(închide)

Spectacol de Dragobete la Târgu-Jiu: „Sărbătoarea are o tradiţie milenară şi marchează începutul primăverii, renaşterea naturii”

 

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj si Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” organizează vineri, 24 februarie 2023, un spectacol cu ocazia sărbătorii de Dragobete. Gorjenii sunt invitați să vadă un obicei care încă se mai practică de Dragobete în zona Olteniei, obicei prezentat de către Ansamblul de Obiceiuri și Datini din Tismana “TISA”, condus de profesoara Maria Corlan Mischie.
Începând cu ora 16.00, chiar în fața Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, din centrul municipiului Târgu Jiu, Pompiliu Ciolacu, managerul CJCPCT Gorj, va deschide evenimentul cu un moment poetic dedicat iubirii, iar apoi ansamblul “TISA” din Tismana (secție externă a Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu), va prezenta un obicei specific Dragobetelui.
Vineri, 24 februarie 2023, marcăm sărbătoarea populară de Dragobete, un moment bazat pe numeroase tradiţii. Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Sărbătoarea are o tradiţie milenară şi marchează începutul primăverii, renaşterea naturii. Este specifică zonei de sud a ţării: Oltenia, Muntenia şi parţial Dobrogea.
Iată ce spune profesorul Maria Corlan Mischie: “Dragobetele e o sărbătoare a românilor și are loc în fiecare an pe data de 24 februarie în mai toate zonele țării, mai ales în lumea satului, așa cum se întâmplă și în satele de munte ale Gorjului. Conform legendelor populare, Dragobetele este cunoscut ca fiu al ,,Dochiei" (femeia care se ocupă cu păstoritul) și vine în ,,nopțile cu lună" ca să aducă voia bună. Nu are puteri magice, dar are dibăcia de a fura inimile fetelor. De fapt, fiind o legendă, în lumea de azi e cunoscut faptul că un băiat din sat se ascunde în spatele acestui personaj (Dragobete), punându-și o mască din cetină verde și flori abia răsărite pe câmp sau pe cornet astfel încât să nu-și lase făptura ,,la vedere". Nici nu apare el oricum sau oricând, ci numai după ce fetele cântă și descântă; doar-doar le-o auzi și o veni! Când apare, fetele îl supun la o serie de încercări pentru a vedea cât de iscusit e și ce îndeletniciri are ( să cosească, să cioplească o ulucă). Vă așteptăm pentru a vedea obiceiul care încă se mai păstrează în zona Tismana de Dragobete.”
În continuarea evenimentului organizat în data de 24 februarie 2023, Ansamblul „Privighetorile Gorjului”, condus de profesorul Emilia Drăgotoiu Nanu va prezenta mai multe cântece dedicate dragostei la români.
Spectacolul va avea loc de vineri, 24 februarie 2023, începând cu ora 16.00, chiar în fața sediului CJCPCT Gorj, din centrul municipiului Târgu Jiu.

Vizualizări: 395

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste