Studenți și profesori ai Universității de Arhitectură București au început proiectele de restaurare a trei cule din Gorj
Studenții și profesorii de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București au vizitat weekend-ul trecut mai multe cule care vor fi restaurate în cadrul Proiectului CEZ „Cule în lumină”. Toate cele trei cule, vechi construcții de apărare, sunt din Gorj. „Dedicăm weekend-ul acesta unei călătorii în timp pe vremea boierilor din Oltenia! Alături de studenții și profesorii de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, ne aflăm la cele trei cule finaliste, Eftimie Nicolaescu, I.C. Davani și Cioabă Chintescu, pentru realizarea măsurătorilor necesare ideilor de proiecte de restaurare. Mulțumim pentru sprijin autorităților locale“, scrie într-o postare a CEZ România. Acesta a fost primul pas în amplul proces de pregătire a ideilor și proiectelor de restaurare. Dupa pregatirea ideilor de proiecte de conservare-restaurare pentru cele 3 cule, acestea vor fi jurizate in cadrul unui concurs care va avea loc in a doua jumatate a anului 2020, concurs care beneficiaza inclusiv de certificare internationala.
Proiectul lansat de Grupul CEZ in Romania cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului (INP) si UAUIM prezinta în format digital - pe www.culeinlumina.ro – detalii despre importanta si istoria fiecarei cule. “Implicarea comunitatii locale si a publicului larg ne onoreaza si ne valideaza decizia de a ne orienta eforturile catre istoria bogata a ariei noastre de activitate si catre aducerea ei in lumina prezentului. Multumim tuturor celor care ne-au impartasit povesti despre energia speciala a unui #Acasa de odinioara”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ Romania.