(închide)

Iuliu Cuznețov – Un pios omagiu motreanului erou martir al Revoluţiei Române din decembrie 1989

 

Au trecut treizeci de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. De Crăciun dictatura s-a prăbuşit. Vâltoarea evenimentelor de atunci a spulberat un sistem, a suprimat egalitarismul, a răvăşit destine şi a luat mii de vieţi nevinovate, mai ales tineri.

Printre sufletele nevinovate care au plătit cu viaţa îndrăzneala de a fi tânar, aflat la datorie în acele vremuri, se numără şi Iuliu Cuzneţov, soldat în termen la UM Câmpina, născut în Motru, la 07.06.1971. În dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989,  trei camioane pline cu soldaţi de la unitatea din Câmpina au ajuns la Aeroportul Otopeni pentru întărirea pazei aerogării. Dintr-o gravă confuzie a autorităţilor militare de atunci, militarii au fost ciuruiţi de mitralierele camarazilor lor, care i-au luat drept terorişti. Printre cei 34 de ostaşi ucişi s-a aflat şi motreanul Iuliu Cuzneţov, care avea numai 18 ani şi o muţime de visuri pentru tinerețea sa.

În semn de omagiu şi pentru cinstirea memoriei celor care şi-au jertfit viaţa

în acele vremuri tulburi, Iuliu Cuzneţov a primit post-mortem titlul de ,,Erou martir al Revoluţiei Române din decembrie 1989”. În municipiul Motru, în anul 1991 autorităţile locale au ridicat pe B-dul Trandafirilor, Monumentul eroului jandarm Slt. post-mortem Iuliu Cuzneţov. Tot în aceeaşi perioadă s-a ridicat şi o troiţă, prin bunăvoinţa doamnelor Eugenia şi Maria Enea şi cu ajutorul primăriei Motru, a Sucursalei Miniere Motru, I.G.C.L, A.C.M.M. şi a domnilor Bălan Grigore şi Stegaru Mihai. Tânărul erou martir îşi duce odihna veşnică în cimitirul de la Ploştina. Soarta nedreaptă şi-a jucat rolul dramatic până la extrem în familia lui, căci la scurt timp s-au dus la cele veşnice şi fratele lui Iuliu Cuzneţov şi tatăl acestuia.

În durerea sa, mama lui Iuliu s-a retras într-o tăcere a neputinței, nu a mai vrut nimic de la nimeni şi i-a iertat  pe toți cei care au chinuit-o amar de ani pentru un dosar de pensie de urmaş. Timp de 5 ani a făcut sute de demersuri, ca în final dosarul să-i fie respins. Rămasă singură şi neputincioasă, cu o durere surdă în suflet, mama eroului martir și-a continuat existenţa onest şi demn într-o lume care, nici acum la cei 30 de ani trecuţi de la evenimentele din decembrie 1989, nu are răspuns la întrebarea amară: ,,De ce, Doamne?”

Galerie foto




Vizualizări: 2,665

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste