Singurul spital TBC din Gorj va fi reabilitat termoenergetic
Singurul spital TBC din Gorj va beneficia de lucrări de modernizare. În această toamnă vor fi demarate lucrările de reabilitare termoenergetică la Spitalul de Pneumoftiziologie din Runcu. Acestea au în vedere creșterea eficienței energetice.
Lucrările vor debuta la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Valoarea acestora este de peste 22,4 milioane de lei. Lucrările ce fac obiectul contractului sunt: de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii; de reabilitare termică a sistemului de încălzire a sistemului de furnizare a apei calde de consum; de reabilitare și modernizare a instalației de iluminat și prize, implementarea unui sistem de apelare pat bolnav, constituirea unui parc fotovoltaic de 0,5 MW.
Mai sunt propuse lucrări de modernizare a instalațiilor de utilitate publică și lucrări de finisaje interioare și exterioare, refacere trotuar perimetral, precum și lucrări de construcții și de rezistență.
„Imobilul analizat se află situat în județul Gorj, comuna Runcu, satul Suseni, terenul având suprafața de 181.895 mp, pe care sunt amplasate următoarele construcții: -clădire C1 – situată la poarta de acces a spitalului; -clădire C2 – în care funcționează salina, iar la subsol se regăsesc garaje; -clădire C3 – centrala termică și morga spitalului; -clădire C4 – clădire principală a spitalului, tip monobloc, cu regimul de înălțime D+P+3, construită în perioada 1938 – 1941, din zidărie, cu planșeu din beton, având acoperișul de tip șarpantă de lemn cu învelitoare din tablă- clădirea asupra căreia se execută lucrări de reabilitare termică; -clădire C5 – destinată pentru cazarea medicilor; -clădire C6 – blocul de locuințe, destinat asistenților și personalului auxiliar al spitalului. Spitalul își desfășoară activitatea medicală în imobilul C4, pe trei secții care funcționează într-o clădire tip monobloc. S-au propus soluții privind îmbunătățirea performanței energetice, scăderea consumurilor de energie și a emisiilor de dioxid de carbon. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: – reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale; – reducerea costurilor; – reducerea impactului asupra mediului din punct de vedere al emisiilor de CO2, gazelor cu efect de seră; – asigurarea unui grad de confort ridicat printr-o încălzire eficientă și asigurarea unei temperaturi constante în interior”, conform CJ Gorj, administratorul clădirii.