(închide)

Scapă de stres învățând meșteșugul țesutului de la Liliana Arapu din Arcani! „Am cursanți de la șase la 40 de ani!”

 

Liliana Arapu a învățat să țeasă în vremea copilăriei, „furând” meșteșugul de la bunica și mama sa. Dragostea pentru acest meșteșug tradițional nu a uitat nicio clipă, chiar dacă de-a lungul anilor a practicat și alte meserii. Acum, Liliana Arapu este instructor al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu și are atelier la Arcani. Acolo le predă atât copiilor, cât și adulților care vor să uite de grijile cotidiene și să se relaxeze.

Meșterul popular Liliana Arapu are 53 de ani și predă meșteșugul țesutului copiilor care sunt înscriși la cursurile Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu, secția externă Arcani. La cursurile meșterei vin și femei adulte, parte din ele fiind angajate ale Primăriei Arcani. În atelierul său are trei războaie de țesut, dintre care cel mai vechi are peste 100 de ani. O mulțime de obiecte vechi, folosite în gospodărie atrag atenția. Le știe rostul fiecăruia și le povestește mereu copiilor la ce erau folosite. „Am 28 de copii înscrişi la cursul de ţesut, sunt copii din satul nostru, Stroieşti, dar şi din satele învecinate şi chiar din Târgu Jiu, care au auzit că se mai practică acest meşteşug şi că pot să-l înveţe. Cursanţii au vârste diferite. Vin la atelierul meu copii în vârstă de şase ani şi până la persoane adulte de 40 de ani. De exemplu, toate femeile care lucrează în cadrul Primăriei Arcani s-au înscris la cursul de ţesut şi vor să înveţe şi ele acest meşteşug. Îmi spun că sunt încântate şi aici se relaxează. Mai uită de griji. Multe fete mi-au spus că se liniștesc când stau la război!“, a spus, pentru Pagina Olteniei, Liliana Arapu din comuna Arcani. Artistul popular și-a dorit foarte mult să transmită acest meșteșug tinerilor, iar când i s-a oferit șansa să deschidă un atelier la Stroiești și să îi învețe pe copii „meserie”, nu a stat pe gânduri. Au trecut cinci ani de când a deschis atelierul și zeci de cursanți i-au trecut „prin mâini”! „Am și băieți, acum sunt doar doi care vin la sfârșit de săptămână. Pe ei îi pun să împletească preșuri sau alte mileuri din pănușe de porumb. Am avut și care au vrut să țeasă. Nu vreau să se piardă acest meșteșug, satul gorjenesc are atâtea obiceiuri frumoase și se făceau atâtea lucruri bune. Păcat să se piardă”, a mai spus Liliana Arapu.

Culori vii și covoare apreciate de străini

În atelierul de la Stroiești, Liliana Arapu are și un mic muzeu, dacă se poate spune așa: o colecție de costume populare, foarte multe covoare, macaturi, preșuri țesute de ea. Covoarele realizate de Liliana Arapu au ajuns în străinătate, în casele unor oameni care știu să aprecieze cu adevărat arta populară și munca depusă de meșter. „Străinii apreciază mult mai bine decât ai noștri. Când Arcaniul a primit denumirea de sat cultural, am întâlnit mai mulți francezi care au fost fascinați de ce făceam eu. M-au vizitat la Arcani, am făcut acolo o șezătoare și tare frumos a fost. Când vine vorba despre aprecierea muncii mele, tot străinii o apreciază mai mult. De exemplu, un semn de carte se vinde la târgurile de profil cu cinci lei şi li se pare mult celor care vor să cumpere. În străinătate, atunci când merg cu Şcoala Populară de Artă sau în alte acţiuni se vând cu 15 sau 20 de lei“, a declarat meștera. Un aspect important al muncii sale îl reprezintă și procesul de colorare a lânei pe care ulterior o folosește la țesut. Culorile sunt obţinute din plante. Covoarele nu trebuie spălate în apă fierbinte „La un covor mai mare lucrez şi o zi şi jumătate, iar la altul mai mic câteva ore. Culorile pe care le folosesc sunt realizate din plante. (…) Eu adun foarte multe plante. Le pun într-un cazan mare şi le fierb, după care bag un fir de lână să văd culoarea. Dacă nu sunt mulţumită, mai adaug plante. Folosesc sunătoare pentru a obţine culoarea maro, coaja de anin pentru verde, coajă de piersic pentru portocaliu. Adaug, atunci când fac culoarea, oţet şi sare de sac, am învăţat aceste secrete de la femeile mai în vârstă din sat, de la Mama Polina lui Mălăiuşi, care are 98 de ani, şi de la muma Niţa “, a adăugat Liliana Arapu. Artistul popular crede cu tărie că va veni și vremea când se vor purta din nou preșurile și macaturile țesute, așa că se bucură foarte mult când vede că la cursurile sale participă și copii și adulți! Așa, meșteșugul nu va fi uitat!

Pe Liliana Arapu o găsiți și pe -https://www.facebook.com/liliana.arapu

Galerie foto





Vizualizări: 2,330

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste