Un cinematograf din Oltenia, evaluat la un preț mai mic decât un bilet la film
Jale! Clădiri pe vremuri importante pentru comunitate, unele cu o arhitectură interesantă, au ajuns în paragină sau au fost date pe nimic. Este cazul multor cinematografe din România, însă ceea ce se întâmplă în județul Vâlcea depășește orice imaginație. Fostul cinematograf Oltețul a fost evaluat de România Film, societatea care gestionează cinematografele, la prețul de 11 lei și 18 bani!! Acum, fostul cinema este magazin de piese auto.
România are 82 de cinematografe, iar cel din județul Vâlcea costă mai puțin decât un bilet la film. Acesta este cel mai ieftin cinematograf aflat în patrimoniul România film: 11 lei şi 18 bani. Ultima evaluare a fost făcută în 1994, potrivit Pro Tv. Aici nu se mai proiectează filme de ani de zile, iar clădirea a fost închiriată în urmă cu câteva luni. Astfel, în fostul cinematograf Oltețul din Bălcești funcţionează un magazin de piese auto.
Actualul chiriaş plăteşte 75 de lei pe lună pentru acest spaţiu, aflat chiar lângă locuinţa familiei sale. El recunoaşte că, ani de zile, a folosit clădirea ca depozit, fără a avea un contract. Dar recent a intrat în legalitate. Cinematograful a fost închis în 2000.
La Călimăneşti, vestita staţiune turistică din judeţul Vâlcea, un cinema cu aproape 300 de locuri a fost abandonat de România Film de ani de zile. La câţiva kilometri distanţă, în Căciulata, acelaşi peisaj. Fostul cinema arată a devenit un uriaş tomberon de gunoi.
Primarul oraşului Călimăneşti, pe raza căruia se află ambele cinematografe, susţine că încearcă, de ani de zile, să preia clădirile de la România Film, în baza unei legi din 2008 care permite transferul sălilor către administraţiilor locale. Nu a reuşit, aşa că este hotărât să dea Regia în judecată. „Nu înţeleg de ce Regia tine cu dinţii de aceste cinematografe, atât timp cât nu au bani pentru modernizarea acestor săli şi redarea lor în circuitul cultural”, a spus Florinel Constantinescu, primarul oraşului Călimăneşti, pentru jurnaliștii Pro TV.
Din cele 20 de cinematografe funcţionale, în 2002, în judeţele Argeş şi Vâlcea, acum mai este deschis doar unul în Piteşti, care poartă numele actorului Sebastian Papaiani. Constantin Curelea, administrator aici de o viaţă, spune că acest cinema ar face faţă concurenţei sălilor de la mall, dacă s-ar înveşti 25.000 de euro în modernizare. Dar România Film nu are bani, aşa că a decis să îl închidă pe timpul iernii. „Noi dăm film în 2017 cu acest proiector, cum se dădea film în căminele culturale până în anii ’89”, declară, cu tristețe, Constantin Curelea, administrator cinematograf.