(închide)

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: „Să păstrăm din răsputeri dragostea și faptele bune!”

 

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscut și sub denumirea populară de –Postul Sâmpetrului-, este cel de al treilea post din cadrul anului bisericesc. El a fost rânduit de Biserica noastră în cinstea celor doi mari Apostoli ce au contribuit decisiv în lucracrea de transmitere și vestire a Sfintei Scripturi, dar și în organizarea creștinismului primelor secole.


Fiind o perioadă specială, se cuvine ca și noi să fim diferiți, să încercăm ca, în fiecare zi, să ne amintim că suntem călători și oaspeți pe acest pământ. Și să înțelegem, că anii pe care Dumnezeu ni i-a dat să-i petrecem în această lume ar trebui să fie ani de pregătire duhovnicească pentru dobândirea Împărăției celei fără de sfârșit.

Astfel, pe parcursul celor 17 zile de post ar trebui să avem în minte câteva reguli pentru ca, la finalul lor, să constatăm că nu suntem robi ai plăcerilor și ai patimilor acestei lumi, ci că putem să căpătăm nedejdea că Dumnezeu ne va ierta păcatele și va mântui sufletele noastre, primindu-ne în Raiul făgăduit:
1. Prin cuvântul -post- nu înțelegem doar abținerea de la anumite mâncăruri ci și de la gândurile și obiceiurile care nu ne aduc niciun folos duhovnicesc. Scopul postului este de a dișciplina trupul, de a-l subordona voinței, de a curăți sufletul și de a-l apropia mai mult de Dumnezeu
2. Mai presus de toate este important să păstrăm din răsputeri dragostea și faptele bune, căci ele sunt aripile cu care ne înălțăm spre Cer și spre Împărăția lui Dumnezeu. Postul este un timp potrivit pentru a ne implica în acte de milostenie și caritate ajutându-i pe cei aflați în dificultate.
3. Un aspect important îl are rugăciunea personală cât și prezența noastră în Sfânta Biserică la Sfânta Liturgie. Avem datoria morală să ne spovedim și cu binecuvântarea duhovnicului să primim Sfânta Împărtășanie spre a ne întării duhovnicește și a aprofunda relația personală cu Dumnezeu.
Să-i chemăm în ajutor pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pentru a ne ajuta să primim toate cele de folos pe calea acestui post duhovnicesc!
Autor articol: Pr. Bușe Petre

Vizualizări: 287

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste