(închide)

Ultima carte a Luciei Hossu-Longin, lansată la Gorj! Autoarea a primit Ordinul „Coroana României” de la Regele Mihai

 

La sfârșitul săptămânii, mai precis în perioada 28.02-02.03.2019, vor avea loc evenimente culturale care ne fac onoare prin prezența scriitorului Teodor Hossu-Longin.  Acesta vine pe plaiurile gorjene ca să promoveze literatura română contemporană, pe de o parte, în cadrul proiectului „Cu cartea prin liceu”, alături de editorul de la Hyperliteratura, Radu Toderaș, la cele două colegii din municipiul Motru și pe de altă parte, să lanseze două cărți de referință în literatura română contemporană, una personală, volumul de povestiri, „13, cu noroc” și „Oameni mari care au făcut România Mare”, a mamei domniei sale, doamna Lucia Hossu-Longin, cunoscuta realizatoarea a serialului documentar  MEMORIALUL DURERII .

În data de 28.02.2019, scriitorul Teodor Hossu-Longin va poposi alături de Radu Toderaș la Colegiul Tehnic Motru la ora 13 și la Colegiul Național ”George Coșbuc” la ora 14.30, unde vor avea loc discuții interactive cu tinerii interesați de viața literară contemporană.

Pe  1 martie 2019, la ora 17 va avea loc o dublă lansare de carte, a scriitorului Teodor Hossu-Longin- „13, cu noroc” și a doamnei Lucia Hossu-Longin- „Oameni mari care au făcut România Mare”. Gazda acestui eveniment va fi Biblioteca Județeană „Christian Tell” din Tg-Jiu, prin doamna director Olimpia Bratu care a pus la dispoziția evenimentului sala de lectură a instituției și domnul Viorel Surdoiu.

LUCIA HOSSU-LONGIN este realizator de televiziune, absolventă a Universităţii Bucureşti. Prin concurs, în anul 1978 ajunge  la Televiziunea Română, Departamentul Film Teatru. Din anul 1991, începe realizarea serialului documentar  MEMORIALUL DURERII, la Televiziunea Română, serial care a ajuns  în prezent la 160 de episoade difuzate, serial consacrat spaţiului concentraţionar românesc şi rezistenţei românilor în faţa comunismului. A realizat după 1989, numeroase documentare care au fost selecţionate la festivaluri internaţionale: „Hobiţa lui Brâncuşi”, „România versus Cheng”, „Visul”(portret Liviu Ciulei), „21 de fotograme care au intrat în istorie”, „Cardinalul Iuliu Hossu”, „Sebastian” (selecţie la Prix Italia – 2006), „Regele Nu moare” (selecţie la festivalul internaţional de televiziune de la Biarritz, Franţa – 2009,  Prix Italia – 2009 şi Premiul special al Juriului – UCIN – 2009) . Documentarul „Regele Nu moare” a fost proiectat, în premieră, două seri consecutiv la Paris, în Teatrul „La Huchette”, unde se joacă de 50 de ani neîntrerupt Eugen Ionesco. 

În perioada 1993-1996 este Redactor Şef al Redacţiei Film documentar – Studioului de Film al SRTV. Între anii 1996-2000 d-na Lucia Hossu-Longin este membru al Consiliului de Administraţie al SRTV şi din 2012 în fostul C.A. al TVR, propusă de PNL.

Volumul „Memorialul Durerii” – „O istorie care nu se învaţă la şcoală” şi colecţia de 36 de DVD-uri conţinând 36 de filme au apărut în aprilie 2007 la editura „Humanitas”, prin colaborarea cu IICCR şi TVR Media. În iunie 2009 a tipărit  volumul „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa” la editura „Humanitas”. Septembrie 2009 este luna în care apare cartea şi colecţia de 8 filme „Memorialul Durerii – Seria neagră” , apărută la TVR Media. De asemenea în noiembrie 2013 au apărut la Editura Humanitas volumul „Memorialul Durerii – Întuneric şi Lumină” şi colecţia de 58 de DVD-uri editată de TVR Media şi TVR 2.

De-a lungul timpului a primit o serie de distincţii pentru Filme documentare:

-           PREMIUL SPECIAL al Uniunii Cineaştilor din România ( UCIN) 1992

-           MARELE PREMIU al  Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) de două ori, în anii 1992 şi 1993

-           PREMIUL SPERANŢA al Societăţii Timişoara pe anul 1995

-           PREMIUL PNŢCD pentru prezentarea filmică a vieţii dramatice a ilustrului bărbat de stat CORNELIU COPOSU, în anul 1996

-           PREMIUL pentru documentar de lung metraj, pentru „România versus Cheng”

-           PREMIUL pentru MEMORIE la Festivalul Internaţional MIPA 2000, Spania (Muestra Internacional de Patrimonio Arquitectonico) pentru „Biserici pe şine”

-           Episoade din serialul „Memorialul Durerii” şi alte filme documentare ale autoarei au fost selecţionate la marile festivaluri de televiziune de la Monte Carlo, Biaritz, Prix Europe, Prix Italia. Episoade din „Memorialul Durerii” au fost difuzate şi arhivate la Videoteca din Paris.

-           PREMIUL pentru cel mai bun documentar acordat filmului „Memorialul Bucureştilor” la Festivalul Internaţional de la Carmona – octombrie 2003

-           DIPLOMA ŞI MEDALIA JUBILIARĂ „CARDINALUL IULIU HOSSU” acordate de Biserica Română Unită cu Roma pentru obiectivitate şi curaj în promovarea adevărului – 2003

-           PREMIUL SPECIAL al  JURIULUI UCIN – 2009 pentru documentarul „Regele Nu moare” (biografie Eugen Ionesco)

Episoade din serialul „MEMORIALUL DURERII”, au fost difuzate pe TV-5 Franţa, de ziua României, la VIDEOTECA din Paris şi de Televiziunea Franco-Germană  „ ARTE”

Lucia Hossu-Longin a fost invitată în SUA, de U.S. Information Agency (USIA) pentru un stagiu profesional în domeniul filmului documentar. Stagiul a cuprins contacte şi programe cu televiziuni naţionale şi private din New York, Washington, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Boston. „Memorialul Durerii” a fost achiziţionat de Arhivele Hoover din SUA şi de Biblioteca Congresului din Wasghington. Este membră a Academiei de Film cu sediul în Germania. A fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler și i s-a acordat Premiul „Academiei României” în anul 2012.

La aceste distincții se adaugă Ordinul „Coroana României”, în grad de cavaler, acordat de Regele Mihai al României în mai 2013, pentru serialul „Memorialul Durerii”, Premiul ACIN pentru 50 de ani de cinema românesc, noiembrie 2013, Premiul de Excelenţă al revistei „Contemporanul” pentru volumul al II-lea „Întuneric şi Lumină”, decembrie 2013, Premiul Academic al Uniunii Cineaştilor din România pentru contribuţia adusă filmului românesc de televiziune, mai 2015.

 TEODOR HOSSU-LONGIN s-a născut pe 5 iulie 1972 în București. În 1998 a publicat povestirea "Iluzia", iar în același an i-a apărut volumul de proză scurtă "Crima și alte povestiri", pentru care a primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

A intrat în presă în 1991, la "Curierul Naţional", iar în 1994 s-a alăturat echipei cotidianului "Ziua", ca jurnalist sportiv, până la începutul anului 2000, când a devenit publicist comentator la "Evenimentul zilei". Din toamna aceluiaşi an trece de la presa scrisă la cea de televiziune, odată cu crearea postului B1 TV, unde este realizatorul show-ului automobilistic "La limită".

În 2012 devine producător independent, cu proiecte la posturile Antena 2 ("Călător pe-o gură de rai" – emisiune de turism), Digi Sport ("RO Motorsport" – emisiune de motorsport), Travel Mix TV ("Mincinoşii" – emisiune de pescuit, turism şi artă culinară).

Revine în lumea prozei românești în 2017, cu romanul "Mortua Est" (Editura Cartea Românească) și cu volumul de proză scurtă "13, cu noroc" (Editura Paralela 45) și devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat nuvele și fragmente din roman în revistele: "Contemporanul", "Luceafărul de dimineață", "Viața Românească" și "Cenaclul de la Păltiniș".

Adresez mulțumiri d-lui Teodor Hossu-Longin pentru informațiile puse la dispoziție pentru realizarea acestui material.

Vizualizări: 903

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste