Posibile afecțiuni cauzate de muncă
Condițiile de muncă necorespunzătoare sunt printre cele mai frecvente cauze ale apariției unor afecțiuni legate de activitatea profesională. De la poziția incorectă pe care o adoptă o persoană în timp ce stă pe scaun ore în șir la ridicarea de greutăți în mod repetitiv sau anumite activități care pot favoriza apariția unor dureri locale, oricare dintre acestea poate constitui cauza apariției unor posibile afecțiuni cauzate de muncă. Printre cele mai frecvente se numără hernia de disc, respectiv sindromul de tunel carpian, două afecțiuni despre care vei afla câteva informații esențiale din acest articol.
Hernia de disc
Patologie extrem de des întâlnită în numeroase sectoare profesionale, hernia de disc poate fi recunoscută drept afecțiune cauzată de anumite condiții de muncă. Aceasta afectează, într-adevăr, foarte multe persoane care desfășoară activități profesionale în diverse domenii, afectând mai ales lucrătorii sub 45 de ani.
Cauzele acesteia sunt legate de cele mai multe ori de efortul repetat, respectiv de transportul unor sarcini mari, de conducerea utilajelor de construcții, dar și de poziția incorectă pe care o adoptă persoanele care își desfășoară activitatea profesională stând pe scaun pentru perioade îndelungate.
De la domeniul sănătății la cel al construcțiilor, numeroase activități profesionale pot reprezenta cauza acestei boli, însă pentru a lega acest diagnostic de activitatea profesională desfășurată este nevoie de o analiză amănunțită a factorilor care au dus la apariția bolii.
Sindromul de tunel carpian
Tunelul carpian este denumirea pe care o poartă un spațiu aflat în centrul încheieturii mâinii, acesta permițând trecerea nervului median de la încheietura mâinii către mână. Nervul median este esențial pentru mișcarea degetelor, iar sindromul de tunel carpian este o afecțiune cauzată tocmai de compresia acestui nerv. Afecțiunea poate apărea ca urmare a inflamării tendoanelor de la încheietura mâinii, dat fiind că pe măsură ce acestea se umflă, se și extind, iar în acest fel spațiul din tunelul carpian este redus, punându-se presiune asupra nervului median.
Deși sindromul de tunel carpian este prezent mai ales la persoanele de peste 50 de ani, cu precădere la femei, cauzele pot fi legate și de desfășurarea unor activități profesionale care prezintă un risc crescut în acest sens. Acest sindrom poate apărea din cauza unor mișcări repetitive ale mâinii, respectiv ale încheieturii și antebrațului, pentru perioade îndelungate, de posturile incomode ale mâinii sau ale încheieturii susținute pentru perioade mari de timp sau de impactul pe care îl are manipularea instrumentelor vibrante asupra mâinii. Profesii precum cea de menajeră sau casier, coafeză sau șoferi de autobuze sau camioane favorizează apariția acestei afecțiuni.