Nu poţi tăia porcul de Crăciun fără veterinar!
Ministerul Agriculturii a transmis săptămâna trecută către Direcţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) o notă de serviciu prin care se solicită examenul ante şi post mortem la suine. În concret, sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar, scrie GDS.ro. Direcțiile Sanitar-Veterinare au anunțat primăriile care, la rândul lor, au început să îi instruiască pe oameni. Regula este aproape imposibil de aplicat deoarece nu sunt suficienți medici veterinari. În toate județele din Oltenia, cel puțin, respectarea legii se va dovedi o adevărată provocare. Și în Gorj, 47 de medici veterinari trebuie să verifice zeci de mii de porci înainte de Crăciun. Măsura a fost dispusă pentru a se monitoriza posibilele cazuri de pestă porcină africană. În acest fel se urmărește răspândirea virusului bolii respective. În judeţ sunt 73.541 de porci şi decât 47 de medici veterinari, care au contract cu DSVSA Gorj. „Anul trecut, au fost sacrificați de Crăciun aproape 40.000 de porci. Va fi imposibil ca personalul sanitar-veterinar să poată verifica porcii înainte și după sacrificare”, susțin autoritățile. Potrivit reprezentanților DSVASA Gorj, nici 10% din porcii care vor fi sacrificați nu vor putea să fie verificați de autorități.