(închide)

Protest la Ambulanța Mehedinți. Mărturisirea șocantă a unei asistente

 

Protest major la Ambulanța Mehedinți, unde medicii și asistenții au ieșit în fața unității protestând față de măsura conducerii de a tăia sporul de periculozitate acordat sâmbăta și duminica de 100%. Oamenii au povestit condițiile grele în care lucrează dorind să argumenteze astfel necesitatea acordării acestui spor. Culmea este că administrația ar primi acest spor.

Oamenii au spus că cel mai probabil nu vor mai face gărzi, dacă acest spor va fi tăiat. Au mai spus că sunt condiții extrem de grele de muncă: “Nu este normal ca noi, cei care nu avem sărbători, nu avem sâmbete și duminici, să ni se taie și acest spor. Vom refuza să mai facem gărzi, au rămas 5 din 12 medici și lucrăm la 12 ore”, a declarat un medic al Ambulanței Mehedinți.

Mărturisirea unei asistente, despre condițiile de muncă, este de-a dreptul șocantă.

“Sunt situații când noi nu ajungem cu ambulanța la bolnav, poate sunt nopți, furtuni, când luăm ghiozdanul în spinare, luăm tubul de exigen, luăm omul pe mușama, prin nămoale, am căzut noaptea în nămoale. Am făcut kilometri. Am cărat bolnavul de mușama pentru că nu a mers mașain,a să împingi, să stai cu omul în comă pe brancardă și să împingi la mașină. Am ajuns ca niște porci. (...) Cineva se uită în ochii tăi și spune: nu mă lăsa să mor”, a povestit extrem de supărată asistenta Paula Boștină. Asistenta a mai spus că toți angajații s-au îmbolnăvit, ea făcând un infarct.

Acest spor de pericol este de 100% pentru gărzile din weekend sau sărbători legale, dar conducerea ambulanței Mehedinți vrea să reducă acest spor pentru a putea acoperi un altul, de 55% (n.r- maxim fiind 85%), de condiții deosebite, prevăzut în Regulamentul sporurilor.  

“Sunt condiții grele, a plecat mașină de aici și în 3 ore trebuia să fie în București. A plecat cu un bolnav cu mâna secționată, cu mâna în gheață. Își pun și ei viața în pericol. Acești oameni nu vor mai veni la serviciu”, a spus un alt angajat.

Directoarea Ambulanței a declarat însă că nu există intenția de a tăia aceste sporuri, dar în același timp admite că sporul acordat conform Legii salarizării și Regulamentului de Sporuri nu este de 55%, cât ar trebui, ci de 26% pe unitate. Culmea este că TESA și inclusiv directorul unității încasează spor de 50% iar asistenții și medicii de pe ambulanță au de 26%. "Este circulara ministerului care trebuie respectată", a încercat să explice directoarea.  

Galerie foto


Vizualizări: 2,090

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste