Toamna la Fundata: feeria peisajului și ospitalitatea gazdelor de la Pensiunea Edera, combinația unui sejur perfect!
Satul Fundata din județul Brașov va rămâne destinația în care am simțit cu adevărat bucuria unui sejur în minunata noastră țară! Ne-am întors la Pensiunea Edera în această toamnă, după ce văzusem Fundata vara, căci ne doream foarte mult să ne putem bucura de peisajele de aici în acest minunat anotimp. Ne lipsise, de asemenea, ospitalitatea gazdei noastre, Jean Olteanu de la Pensiunea Edera din Fundata!
Arămiu, roșu, verdele brazilor, frunze galbene arzând în soare, albastrul senin și munții care străjuiesc Fundata … toate bucură sufletele celor care aleg să vină toamna în acest minunat sat din județul Brașov! Luni de zile am visat la momentul în care vom pleca la Fundata toamna și am așteptat cu emoție să ajungem la destinație, dorindu-ne ca natura să fie așa cum o visam noi: arămie, feerică, scăldată în razele soarelui de octombrie, umbrită de nori pufoși, trecători, stropită de ploi scurte, binecuvântate. Așa a fost!
Am ales să mergem din nou la Pensiunea Edera, să ne revedem cu minunata noastră gazdă, Jean Olteanu, om care știe cum să își facă toți turiștii să se simtă bineveniți! Bucuria revederii cu Jean Olteanu nu a fost umbrită de nimic, iar bucatele pregătite de acesta-bucătar tare priceput-ne-au încântat papilele gustative. Am realizat că ne fusese dor și de minunatul sat, dar și de mâncarea de la Edera! Ciorba de văcuță crescută la Fundata, smântâna și diversele feluri de brânză și cașcaval, cârnații și șunca de casă, carnea de la garniță, bulzul fierbinte și delicios, papanașii cu dulceață de zmeură sau afine sunt doar câteva dintre bucatele savurate la Edera.
În cele cinci zile petrecute la Fundata ne-am plimbat mult, am revăzut locurile pe care le vizitasem și în prima vară petrecută aici, dar am „bifat” și alte obiective turistice pline de istorie. Ne-am plimbat pe jos kilometri buni, prin Fundata și prin Fundățica, am admirat pădurile atât de admirabil „pictate” de bunul Dumnezeu în nuanțele lui octombrie, ne-am umplut sufletele de bucurii simple: pe vârful unei coline păștea liniștit un cal bălan, pe o pajiște, oi fără cioban se bucurau de iarba încă verde, iar vacile rumegau liniștite după orele petrecute la păscut. De asemenea, pe ulițele celor două sate de munte am întâlnit localnici care te salutau senini.
Natura a fost darnică în manifestările minunilor sale: după o scurtă ploaie destul de rece, dar care nu a durat mult, peste pădurile și crestele munților străjeri ai Fundatei a apărut un curcubeu de poveste! Am stat locului minute în șir, absorbind cu fiecare fibră a ființei, minunea care se arătase! Era încununarea unor zile relaxante, pline de bucurie. Și nu l-am văzut doar o dată, ci în două zile diferite! Fotografiile publicate alăturat acestui articol „vorbesc” despre extraordinarele locuri pe care le-am explorat.
Ce am vizitat în acest sejur
Prima zi a sejului, după o noapte în care, înainte de a merge la somn, am admirat cerul și am numărat stelele care apăruseră, respirând aerul cel mai curat din România, așadar în prima zi am pornit spre Bran. Ploua mărunt peste Fundata, iar noi eram hotărâți să găsim locurile unde strălucea soarele, căci zăream cer senin. Primul curcubeu ne-a bucurat ochii la doar câțiva kilometri de Fundata și a fost minunat! Părea ireal! În ziua aceea, care se anunța din start una bună, am vizitat Biserica din satul Șimon, Biserica fortificată din Ghimbav, Cetatea Feldioara – superb loc-, apoi Biserica evanghelică din Rotbav și Biserica fortificată din Măieruș. Restul zilei l-am petrecut la pensiune, pe vastul teren deținut de familia Olteanu, admirând peisajul. Următoarea zi am decis să o alocăm explorării satelor Fundata și Fundățica și am parcurs pe jos mai bine de 10 kilometri. Șinca Nouă și Șinca Veche și interesantele lor obiective cultural-religioase le-am vizitat ziua următoare. La Șinca Veche am avut ocazia să intrăm într-o biserică rupestră – Mănăstire rupestră, atestată documentar din secolul al XVII-lea. Cercetările arheologice întreprinse aici, la Șinca Veche, arată că biserica rupestră, dăltuită în piatră de calcar, într-o grotă, este mărturia unei vieți monahale ortodoxe care a păstrat vie legăturile spirituale cu ortodoxia de peste munți. Mai multe detalii interesante despre aceste locuri pline de istorie găsiți accesând următorul link: https://www.manastirea-sincaveche.ro/
Mulți dintre cei care au vizitat această biserică rupestră vorbesc despre faptul că au simțit o anumită energie binefăcătoare, care le-a dat o stare de bine.
Ne-a plăcut foarte mult atmosfera de la Schitul mănăstirii Șinca Veche, simplitatea și ordinea de acolo, toate la un loc sunt aducătoare de liniște și beatitudine. „Aflată pe valea râului Sâmbăta, la poalele Munţilor Făgăraş, la o altitudine de peste 600 m, Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus este renumită ca loc de reculegere, mângâiere şi întărire sufletească pentru credincioşii şi vizitatorii ce se roagă ori poposesc la acest sfânt locaş”. Descrierea de pe site-ul lăcașului de cult este perfect adevărată și considerăm că Mănăstirea Sâmbăta de Sus nu trebuie să lipsească din itinerariul turiștilor care ajung în zonă. Detalii pe https://www.manastireabrancoveanu.ro/
Am mai vizitat, cât am stat la Fundata, și Schitul Bran, lăcaș de cult situat în satul Șimon, pe o culme muntoasă, departe de zgomotele lumii cotidiene, într-un peisaj de poveste. „Locul a fost ales, atât pentru odihna și liniștea ce domnește aici, cât și pentru amintirea tuturor martirilor care și-au dat viața în luptele ce au avut loc pe Culoarul Rucăr-Bran, în cadrul Primului Război Mondial. Întru cinstirea jertfei, în curtea mănăstirii a fost înălțată o troiță frumos sculptată în lemn. Schitul se află sub îndrumarea Arhiepiscopiei Sibiului”, scrie https://www.crestinortodox.ro/biserici-si-manastiri-din-romania/schitul-bran-99112.html.
Culoarul Rucăr-Bran își „cântă” simfonia toamnei și bucură turiștii care opresc în punctele cele mai înalte și fac nenumărate fotografii, arătându-și admirația față de frumusețea acestei zone. Am mai vizitat și Mănăstirea Corbii de Piatră, loc foarte interesant, dar și Căsuța Albastră din satul Corbii de Piatră. Mănăstirea este cea mai veche mănăstire rupestră din ţara noastră (datează din secolul al XIV-lea), și găzduieşte cel mai vechi ansamblu de pictură. La nici o sută de metri de mănăstirea Corbii de Piatră ajungi într-un loc cu adevărat miraculous, mai exact la Căsuța Albastră - construită în 1868. În spatele curții acestei case se află un perete de piatră (continuarea stâncii în care este Mănăstirea rupestră) și o cascada naturală (când am vizitat noi acest loc, nu curgea apa pe peretele stânciii). Peisajul te lasă fără cuvinte. Locul mai este cunoscut şi sub numele de „gospodăria Mamei Uţa”, cum îi spuneau vecinii și vă promitem un articol separat pe acest subiect.
Cam aceasta a fost vacanța noastră de la Fundata. Dacă doriți să vă cazați și dumneavoastră la Pensiunea Edera îi găsiți AICI sau la numărul de telefon 0745041530. Noi o recomandăm cu multă sinceritate și drag!