(închide)

Țânțăreni: Au premiat-o pe meștera care a cusut Luceafărul pe o pânză de cânepă!

 

Primăria şi Consiliul Local Ţânţăreni, Consiliul Judeţean Gorj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în parteneriat cu Şcoala Populară de Artă şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului, şi cu sprijinul unor aşezăminte culturale din judeţ şi din afara lui, au organizat la Țânțăreni o nouă ediție a manifestării culturale ,,Eminescu la Florești”. Evenimentul este organizat cu prilejul împlinirii a 141 de ani de la popasul lui Mihai Eminescu la Floreşti, Ţânţăreni. În cadrul manifestărilor, meștera Maria Todor, din Cugir, care a cusut vreme 3 ani „Luceafărul” pe o pânză de cânepă.

În urmă cu aproape un secol şi jumătate, în vara anului 1878, mai exact, poetul Mihai Eminescu a binecuvântat şi pământul Gorjului, petrecând câteva luni la Floreşti, Ţanţareni, la conacul Zoei Mândrea (nepoată a revoluţionarului paşoptist Nicolae Bălcescu) şi al avocatului junimist Nicolae Mândrea. Aici, Eminescu a conceput şi scris câteva dintre nemuritoarele sale poezii. An de an, autoritățile locale organizează manifestarea cultural-artistică „Eminescu la Florești”. Pe 8  iunie 2019, la Centrul Cultural Ţanţareni a avut loc o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu; la Floreşti, la Parcul Eminescu, care a fost amenajat chiar pe locul în care se situa conacul Mândrea, au avut loc alocuţiuni evocatoare, prelegeri despre Eminescu şi popasul acestuia în Gorj,. Tot aici a avut loc și Gala Laureaţilor Concursului literar „Freamăt de codru", dar și spectacol literar-muzical-coregrafic susţinut de şcolile gimnaziale din Ţanţareni. A mai avut loc și o vizită la Muzeul Eminescu din Floreşti. Invitaţii speciali ai manifestărilor au fost Laura Hant, Preşedinte Asociaţia „Mihai Eminescu" din Viena, Austria; Maria Todor, Cugir, meşter popular care a cusut pe pânză de cânepă cele 98 strofe din Luceafărul şi a brodat Coloana Infinită şi Hora Unirii. Pe 9  iunie 2019 are loc Festivalul de romanţe, cântec şi dans popular „Sara pe deal". Cele două invitate speciale au fost premiate de către autoritățile locale în semn de prețuire pentru tot ceea ce întreprind pentru promovarea culturii românești!

Cine este Maria Todor

Meștera populară Maria Todor (71 ani) este din Cugir și a devenit cunoscută în urmă cu doi ani, când și-a spus povestea întregii lumi. Pasionată de citit dintotdeauna, meștera a cusut, între 2014-2016, pe o pânză de cânepă poezia Luceafărul, de Mihai Eminescu. Cele 98 de strofe au fost ”scrise” cu aţă roşie. Pe aceeași pânză ea a mai scris versurile în Hora Unirii, Balada Mioriţa, proverbe, rugăciuni şi zicători. De asemenea, a realizat şi ilustraţii care reprezintă Coloana Infinitului şi Cuminţenia Pământului ale mareluui sculptor Constantin Brâncuşi, precum şi Vioara lui George Enescu. Maria Todor spune că a făcut toate acestea din dragoste pentru Mihai Eminescu, așa că autoritățile locale din Țânțăreni au decis să îi acorde o diplomă, în semn de apreciere!

Nu a fost deloc uşor pentru că a trebuit să calculez matematic locul ce se cuvine pentru fiecare strofă, pentru fiecare rând sau literă. Mi-a luat aproape trei ani ca să termin tot ce am avut de scris. De asemenea, ea a mărturisit că a reușit să învețe și întreaga poezie: ”Singură am decis să fac acest lucru şi nu am avut linişte până nu l-am terminat. Mă trezeam noaptea din somn şi continuam să cos. De multe ori nu puteam dormi din această cauză pentru că vroiam să termin cât mai repede. Mai coseam şi în timpul zilei, dar după ce îmi terminam treburile gospodăreşti. Exista ceva care mă determina să mă apuc din nou de cusut şi să fac ceva unic, despre care nu am mai auzit. În timp ce coseam cuvintele şi versurile, am reuşit să şi memorez întreaga poezie”, spunea Maria Todor, conform Adevărul. 

Galerie foto









Vizualizări: 3,414

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste