(închide)

Pictorul Florin Preda Dochinoiu promovează poeme și tresare de trei ori a primăvară

 

La Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu s-a vernisat la final de lună decembrie 2021 expoziția „Visez gratuit!” a artistului plastic Florin Preda Dochinoiu, membru stagiar al Filialei Artiștilor Plastici din Mehedinți, spațiu cultural în care, în ultima vreme, se simte ca acasă.

În Gorj, la Motru, unde locuiește, la un deal și o vale de Târgu Jiu, s-a remarcat ca artist plastic matur și, pe cont propriu, printr-o activitate intensă de promovare a tinerilor talentați, într-un festival internațional de pictură, „Salonul internațional de pictură Arte Mici”, organizat în zeci de ediții, an de an. După afirmația sa, este: Fondatorul şi organizatorul Salonului de pictură „ARTE MICI (eveniment clandestin de formă, pată şi culoare)” deschis artiştilor români de pretutindeni şi celor din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 3 si 15 ani.  

În plus, senin și liniștit, aproape instituție ființând, la Florin Preda Dochinoiu, grație talentului său exuberant, te poți bucura de un adevărat spectacol al expunerii culorilor. Pictorul de fapt a înserat în Oltenia de Sus, călare pe un delphin întâmplat pe nisipurile Sadovei doljene. Cel ce urmează pașii iubirii se va îmbogăți în taine, altfel blocate cu lacăte și cu zăvoare.

Măsurând aici provocările, ar fi nedrept să nu strecor o mireasmă dintr-un ceasornic de-al nostru – el, Florin, și eu, semnatarul rândurilor modeste din pagină. Într-o perioadă, am realizat în cadrul Fundației Pasărea Măiastră un album cu grafica tânărului artist, ce excelase în cadrul Festivalului de literatură Tudor Arghezi. Lucrările de-atunci memorau liniile câmpiei, adierea caldă cu deschiderea unui suflet neliniștit. Pe hârtie se crestau povești ciudate despre frig și despre frică, printr-o lentilă din singurătate așteptate. Îl bănuiam pe atunci de exuberanța marca Florin Pucă, de beția răsăriturilor în livada bătută de brumă. Grafică sa a luat calea unor muzee și colecții private din România, Franța, Italia, Austria, Serbia, Brazilia, Cuba, Statele Unite ale Americii, Moldova și Slovenia.

Florin Preda Dochinoiu a primit numeroase premii în carieră. Iată, câteva: 1995 – Premiul pentru contribuția la cunoașterea lui JOSE MARTI în România, acordat de Grupul Diplomatic Latino-American; 2006 – Diploma de Onoare, acordată de Asociaţia Artistică a Prefecturii din Paris; 2010 – „Premiul II pentru grafică”, la concursul „LIRA, PRIMA LIRA” Braşov; 2017 – Distincţie pentru promovarea culturii, în cadrul Festivalului Internaţional al artelor vizuale „GORJFEST”. Din 1994, de la debut într-o personală (aprilie 1994 – prima expoziție de grafică și pictură la Cercul Militar Craiova, artistul a fost o prezență permanent a spațiilor de expoziție din țară.

Cv-ul său este de-a dreptul impresionant. Caietul de expoziție îl cuprinde. Consemnare: În luna decembrie 2004, prima internațională – expoziție personală de grafică și pictură, Liublijana – Slovenia.

”Pictez, de frică, să nu mor” a mărturisit Florin Preda Dochinoiu în urma unei… personale. Iar trecerea cea nerăbdătoare în timp la culoare i se potrivește artistului precum o lumină de albastru într-un cub locuit de un alt cub. Chipuri, chipuri îngropate în valuri de senin peste plaiuri de cathedră, severe și calde, pandurești. Imaginile par a fi rotunde, ale altor ceruri din care artistul și-a tras cu înfrigurare toată memoria frugală, întâmplările toate lipite cu povești și nouri de culoare.

Pictorul Florin Preda Dochinoiu promovează poeme și tresare de trei ori a primăvară, în zori, la amiază și atunci când înserarea nu-l lasă singur cu luna.

În drum, atent cu artistul din el, își arde tălpile în excelență!    

*Alex GREGORA

Galerie foto




Vizualizări: 652

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste