Lucrările Simpozionului Internațional „Atelierele Brâncuși”, în patrimoniul Municipiului Târgu-Jiu
Încheierea Simpozionului Internaţional de Sculptură, Pictură și Grafică din cadrul Atelierelor Brâncuşi, ediția 2019 a fost marcată marți, 3 septembrie, de vernisarea unor expoziții de excepție. La finalul a trei săptămâni de efort creativ, cei șapte artiști plastici au prezentat publicului lucrări reprezentative, care vor intra în patrimoniul Municipiului Târgu Jiu.
Primul eveniment artistic al zilei a fost marcat la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, unde a avut loc vernisajul lucrărilor de sculptură, realizate de către Ion Iancuț („Perseidă”) și Carmen Tepșan („Semn protector”). Pe parcursul atelierului, cei trei sculptori profesioniști (Tepșan, Iancuț și Vlad Ciobanu) au realizat și o serie de lucrări de pictură și grafică. La Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în prezența tuturor artiștilor participanți la simpozion, a avut loc vernisajul lucrărilor de pictură și grafică. Au adresat mulțumiri din partea organizatorilor Adrian Tudor, viceprimar al Municipiului Târgu Jiu și Doru Strîmbulescu, managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”.
Criticul de artă Pavel Șușară a vorbit despre specificul acestui simpozion, despre capacitatea artiștilor de a se raporta la spațiul înconjurător, ca și despre continuarea creației personale în maniera care l-a consacrat pe fiecare.
Artiștii plastici invitați în simpozion au realizat câte două lucrări de grafică/pictură:
Mircia Dumitrescu – „Rânca I” și „Rânca III”;
Antal Vasarhelyi – „Glass-gate III” și „Dulce ca mierea – Glonțul patriei”
Milan Jakšić – „Frontiers I” și „Frontiers II”;
Dan Palade – „Masă” (diptic) și „Formă Spartă”.
Acestora li s-au adăugat și cele două lucrări de grafică semnata Nada Denić, o artistă foarte valoroasă și completă din spațiul balcanic, dar și european, care a venit la Rânca împreună cu soțul său, pentru a lăsa patrimoniului municipiului o amprentă puternică a școlii sârbești de artă plastică.
Evenimentul a continuat cu vernisajul expoziției „Ucigând Balaurul”, cuprinzând lucrări de grafică, desen, pictură și sculptură semnate Mircia Dumitrescu, unul dintre cei mai compleți artiști plastici români, membru corespondent al Academiei Române. Mircia Dumitrescu este cunoscut , în primul rând, ca ilustrator de carte, creator de carte-obiect, pasionat de literatură şi frumuseţea unui volum.
La vernisaj a fost prezent şi poetul sârb Adam Puslojic, cunoscut publicului din România ca un apropiat al artelor şi scriitorilor români, dar şi un bun prieten al lui Nichita Stănescu.
Simpozionul a fost organizat în perioada 12 august – 3 septembrie de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, având ca parteneri Uniunea Artiștilor Plastici din România și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.
Parteneri media: Radio România Internațional, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio Oltenia Craiova, TV Sud, Gorjeanul.