Listerioza: cauze, simptome, tratament și prevenție
Listerioza survine in urma infectarii cu listeria (germenul Listeria monocytogenes). Listeria monocytogenes se găsește în mod obișnuit în natură, în special în sol, în apele subterane, în vegetația în putrefacție și în fecalele de animale. Majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc de listerioză în urma consumului de alimente contaminate. Perioada de incubație a listeriozei (din momentul în care ești infectat și până în momentul în care prezinți primele simptome) variază. Poate fi vorba despre 1-2 săptămâni, sau poate fi vorba de câteva zile (1).
Pe cine afectează listerioza?Listerioza poate afecta pe oricine. Cu toate acestea, nu este la fel de periculoasă pentru toată lumea. Persoanele care prezintă cel mai mare risc de a se îmbolnăvi foarte grav includ:
gravidele;
bebelușii
persoanele trecute de 65 de ani;
persoanele cu un sistem imunitar slăbit, de obicei de la o altă afecțiune (cum ar fi SIDA sau cancer) sau care iau medicamente imunosupresoare;
Simptomele listeriozei pot include:
febră;
frisoane;
dureri de cap;
dureri de stomac;
diaree;
dureri musculare;
greață;
vărsături (2).
Medicul, după stabilirea diagnosticului de listerioză poate prescrie antibiotice pentru a stopa infecția. De asemenea, medicul poate prescrie medicamente pentru a gestiona simptomele specifice, inclusiv greața și vărsăturile. În cazul unor simptome ușoare, este posibil ca pacientul să nu aibă nevoie de tratament. Dacă un bebeluș se naște cu o astfel de infecție, i se poate administra antibiotic la scurt timp după naștere.
Majoritatea persoanelor cu un sistem imunitar sănătos se vor simți mai bine după câteva zile fără tratament. În cazul unei infecții severe, starea de bine poate reveni după 3-5 zile de tratament. Este important să urmezi întregul tratament, chiar dacă ai început să te simți mai bine. Dacă nu termini tratamentul complet cu antibiotice, listerioza poate reveni și poate fi mai dificil de tratat (3).
Cum poți reduce riscul de a contracta listeria?
Dacă ai un sistem imunitar slăbit sau ești însărcinată, este recomandat să iei măsuri de precauție în ceea ce privește ceea ce mănânci și bei, precum și în modul în care depozitezi și prepari alimentele:
verifică etichetele produselor pentru a te asigura că produsele lactate sau sucurile sunt pasteurizate. Evită să consumi produse lactate și sucuri nepasteurizate.
spală-te pe mâini și orice suprafețe înainte și după ce prepari hrana.
folosește o perie, apă curentă curată pentru fructe și legume.
înfășoară alimentele în folie de plastic sau în folie de aluminiu, sau pune-le în pungi de plastic sau în recipiente curate și acoperite înainte de a le pune în frigider.
curăță imediat orice scurgere în frigider, în special de la carne.
Dacă ai un sistem imunitar sănătos și dezvolți listerioza, de obicei te vei simți mai bine fără tratament în aproximativ două zile. Dacă ai un sistem imunitar slăbit, ești gravidă sau ai un copil, listerioza poate provoca o formă severă. Contactează imediat medicul. Cu un diagnostic rapid și un tratament adecvat, ai mai multe șanse de recuperare completă.
Când este recomandat să anunți medicul
Anunță medicul dacă:
ești gravidă, ai peste 65 de ani sau ai un sistem imunitar slăbit și prezinți simptome de listerioză.
ai un copil care prezintă simptome de listerioză.
simptomele nu dispar la câteva zile după ce ai început tratamentul cu antibiotice.
Listerioza este o infecție bacteriană relativ rară. Aceasta poate avea efecte grave asupra femeilor însărcinate, nou-născuților, persoanelor de peste 65 de ani și persoanelor care au simptomele imunitare slăbite. Probabil că te vei simți mai bine după câteva zile fără tratament, dacă ai un sistem imunitar sănătos. Discută cu medicul imediat dacă observi orice simptome de listerioză. Pentru a ajuta la prevenirea unei infecții cu listerioză, spală-te pe mâini, gătește carnea la o temperatură sigură și spală fructele și legumele înainte de consum!
Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) Centers for Disease Control and Prevention, „Listeria (Listeriosis)”: https://www.cdc.gov/listeria/index.html#:~:text=Listeriosis%20is%20a%20serious%20infection,year%2C%20and%20about%20260%20die.
(2) Mayo Clinic, „Listeria infection”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/listeria-infection/symptoms-causes/syc-20355269
(3) NHS, „Listeriosis”: https://www.nhs.uk/conditions/listeriosis/
Sursa foto: Shutterstock
Imaginea se descarcă aici.