(închide)

Solist și naist apreciat, Ionuț Forțofoi s-a calificat și la faza națională a olimpiadei de istorie! „În muzică mă refugiez pentru a căpăta noi puteri!”

 

A crescut înconjurat de dragostea familiei sale și acum este un adolescent pe care te poți baza, pasionat de muzică, dar și un elev care are rezultate foarte bune la școală. A participat la olimpiada de istorie și a reușit să aibă cel mai bun rezultat, calificându-se la faza națională. Ionuț Forțofoi va împlini 16 ani pe 16 iunie și este originar din comuna Crasna, dar elev al Liceului Teoretic Novaci. „Pentru mine muzica reprezintă glasul trăirilor și sentimentelor mele. Prin muzică mă desprind de realitate și simt cum intru într-o altă lume, lipsită de dificultăți, unde mă refugiez pentru a căpăta noi puteri”.

Chipul său luminos și vocea melodioasă te cuceresc din primul moment! Ionuț Forțofoi sau Oni, așa cum îl strigă cei care îl îndrăgesc, este din Crasna, una dntre cele mai frumoase commune ale Gorjului. Învață la Liceul Teoretic din Novaci și este pasionat de ani de zile de muzică. Cântă cu vocea, dar și la nai și este bucurie pentru oricine decide să îl asculte! La Crasna, locul său natal, tradițiile strămosești se păstrează, așa că Oni a avut de la cine să învețe cât mai multe despre originile sale, despre obiceiurile gorjenilor. Iubește muzica și portul popular, a învățat că unul dintre cele mai prețioase lucruri în viață este familia și că este important să îți ajuți semenii, chiar dacă nu ești mereu apreciat pentru ceea ce faci. La Crasna, Oni locuiește cu bunica sa, pe care o ajută în gospodărie. Mama copilului este în străinătate, la muncă. Băiatul este cel mai important om din viața amândurora și el le iubșete nespus. „ Sunt elev în clasa a IX-a C, profil filologie la Liceul Teoretic Novaci. Locuiesc în satul Radoși din comuna Crasna, o localitate pitorească, la noi, pot spune că încă se mai păstrează tradițiile cu sfințenie. Studiez naiul de aproximativ 6 ani, iar în urmă cu 3 ani m-am înscris și la secțiunea canto popular, fiind elevul doamnei Nicoleta Lătărețu”, a spus, pentru Pagina Olteniei, talentatul adolescent. S-a născut pentru a cânta, așa spun despre Oni cei care îl cunosc. Când cântă, chipul I se transfigurează și transmite emoții care te impresionează. Oni a descoperit muzica populară când era mic, bunica sa amintindu-și și acum cum, la 2 ani, cânta: „Lumea muzicii am descoperit-o încă de mic copil. Din spusele bunicii mele, cam pe la vârsta de 2 ani, ceream insistent patofonul, acest patofon avea să fie microfonul de astăzi. Un rol foarte decisiv în a-mi descoperi această chemare l-a avut și bunicul meu, căruia îi mulțumesc din inimă, pentru că datorită lui am putut evolua într-un ritm frumos, deși nu a fost ușor. Bunicul a avut o voce tare frumoasă, mi-au povestit cei care l-au auzit cântând! Eu văd o parte bună în orice, indiferent de situație, ceea ce mă face să fiu o persoană foarte mărinimoasă”, a mai afirmat Oni Forțofoi. Pe lângă muzică, elevul Liceului novaci mai este apsionat de călătorii și a vizitat alătur de mama sa câteva țări minunate: Grecia, Egipt, Italia, Austria. Este pasionat și de sport și a bifat câteva premii I la concursurile la care a participat.

Muzica, universul său

Muzica l-a ajutat pe adolescent să se dezvolte pe plan personal. A învățat multe despre sine prin muzică. „Pentru mine muzica reprezintă glasul trăirilor și sentimentelor mele. Prin muzică mă desprind de realitate și simt cum intru într-o altă lume lipsită de dificultăți, unde mă refugiez pentru a căpăta noi puteri. Muzica m-a ajutat, în primul rând, să mă descopăr ca fire, sunt o fire sensibilă, mai ales că majoritatea soliștilor de muzică populară trăiesc și transimt mai departe o vastă paletă de sentimente, de la fericirea pe care o împărtășim prin hore și sârbe, până la tristețea pe care o transmitem prin doine. Activitatea mea muzicală a evoluat într-un ritm treptat și totodată armonios. Recent am performat pe scena Festivalului Tocanului, din localitatea Novaci, unde am cântat alături de mari interpreți de muzică populară precum: Alexandra Bleaje, Ion Drăgan, Victorița Lăcătușu și mai mult de atât, am cântat pentru prima dată alături de o orchestră renumită, respectiv Orchestra Ansamblului Artistic – Profesionist Doina Gorjului, director Gheorghe Porumbel, căruia îi mulțumesc pe această cale. În 2018 am avut ocazia să particip în cadrul emisiunii La Măruță, alături de Grupul de Naiști și Fluierași Jiana, coordonat de domnul Profesor Dr. Ștefan Popescu, căruia, de asemena, îi mulțumesc. Am participat ca invitat și la Festivalurile Naționale Maria Lătărețu și Meleaguri Brâncușiene alături de grup”, a declarat solistul.

Iubește istoria și este olimpic!

Oni Forțofoi este pasionat de istorie și a participat la olimpiada județeană, reușind, grație rezultatului obținut, să se califice la faza națională. „Sunt pasionat de istorie și în acest an am participat pentru prima dată la Olimpiada de Istorie, unde am obținut locul I - la faza județeană, fiind calificat direct la etapa națională cu un punctaj de 90. În trecut am participat și la Olimpiada de Limba și literatura română dar și la Olimpiada de Biologie. Persona care m-a atras spre lumea fascinantă a istorie a fost doamna dirigintă, Prof. Țicu Alina Ramona, care de altfel îmi este și profesoară de istorie. Dumneaei m-a făcut să înțeleg importanța istoriei, mi-a arătat că toate evenimentele istorice se leagă și curg ca un izvor nesecat. Am o înclinație spre materiile umaniste, îmi place foarte mult Limba și literatura română împreună cu limba engleză și limba latină”, a afirmat elevul olimpic. Nu a decis încă ce facultate va urma, dar promite că va învăța mereu bine și își va canaliza energia spre rezultate foarte bune tât pe plan școlar, cât și pe plan muzical! 

Galerie foto







Vizualizări: 2,821

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste