Melania Păun, talentata solistă din Bobicești-Olt care vrea să calce pe urmele Mariei Lătărețu: „Nu există bucurie mai mare decât muzica!”
Olteanca Melania Păun are 8 ani și cântă de doi ani muzică populară, timp în care a participat la multe concursuri folclorice. Visătoare și talentată, micuța Melania din comuna Bobicești este premiantă la școală, în ciuda faptului că are un program încărcat: ia cursuri de canto, învață, se pregătește pentru competițiile la care participă. La sfârșitul acestui an școlar, Melania a obținut premiul I, având rezultate foarte bune la toate materiile. Își dorește să calce pe urmele Mariei Lătărețu, idolul său. „Am învățat-o că în primul rand, importantă este școala, deoarece muzica fără școală nu se poate! Am mai învățat-o să fie tot timpul prietenoasă, să împartă totul cu alți copii, să își ajute semenii. O vom ajuta să meargă pe drumul muzicii, deoarece o face cu mare drag și este pasionată de muzica populară românească. Melania ne-a zis că muzica va fi ca un fel de hobby pentru ea, deoarece vrea ca meseria ei să fie cea de polițist!”, a declarat Tania Păun, mama micuței interprete din județul Olt.
Melania Vasilica Păun are vârsta de 8 ani și este originară din satul Bechet, comuna Bobicești a județului Olt. Mama sa, Tania, spune că pe 1 ianuarie 2010 a primit unul dintre cele mai frumoase daruri de la viață: a născut-o pe Melania, care este un copil talentat și foarte responsabil. Copila învață bine, are talent la muzică, vrea să ajungă o cunoscută interpretă de muzică populară. Melania a trecut în clasa a II-a la Școala Gimnaziala Leotești din comuna sa. Tania Păun, mama fetiței, își amintește cu emoție că talentul Melaniei a fost descoperit de fosta sa educatoare Marcela Băloiu, în 2016. „Era înainte de 1 iunie când a auzit-o cântând prin clasă, la grădiniță, melodia "Rău mă dor ochii mă dor" și m-a sunat spunându-mi că fetița are voce și ureche muzicală. M-a anunțat că dl. primar Ilie Chitez va organiza cu ocazia zilei de 1 iunie un concurs "Copiii au talent" și m-a îndemnat să o înscriu și eu pe Melania la acest concurs. La acel concurs a cântat prima dată această melodie acompaniată de un băiat cu orga și a fost bine. (...) La scurt timp, domnul primar mi-a recomandat să o duc la ansamblul comunei, ansamblul "Oltenașii" din Bobicești, fiind și un profesor de canto, dl Langa Dorel acolo. Am dus-o la ansamblu, iar după ce domnul Langa a ascultat-o, a fost de acord să o pregătească. Dânsul ne-a zis că la vârsta ei are o voce specială și că are urechea muzicală formată din naștere. De atunci, Melania a început ca și solist vocal la Ansamblul Oltenașii din Bobicești, unde activează și acum și ca solist vocal și ca dansatoare la acest ansamblu”, a povestit, pentru Pagina Olteniei, Tania Păun. Din toamna lui 2016, Melania Păun face pregătire la canto și la Palatul Copiilor din Balș cu profesorul Liviu Enache, iar în 2017 face parte din clasa acestui profesor la Școala Populară Slatina.
Cântă cu cea mai mare plăcere!
Pentru talentata Melania, muzica înseamnă foarte mult și o face cu cea mai mare plăcere. Nu există bucurie mai mare pentru micuța olteancă decât aceea de a cânta. Îi place foarte mult să cânte din repertoriile idolilor ei Maria Lătărețu, Steliana Sima, Georgiana Ion, Victorița Lăcătușu. Familia Păun întâmpină mici probleme financiare, căci mama este casnică. tatăl copilei muncește în Germania pentru ca familiei sale să nu îi lipsească cele necsare. „Într-adevăr, mai având încă doi băieți, este foarte greu cu deplasările cu Melania, mai ales din punct de vedere financiar. Eu nu lucrez, deoarece mă ocup de cei trei copii, de casă, iar soțul este plecat la muncă în Germania unde se descurcă foarte greu, dar nu ne dăm învinși de greutăți! Am făcut tot posibilul și imposibilul să o duc pe Melania la concursuri în țară și în județ, unde a obținut diferite premii, datorită muncii ei. Noi suntem foarte bucuroși că Melania are acest har de la Dumnezeu, deoarece este un lucru mare în ziua de azi ca un copil să ducă mai departe tradiția și autenticitatea folclorului românesc!”, a declarat Tania Păun. Deși este doar un copil, Melania este conștientă de greutățile peste care mama și tatăl său trec și de aceea își dă toată silința să aibă cele mai bune rezultate atât la școală, cât și pe plan muzical. pentru viitor promite să nu se lase de muzică, însă își dorește să devină polițistă. „O vom ajuta să meargă pe drumul muzicii, deoarece o face cu mare drag și este pasionată de muzica populară românească. Melania ne-a zis că muzica va fi ca un fel de hobby pentru ea, deoarece vrea ca meseria ei să fie cea de polițist! Vrea să aresteze "răufăcătorii"”, a mai spus mama copilei.
Zeci de premii și multă muncă
De-a lungul celor doi ani de canto popular, Melania Păun a participat la mai multe festivaluri și concursuri de folclor. A câștigat 14 premii, dintre care amintim cele trei premii 1 obținute la București la concursuri organizate de Școala de muzică "Harmony Music", concursurile "Armonii de toamnă" și "Armonii de iarnă", apoi premiul 2 anul trecut și premiul 3 anul acesta la concursul interjudețean de interpretare "Folclor pe Amaradia" organizat de Carmen Marin și Școala Gimnazială Goiești, premiul 3 anul acesta pe 29 martie la concursul județean de la Slatina "Vreau să cânt și să dansez", premiul 2 la anul trecut și premiul 2 anul acesta obținute la concursul interjudețean "Voci de primăvară" organizat de Olga Sain la Craiova etc. „La Festivalul "Floare de salcâm" la Urzica a avut onoarea să cânte cu orchestra profesionistă Doina Oltului și a fost apreciată de juriul de specialitate din care a făcut parte Gheorghe Roșoga și doamna Carmen Budulan, care au îndemnat-o să meargă mai departe pe acest drum frumos. A mai obținut locul 3 cu ansamblul "Oltenașii" din Bobicești la Festivalul Călușului la Slatina anul acesta, având coregraf pe dl profesor Nelu Ene și la conducerea muzicală pe dl profesor Liviu Enache”, a afirmat Tania Păun.
Oameni simpli care ar face totul pentru copiii lor
Părinții Melaniei își doresc foarte mult ca fiica lor să aibă parte de succesul la care visează și să ajungă cunoscută. Chiar dacă vor face sacrificii, o vor susține pe micuța solistă. „Nu avem posibilități financiare mari, ne descurcăm foarte greu, dar încercăm să o sprijinim atât pe Melania, cât și pe frații ei. Vrem să își croiască un drum în viață, să aibă fiecare o carieră. (...) Îi mulțumim din suflet d-lui profesor Liviu Enache pentru cât ne ajută cu fetita și pentru că o îndruma. Îi mulțumim și d-lui primar al comunei Bobicești pentru faptul că ne ajută copiii din ansamblu, asigurându-le mijlocul de transport gratuit oriunde au deplasări. Și acesta este un mare ajutor acordat!”, a spus, în încheiere, Tania Păun.