(închide)

La 22 de ani, un fermier din Bumbești-Jiu este un apărător neobosit al drepturilor oierilor din România!

 

A crescut în preajma animalelor și le-a îngrijit de mic, așa că, o dată ajuns la maturitate, Laurențiu Adrian Cașmir din Bumbești-Jiu a preluat afacerea familiei sale! Asta nu înseamnă că nu muncește zeci de ore pentru bunăstarea animalelor sale și pentru ca ferma familiei să fie productivă și cât mai profitabilă. Acum, în contextul pandemiei de COVID-19, prețurile la carnea de miel au scăzut, dar tânărul fermier speră ca lucrurile să evolueze spre bine. „Dețin o fermă cu o activitate prioritară pe ramura zootehnie, crescând cu prioritate ovine și caprine. Procesez laptele in special, producând o cantitate însemnată de telemea, prelucrez și carnea, aceasta devenind în special virșli și pastramă, toate acestea fiind vândute în mare parte direct persoanelor fizice care îmi sunt "clienți vechi"”, a spus Laurențiu Adrian Cașmir pentru Pagina Olteniei. Tânărul este descris de cei care au lucrat sau colaborat cu el drept „un apărător neobosit al drepturilor oierilor din România”!

A absolvit cursurile Colegiului Național „Mihai Viteazul” din orașul natal-Bumbești-Jiu (Sadu n.red.) și apoi a urmat cursuri de calificare în domeniul creșterii animalelor, dar și de technician veterinar. Laurențiu Adrian Cașmir are 22 de ani și deține la Sadu o fermă de ovine și caprine, procesează laptele, dar și carnea și are clienți fideli care apreciază calitatea produselor sale. „Am știut că voi urma această carieră încă din anii fragezi ai copilăriei mele. Am crescut la ferma familiei, atunci aveam un efectiv mai mic de animale. Acum dețin o fermă cu o activitate prioritară pe ramura zootehnie, crescând cu prioritate ovine și caprine. Procesez laptele în special, producând o cantitate însemnată de telemea, prelucrez și carnea, aceasta devenind în special virșli și pastramă, toate acestea fiind vândute în mare parte direct persoanelor fizice care îmi sunt "clienți vechi". Am parte de o susținere majoră din partea familiei, fiind cu toții implicați în activitățile fermei”, a declarat tânărul fermier pentru Pagina Olteniei.

Problemele apar și sunt căutate soluții

La scurt timp de la apariției pandemiei de coronavirus, prețurile la carnea de miel, dar și la alte produse scoase pe piață de fermierii gorjeni au început să scadă.   „Cea mai mare greutate este prețul foarte scăzut pe care îl are carnea de miel, urcase putin in această primăvară, lucru ce nu a mai avut loc în ultimii ani, dar în urma crizei cauzată de Covid-19, a început să o ia iarăși la vale având în vedere că acum trei săptămâni, o lună, se vindea mielul cu 15-16 lei pe kg, acum se comercializează undeva la 8-9 lei pe kg din ce am auzit, mă refer la kg de miel vândut în viață”, a afirmat fermierul Laurențiu Adrian Cașmir. Inteligent, bine documentat referitor la legislația în domeniul zootehniei, mereu pregătit să susțină drepturile oierilor și nu numai, Laurențiu Adrian Cașmir spune că românii care trăiesc din agricultură sau din zootehnie nu sunt ajutați așa cum ar trebui de statul român. Soluția pe care o vede tânărul de 22 ani (și pe care guvernanții o ignoră n.red.)  ar fi ca produsele autohtone să ajungă mult mai facil pe rafturile marilor magazine! Românii să consume produsele fermierilor din țara lor! Au de unde! Iar calitatea este de apreciat. „Una dintre cele mai folositoare măsuri pe care le poate lua statul, după părerea mea, este găsirea unei soluții, care să fie ușor accesibilă și în urma căreia produsele micilor fermieri să poată ajunge pe rafturi în supermarket, în market și așa mai departe, mai pe scurt, să aducă produsele noastre mai aproape de cumpărători”, a declarat fermierul din Bumbești-Jiu. Când vine vorba despre asocierea fermierilor, Cașmir are părerea sa: „Cu asocierea e mai greu în zona mea, în domeniul meu nu prea mai profesează mulți oameni, mai ales tineri, dar în viitor, cine stie. Momentan sunt membru al unei forme asociative, Cooperativa Agricolă Agromovis, în vederea efectuării Controlului Oficial al Performanțelor (COP), pentru accesarea sprijinului cuplat zootehnic (SCZ)”.

Zeci de ore de muncă

La fel ca în cazul tuturor fermierilor, ziua de muncă pare a nu fi suficientă pentru terminarea treburilor. Dis de dimineață, fermierul și familia sa încep să lucreze: „Sunt o persoană care marea majoritate a timpului o petrece în fermă, având o activitate care necesită multă atenție, pentru a avea rezultate notabile. Sunt mai perfecționist de felul meu, îmi place ca totul să meargă bine, să fie pus la punct, iar ferma mea să producă la capacitate maximă, desigur nu e mereu totul asa de bine, dar se găsesc soluții utile pentru a trece peste orice eveniment nefavorabil. Ziua la mine si cred că la majoritatea fermierilor începe în zorii dimineții, undeva pe la 5:30, 6:00, poate și mai devreme în unele cazuri, mă refer la perioada de lactatie când este mult de lucru sau în perioada fătărilor când trebuie să fim zi și noapte în saivane pentru a avea o campanie de fătare bună. Primul lucru în această perioadă dimineața este acela de a furaja animalele, băgăm mâncare mai întâi la oile mame și mieilor mixtul de furaj, iar mai apoi trecem la oile sterpe, adică berbecii si tineretul ovin de anul trecut, oprit pentru reproductie, viitoarele mioare! Această activitate luând sfârșit undeva în jurul orei 8:30, după care se repetă în jurul orelor de amiază și seara, între timp, avem alte activitati prin fermă... iar undeva în jurul orei 21:00 ne încheiem activitatea. Însă activitatea în fermă suferă schimbări în funcție de campanie în care se află ferma, activitățile fiind diversificare”. Și Adrian Laurențiu Cașmir a colaborat cu Marinela Strîmbulescu, și ea la rândui, un apărător și un promotor al producătorilor locali. „Fermierii români produc hrană indiferent de vreme sau de vremuri! Adrian Laurentiu Cașmir are 22 de ani și este din orașul Bumbesti-Jiu, județul Gorj! Beneficiar al submăsurii 6.1 din PNDR 2014-2020 are un potențial foarte mare de a deveni unul dintre cei mai importanți fermieri proprietari de ovine! Inteligent, aplicat și uneori aprig, tânărul este un apărător neobosit al drepturilor oierilor din România! Se mai gândește să se asocieze cu alți fermieri într-o cooperativă cu toate că are toate datele să dezvolte acest sector! Noi îl încurajăm și suntem alături de el, crezând în sintagma: unde-s doi, puterea crește!”, a spus Marinela Strîmbulescu, consultant EGIS pe fonduri europene.

Citind acest articol, dar și alte care vor urma, sper să începeți să apreciați adevărata calitate a produselor locale, și mai ales munca pe care acești oameni o depun pentru ca noi, consumatorii, clienții, să putem consuma produse bio sănătoase! 

Galerie foto




Vizualizări: 8,269

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste