(închide)

Un pas care trebuie făcut cu dreptul: Educație antidrog la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru

 

Peste 150 de elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru au participat luni, 18 noiembrie 2019, la activitatea educativă ,,Un pas care trebuie făcut cu dreptul” din cadrul Campaniei 19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor.

Și în acest an, cadrele didactice Bejenaru Felicia, Pîrvulescu Eduard, Bușoi Camelia, Gionea Daniela, Crăciun Dorina, Andrei Jeanina, Voicu Alina, Semenescu Alina, Albici Luminița, Ochiană Ionica, Mladen Mihaela, Vasilescu Mihaela, Tîrlea Ana, Tîrlea Ramona împreună cu doamna doctor Avram Alina, coordonatorul Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Gorj, Laurențiu Șoșoi, primarul Gigel Jianu, Popescu Cristina, mediator C.J.R.A.E. Gorj, Luca Valeria- șef direcție, Direcția Publică de Asistență și Protecție Socială Motru și reprezentanții Poliției Motru -Pîrvănescu Nicolae, Chițulescu Bogdan, Scurtu Grigore și-au continuat misiunea de a educa și motiva copiii și tinerii pentru a lua decizii bune care să contribuie la sănătatea lor fizică, intelectuală, emoțională și spirituală pentru a se dezvolta la potențialul maxim cu care au fost înzestrați.

Viața socială e arena unor confruntări permanente, un mediu al nesiguranței, al agresivității și factorilor de stres, un mediu în mare măsură ostil individului, în care acesta se simte permanent amenințat. Viața e o luptă pe care trebuie să o acceptăm și s-o câștigăm. Numai că, în lupta cu drogurile, viața pierde de cele mai multe ori.

Împreună avem datoria de a-i ajuta pe tinerii noștri să evide dependența și abuzul de substanțe. Este necesar să-i convingem de iluziile amăgitoare ale acestora, demitizând iluzia maturității, iluzia originalității, iluzia confortului psihic. Dincolo de iluzii descoperim realitatea gravă a efectelor nocive asupra organismului.

Din păcate, cea mai mare din vicii au începuturi dulci și urmări amare. Totdeauna viciul se îmbracă în haine frumoase. De exemplu, în ziua de azi, fumatul contaminează ca si moda. Puștii imită comportarea grupului, își etalează fățiș emanciparea și cutezanța, având impresia că prestigiul lor crește. Încep să consume alcool și cafea.

Doctorul Avram Alina le-a atras atenția celor prezenți că alcoolul, cafeaua și tutunul sunt droguri. Consumul de tutun provoacă numeroase afecțiuni și scade durata de viață sănătoasă iar consumul de alcool provoacă deces și invaliditate, relativ devreme în viață. Dincolo de consecințele asupra sănătății, consumul nociv de alcool aduce pierderi sociale și economice semnificative indivizilor și societății în general. La vârsta  școlară, tinerii receptează adesea fără discernământ. Acest fond, asociat cu tendințele de teribilism ale unora, fac din consumul de substanțe o bravura. Un gen de nonconformism și un fel de aventură.

Despre această aventură le-a vorbit Șoșoi Laurențiu, coordonatorul Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Gorj, care a tras un semnal de alarmă, cu privire la dependenţa de droguri, care se pare, a devenit din ce mai prezentă în vieţile tinerilor. Popescu Cristina, mediator școlar C.J.R.A.E. Gorj, le-a prezentat copiilor motivele ce determină un tânăr inocent să devină dependent, sugerându-le să practice diverse activități care să le ocupe timpul liber, precum sportul, activitati de voluntariat sau participarea la diverse cluburi. Elevii au recitat poezii sugestive, au completat chestionare, au jucat într-o scenetă cu mesaj antidrog, au cântat și au răspuns întrebărilor adresate de specialiști. Toți au înțeles că trebuie să stea departe de substanțele prezentate, iar când cei din anturajul lor au nevoie de ajutor să se adreseze cu încredere autorităților pentru a se interveni la timp. Multumim comunității locale și părinților că participă în mod constant la activitățile desfășurate de cadrele didactice, sprijinind sau intervenind direct în educaţia elevilor.

Colectivul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru 

Galerie foto



Vizualizări: 1,276

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste