Misterele numărului PI. Sărbătoare internaţională a pasionaţilor de matematică şi ştiinţe
Recunoscută de UNESCO din 2019, Ziua Internațională a Matematicii este sărbătorită în fiecare an pe 14 martie (3.14), fiind cunoscută și ca Ziua Pi. TEMA PENTRU ANUL 2024 este ”JOACĂ-TE CU MATEMATICA!”.
Valoarea constantei este egală aproximativ cu 3,14159 în notația zecimală obișnuită (vezi tabelul din dreapta pentru reprezentarea în alte baze). π este una dintre cele mai importante constante din matematică și fizică: numeroase formule din matematică, inginerie și alte științe implică folosirea lui π.
Misterele din jurul numărului Pi sunt aduse într-un proiect, realizând o punte educațională între GORJ-DOLJ-TELEORMAN. Instituțile implicate în proiect sunt Palatul Copiilor Tg-Jiu, structura Clubul Copiilor Motru/Școala Gimnazială Samarinești-Gorj, Școala Gimnazială Islaz-Teleorman și Liceul Tehnologic Pelendava din municipiul Craiova-Dolj.
Pi, acest număr constant, universal, reprezintă raportul dintre circumferința și diametrul unui cerc și poate ajuta la măsurarea moleculelor și a planetelor deopotrivă, fiind întâlnit încă din cele mai antice civilizații.
Activitatea a fost cu adevărat diferită, desfășurându-se și online pe Gsuite For Education (Google Meet) cu instituțile partenere. A fost o modalitatea diferită de abordare, iar adolescenții au participat cu entuziasm, chiar dacă este vorba despre o disciplină dificilă și care nu este agreată de toți adolescenții, în cadrul activităților.
Atelierele lui Pi -Concurs de memorare a zecimalelor lui Pi /Desene în Paint/Pictură pe lemn personalizate matematic/Prezentări digitale/Festivalul lui ”Pi”-formații matematice sau în sala de gimnastică/ Concurs folosind sintagma PI au fost activitățile organizate.
Elevii Clubul Copiilor Motru, Școala Gimnazială Samarinești au fost și beneficari ai măiestriei culinare ”numărul π” .
Scopul proiectului a fost promovarea și conștientizarea în rândul elevilor a importanței matematicii în viața de zi cu zi și a dezvoltării personale prin activități non-formal. În această zi specială elevii au fost scoși din ”arena” clasei și au fost angrenați în tot felul de concursuri și activități care le-a demonstrat că matematica este parte din viața noastră de zi cu zi și că ea este foarte importantă în desfășurarea activităților, de la cele mai simple până la cele mai complexe, iar uneori e nevoie, inclusiv la orele de matematică, să-i scoatem din contextul clasic fiind momentul în care le oferi elevilor o activitate extrașcolară, în care participă cu tot sufletul lor.
Profesor de matematică-Cosmina Vînturiș - Palatul Copiilor Tg-Jiu, structura Clubul Copiilor Motru/ Școala Gimnazială Samarinești