(închide)

La Catedrala Ortodoxă din Motru a fost lansat albumul „Salonul de pictură Arte Mici - 2021”. Copiii au primit daruri și diplome

 

,,Salonul de pictură ,, Arte Mici” intră în scenă și de 1 IUNIE, încercând nu să întemeieze o nouă ctitorie, ci să refacă detaliile compromise ale copilăriei, să indice rădăcinile firești, să elimine confuziile şi să ridice, cu o treaptă, mai sus puritatea, fantezia, sinceritatea și simplitatea. Împreună cu Muzeul de Arta Modernă și Contemporană Pavel Șușară, UAPR- Filiala Dr. Tr. Severin, Palatul Cultural ,,Teodor Costescu”, Muzeu-hub pentru inovații muzeale și artistice- Castelul Artelor Dr. Tr. Severin, Consiliul Local Motru, Primăria municipiului Motru, Primăria municipiului Dr. Tr. Severin și Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj încercăm să găsim definiții și ,,să construim drumuri expres” de la Motru la Târgu-Jiu, de la Târgu-Jiu la București, de la București la Dr. Tr. Severin, iar de la Dr. Tr. Severin la Fürth (Germania), Craiova și Veneția ( Italia). Copilăria păstrează lumina autentică, prospețimea și sentimentele imaginilor expuse.”, spune Florin Preda-Dochinoiu, omul căruia i se datorează grandiosul eveniemnt cultural-artistic.
Deși prima zi a lui iunie din acest an și-a făcut modest și ursuz prezența, ezitând a-și etala magnifica ei pledoarie pentru viață, se pare totuși că Ziua Internațională a Copilului a umplut inimile cu bucurie celor care au pășit pragul Catedralei Ortodoxe de la Motru. Chipuri luminoase de copii entuziaști și fericiți, părinți mândri și emoționați, prieteni, oficialități, organizatori, o mulțime de oameni au umplut spațiul primitor al catedralei, veniți la marea sărbătoare a copilăriei și, totodată, la lansarea albumului ,,Salonul de pictură Arte Mici - 2021”. Primăria municipiului Motru, Consiliul Local Motru, Casa de Cultură Motru și Parohia Motru II au contribuit la buna desfășurare a evenimentului. Invitați: Florin Preda- Dochinoiu, Nicolae Dragoș, Ana Ionele, Mircea Tutunaru, Daniel Popescu, Corina Vlădoiu și Cosmin Morega - primarul municipiului Motru;
S-au înmânat plachetele cu semnul câștigător, artistelor care au stabilit un nou spațiu de sensibilitate în 2021, la Salonul de pictură ,,Arte Mici”, diplome de excelență și multe alte daruri pentru copilărie, din partea organizatorilor. Ultimele două ediții ale salonului nu s-au mai bucurat o festivitate de premiere emoționantă. Măsurile impuse au făcut ca în primăvara acestui an, de Buna Vestire, la Motru, liniștea să se așeze peste festivitățile de premiere Arte Mici, peste șevalete și pe cerul copilăriei. Dar, cu credință în Dumnezeu, se pare că vremurile revin ușor în matca lor, iar viața se înscrie în atât de dorita normalitate… vitală. Cu 55 de ani în urmă, în Lunca Motrului, la jumătatea distanței dintre Dr. Tr. Severin și Tg Jiu, pe vechiul amplasament al comunei Ploștina, lua naștere orașul nostru. Copiii de atunci sunt bunicii de astăzi, cei pe care-i zărim cu nepoțeii de mână, dimineața, în fața grădiniței, a școlii, în parc sau pe aleile orașului. Cu deosebită admirație îi privim și acum, astăzi, la marea sărbătoare a copilăriei, unde stau cuminți și blânzi, alături de părinți, dascăli și oficialitățile locale. Dacă ar fi să le dăm cuvântul acum, știți ce v-ar spune: să nu vă grăbiți să creșteți, să vă bucurați cât puteți de lucurile simple și frumoase - un răsărit de soare, o picătură de rouă, o buburuză, un curcubeu… Dar toate astea, voi copii le-ați descoperit și v-ați grăbit a le trăi prin culori. Cu 12 ani în urmă, la Motru lua ființă Salonul de pictură Arte Mici – eveniment unic, un festival al culorilor, frumos, original, spectaculos, care avea să pună pe harta culturală a lumii micul nostru orășel.
Încă de la început, salonul a fost mișcare artistică minuțios organizată, fiind eveniment singular în sfera artelor plastice, dedicat artiștilor români de pretutindeni, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani. Salonul de pictură Arte Mici face parte dintr-un inedit poem al copilăriei. Copiii comunică prin culoare și talent, povestesc din penel despre setea lor interioară de frumos și conturează lumi etalându-și imaginația, naturalețea și abilitățile interioare. Încă de la prima ediție au existat o serie de publicații care au sprijinit și promovat evenimentul, dar și prieteni, parteneri, sponsori și mulți oameni cu suflet mare, care nu au renunțat o clipă în a fi alături de patronul spiritual Florin Preda Dochinoiu, în condițiile în care cultura nu mai este un domeniu atât de atractiv, iar sumele alocate pentru astfel de evenimente sunt mici sau aproape inexistente. Îți trebuie o mică doză de nebunie să aduci la Motru copiii din țară și din lumea întreagă, să le vezi chipurile luminoase și fericite, să vezi părinți mândri și emoționați, prieteni, oficialități, o mare de oameni veniți în spațiul atât de generos și primitor al catedralei, la o grandioasă festivitate.
După doisprezece ani de Arte Mici, acest elogiu al copilăriei eterne și-a atins țelul, oferind azi participanților acea emoție de final de concurs, cu fericirea de primi distincția de noblețe și premiul de la patronul spiritual al salonului de pictură și de la organizatori, în aplauzele celor dragi, cu emoțiile inerente și zâmbetele inocente.
Toți cei prezenți, dar mai ales copiii, au cules și au luat cu ei momente unice, pline de lumină și culoare și le-au pus la păstrare într-un colț al inimii. Când și când le vor căuta, din prea mult dor de copilărie.
Felicitări premianților, organizatorilor, concurenților, felicitări tuturor celor implicați! Mult succes, tinerilor artiști!
Felicitări și tot respectul pentru patronul spiritual, Florin Preda-Dochinoiu!
La mulți ani, copiilor din lumea întreagă!

Galerie foto




Vizualizări: 703

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste