Scandalul sporurilor din sănătate nu se termină. O federație nu recunoaște acordul sindicate-minister
Federația „Solidaritatea Sanitară” a anunțat că nu este de acord cu propunerea ministrului Sănătății Sorina Pintea, cu privire la soluția pentru sporurile din sistem. Federația susține că ceea ce a fost prezentat ca o „înțelegere cu sindicatele din sănătate” este de fapt o discuție cu o singură federație reprezentativă, din cele două de la nivelul sectorului de activitate. Federația crede că soluția propusă presupune riscul unor pierderi semnificative pentru mai bine de jumătate dintre salariații din sănătate. De asemenea, crede că protestele se vor muta de la spitale la consiile locale, în subordinea cărora sunt spitalele. Pintea a anunțat că va da o circulară în teritoriu cu privire la acordarea unor compensații de către manageri pentru a minimaliza efectul Regulamentului sporurilor și a Legii Salarizării.
"Măsurile tranzitorii, care să asigure încadrarea imediată a tuturor salariaților care au beneficiat de creșteri salariale cel puțin la nivelul limitelor minime ale sporurilor, sunt cele pe care le-am propus la negocierile anterioare, ele putând asigura salvarea pe moment. Aceste soluții nu obligă însă la adoptarea propunerilor avansate pentru rezolvarea fondului problemelor.
Renegocierea Regulamentului de sporuri în sensul sugerat este o soluție defavorabilă majorității salariaților din sănătate, ea însemnând reducerea limitelor minime ale sporurilor pentru a asigura încadrarea în plafonul de 30%, respectiv reducerea sporurilor acordate efectiv din unele unități sanitare pentru a le crește în altele, determinând scăderea veniturilor salariale pentru cei cca. 51% dintre salariații pentru care am obținut deja aplicarea cel puțin a limitei minime a sporurilor la noile salarii de bază. Soluția de fond propusă, la care unii au achiesat deja, poate stinge protestele din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătății, dar le mută în spitalele din subordinea Consiliilor locale.
Problema actuală a sistemului sanitar o reprezintă legea salarizării, respectiv considerarea ca sporuri a cheltuielilor făcute de unitățile sanitare pentru asigurarea continuității serviciilor medicale dublată de plafonarea cheltuielilor cu sporurile, nu Regulamentul de sporuri. Dacă guvernanții refuză în continuare modificarea limitei de 30% atunci este necesară reclasificarea cheltuielilor făcute pentru asigurarea permanenței serviciilor medicale către populație, aplicând plafonul de 30% doar cheltuielilor cu sporurile pentru condițiile de muncă.
Experiența a demonstrat că astfel de „înțelegeri unilaterale” aduc pierderi semnificative pentru angajații din sănătate. Data de 26 octombrie 2017 a fost o zi nefastă pentru salariații din sănătate din cauza acordului unei organizații sindicale pentru mutarea contribuțiilor salariaților, plafonarea unei întregi serii de sporuri și renunțarea la eforturile de-a elimina/modifica limita de 30% aplicabilă sporurilor. Încercarea de a o reedita prin crearea fenomenului „13 martie 2018”/„vinerea neagră a sănătății” vizează efecte similare.
Ocolirea problemei nu poate fi prezentată ca soluție. Chiar dacă alții nu reușesc să le vadă, soluții câștigătoare pentru toți salariații există în continuare, fiind suficientă capacitatea unora de a le înțelege și voința politică a decidenților pentru a le implementa", a comunicat federația.