(închide)

Tradiții de Sânziene în Gorj: „În această zi și soarele se odihnește, fiind mijlocul verii!”

 

Sânzienele sunt protectoarele grâului și ale femeilor căsătorite, legenda spunând că în noaptea de 23 spre 24 iunie aceste zâne plutesc pe deasupra pământului cântând și dansând!  

Sânzienele oferă rod pământului, grânelor, aduc binele în viața femeilor căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, feresc holdele de vijelii, vindecă suferințele oamenilor. Alexandru Doru Șerban, autor din Gorj, scrie în cartea sa „Credințe, datini și obiceiuri din Gorj”: „ele sunt zâne bune, dar pe aceia care le nesocotesc îi pedepsesc. În Gorj, sărbătoarea este cunoscută în general sub numele de Sânziene, dar la Crasna, Dobrița-Runcu și în alte sate de sub munte ea se numește Drăgaica. De Sânziene nu se lucra în niciun sat al Gorjului, fiindcă se spunea că în această zi și soarele se odihnește, fiind mijlocul verii și al anului”. De sărbătoarea de pe 24 iunie, cei bătrâni spun că plantele sunt bune de leac. Obiceiul de a culege plante medicinale în această zi se practică de zeci de ani în satele Gorjului. În anumite sate se poartă obiceiul aruncării unei cunune de Sânziene-flori galbene de câmp-pe casă. „Mamele tinerelor de la sate se roagă Sânzienelor să le protejeze fiicele, să le ajute să se mărite bine: Cum se aleg florile din câmp, așa să se aleagă și fata mea! Se rugau femeile. La Polovragi se poartă obiceiul ca tinerii necăsptoriți să lege în poarta fetei dragi cunune de Sânzine. (...) La Borăscu, fetele se încingeau cu o cunună de Sânziene la brâu și mergeau la hora satului. Noaptea își puneau Sânziene sub pernă ca să își viseze ursitul. La Godinești se credea că aceste flori galbene sunt bune de farmece, mai ales pentru cele de dragoste! Trebuiau culese în dimineața de 24 iunie, pline de rouă ca să aibă efect”, mai scria Al. Doru Șerban în volumul mai sus amintit.  

Ziua Iei, celebrată de Sânziene

Din 2013, se celebrează Ziua Universală a Iei românești, în numeroase localități din România având loc diverse manifestări cultural-artistice. La Hobița are loc Festivalul „RomânIA autentică”, aici fiind așteptate mii de persoane din toată Oltenia și nu numai. Din 2013, pe 24 iunie, de Sânziene, la iniţiativa grupului online La Blouse Roumaine, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea. Femeile, în special, poartă în această zi o ie sau cămașa tradițională românească. Festivalul RomâNIA autentică are loc pe 24 iunie la Hobița-Gorj, Iași și Brașov. Locuitorii din cele trei zone sunt chemaţi să poarte portul traditional. „Fiind un adevărat centru cultural, mult iubit şi lăudat, am decis ca anul 2018, an centenar să fie marcat cu un evenimente de seamă nu numai la Hobiţ şi la Iaşi, oraşul Micii Uniri dar şi la Braşov. Vă invităm pe toţi, cu mic, cu mare să luaţi parte la o sărbătoare autentic românească, fie la Hobiţa în judeţul Gorj sau la Iaşi, la Palatul Culturii sau la Braşov, în Piaţa Sfatului“, au transmis reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor.

Galerie foto




Vizualizări: 1,381

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste