(închide)

Preparatul culinar cel mai important pentru fiecare păstor are propriul festival la Novaci!

 

”Tocanul de Novaci”, preparatul culinar cel mai important pentru fiecare păstor, prezent deopotrivă pe masa bogatului sau săracului, purtat în burduf sau șteand pe șaua măgarului pe timp de iarnă de către barbat sau păstrat cald în ceaun la vatra casei de catre femei pentru a-și hrăni copiii, va fi celebrat la Novaci pe 14 octombrie! 
Păstorii novăceni vor celebra pe 14 octombrie și cei 100 de ani de statornicie pe aceste meleaguri, 100 de ani de când ciobanii de pe cei doi versanți ai Munților Parâng pot străbate cărările munților doar de ei știute fără grija și teama ca îi prinde jandarmul.
Pe 14 octombrie, gorjenii sunt invitați să fie toți ca unul pentru Novaci, pentru România, să dea o notă ciobanilor care se întrec în arta preparării tocanului și să ia parte la spectacolul extraordinar sustinut de tineretul ”cetății” și din împrejurimi reunit în cadrul Ansamblului Folcloric ”Nedeia”al Casei de Cultură Novaci și în formația NovaMuzic. Alături de artiștii novăceni va evolua în fața publicului Ansamblul Folcloric” Doina Gorjului” condus tot de un novăcean cu origini păstorești!

„La acest festival veti putea asista la prepararea vestitului tocan ciobănesc care reprezintă hrana milenară a crescătorilor de animale din zona montană. Mai multe familii de ciobani își vor etala măiestria culinară atât în fața unui juriu cât și în fața consumatorilor, aceștia având posibilitatea să cumpere și să cunsume produsul. Cu această ocazie veți putea admira lucrările unor artiști plastici și meșteri populari dar si alte produse realizate de gospodarii din Novaci și împrejurimi care știu bine a munci dar și a juca învârtita ca la Novaci”, transmit organizatorii.

Sursa: Casa de Cultură Novaci

Galerie foto


Vizualizări: 1,273

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste