Ovidiu Pecingină a lăsat Franța pentru un spital din Gorj: „Am vrut să reușesc în țara mea, să fac aici ceea ce știu!”
Unul dintre ultimii specialiști angajați la unitatea medcală din Rovinari este Ovidiu Pecingină, un doctor în vârstă de 31 de ani. Este specialist în Ortopedie-Traumatologie, un om devotat meseriei, care a urmat cursurile Facultății de Medicină din Timișoara. Născut și crescut la Târgu-Jiu, tânărul a studiat și șase luni în Franța, unde i s-a propus să profeseze în continuare, însă doctorul a ales să revină acasă! Vrea să reușească aici, căci de aceea a devenit medic. „Nu am vrut să rămân în Franța. Sunt oltean, m-am născut aici și am vrut să vin la un spital aproape de casă, de părinți, să îmi ajut oltenii. Am vrut să reușesc în țara mea, să fac aici ceea ce știu. Am plecat să mă formez ca medic în Franța, dar ca să mă întorc în țara mea, în Gorj! Trebuie să îți formezi medicii ca să rămână în țară”, a declarat, pentru Pagina Olteniei, medicul Ovidiu Pecingină.
Gorjeanul Ovidiu Pecingină a absolvit cursurile Facultății de Medicină din cadrul Universității de Vest din Timișoara, rezidențiatul la Clinica 2 Ortopedie Timișoara și a urmat și un stagiu de pregătire profesională de șase luni într-un Spital Universitar din Franța, unde i s-a propus să și rămână. A refuzat, căci își dorește să reușească acasă, în Gorjul natal. Ovidiu Pecingină a găsit post liber la Spitalul Orășenesc din Rovinari, unde este angajat ca medic ortoped de câteva săptămâni. Stagiul de pregătire în Franța l-a ajutat să își dea seama ce este important în viață. „Pe perioada rezidențiatului am plecat la un stagiu de 6 luni de pregătire în Franța, am lucrat cu normă întreagă ca și un rezident francez. Am avut gărzi solicitante în care eram singurul chirug ortoped din Spitalul Universitar din Clermont Ferrand. M-au primit acolo pe baza unei recomandări și a CV-ului, nu pe examen. Au un sistem mult mai bun. (...) Aveam săptămâni când stăteam doar în sala de operație, altele pe secție și pe partea de UPU. Garda începea la ora 18,00 și se termina a doua zi la ora 08,00. Solicitante! (…) A fost o perioadă frumoasă de pregătire”, a declarat medicul Ovidiu Pecingină. Tânărul a ales profesia de medic pentru a face bine și nu a regretat nicio clipă decizia. „Am avut neșansa ca mama să aibă probleme de sănătate când eu eram în clasa a IV și am mers la spital să o vizitez. M-a șocat când am văzut-o întinsă pe patul de spital. Atunci am decis că vreau să mă fac medic și să fac bine oamenilor. Sunt singur la părinți. Nu am avut medici în familie. Deciziile mele au fost ale mele, părinții m-au susținut în ceea ce decideam”, a mai afirmat medicul ortoped.
De ce a refuzat să rămână în Franța
În cele șase luni de stagiu la Spitalul Universitar din Clermont Ferrand-Franța, Ovidiu Pecingină a învățat multe, dar a și realizat că în viață banii nu sunt totul. Chiar dacă a fost sfătuit să aleagă spitalul din Franța, tânărul a rămas ferm în ceea ce hotărâse! În spitalul universitar din Clermont Ferrand, Ovidiu Pecingină a practicat și ortopedie pediatrică, a asistat la operații pe coloană, a văzut cazuri grave etc. „Mi s-a propus să îmi continui pregătirea acolo, la Clinică, și ulterior să rămân să lucrez în Franța. Colegul alături de care am fost în stagiu a rămas rezident acolo, acum lucrează la Paris. Nu am vrut să rămân. Sunt oltean, m-am născut aici și am vrut să vin la un spital aproape de casă, de părinți, să îmi ajut oltenii. Am vrut să reușesc în țara mea, să fac aici ceea ce știu. Am plecat să mă formez ca medic în Franța, dar ca să mă întorc în țara mea, în Gorj! Trebuie să îți formezi medicii ca să rămână în țară. Am vrut să mă întorc acasă, vreau să reușesc acasă, căci de întors acolo, o pot face oricând! (…) Este destul de greu să îți găsești un post în România, este adevărat. Mi s-au pus actele în brațe la finalizarea rezidențiatului și mi s-a spus să îmi caut loc de muncă. Am încercat în Gorj și singurul spital unde am găsit loc a fost la Rovinari. La Târgu-Jiu sunt mulți medici ortopezi etc. Se poate face treabă bună și în spitalele din Gorj, credeți-mă, trebuie puțină încredere și bunăvoință. Orice secție a oricărui spital, poate să crească prin oamenii-specialiștii din ea!”, a afirmat medicul ortoped Pecingină.