(închide)

IPJ Gorj, la bilanț! Ce rezultate au obținut politistii gorjeni in anul 2020

 

Având în vedre particularitățile anului 2020, privind instituirea stării de urgență și alertă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, prin activităţile specifice desfăşurate, a urmărit îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române în domeniul ordinii publice, precum și măsurile pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-COV-2.

Resursele umane

La data de 31.12.2020, procentul de încadrare al IPJ Gorj era de 89,94 % .

Resursele logistice

În anul 2020, au fost continuate lucrările necesare consolidării, reparării şi modernizării imobilelor aflate în administrare Astfel, au fost efectuate lucrări de reparaţii curente la Politia Municipiului Motru, Canisa I.P.J. Gorj, Postul de Poliție Samarinesti, Postul de Poliție Căpreni, Poliția orașului Turceni, Postul de Poliție Alimpesti, Poliția Stoina, sediul I.P.J Gorj, Poliția orașului Tismana, valoarea estimată a lucrărilor fiind de aproximativ 246.000 lei.

Siguranţa cetăţeanului şi evoluţia fenomenului infracţional

Prevenirea criminalităţii

În concordanţă cu cele trei domenii de acţiune prioritare stabilite de Poliţia Română, la nivelul I.P.J. Gorj au fost derulate activităţi în cadrul celor 3 programe prioritare de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului şi de prevenire a violenței în familie.

Intervenția la evenimente

Pe linia Sistemului Unic Apeluri de Urgenţă 112, au fost primite şi transmise către subunităţile teritoriale de poliţie, un număr de 18.336 apeluri.

Evoluţia principalilor indicatori

În 2020 a fost înregistrată o scădere procentuală de 12,41% a infracțiunilor.
Dintre acestea, în mediul urban au fost sesizate 49,27% din total, în mediul rural au fost sesizate 50,58 % din total, iar 0,14% au fost sesizate ca fiind comise în străinătate .

La infracţiunile sesizate contra persoanei se constată o scădere de 9,73 % în anul 2020, față de anul trecut.

Infracţiunile contra patrimoniului înregistrează un trend descendent de 15,70%, în anul 2020, cauzată în principal de scăderea cu -20.55 % a infracţiunilor de furt.

Infracţiunile stradale sesizate au înregistrat o scădere procentuală de -9,50%, față de anul 2019.

Siguranţa rutieră

În perioada supusă evaluării, au fost înregistrate cu 29,00% mai puține accidente grave de circulaţie, soldate cu 35,00% mai puține persoane decedate și cu 35,00%, mai puține persoane rănite grav, față de anul trecut.


Pe linie de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase


În cadrul acţiunilor executate, au fost constatate 47 infracţiuni și indisponibilizate în vederea confiscării 36 de arme, diferite tipuri şi calibru.

Pe parcursul punerii în aplicare a Planului de acţiune ,,FOC DE ARTIFICII 2020/2021”, au fost efectuate 11 percheziții domiciliare şi indisponibilizate, în vederea confiscării, 1,364,4 kg. articole pirotehnice.

Nu au fost înregistrate evenimente săvârșite cu arme sau cu ocazia partidelor de vânătoare desfășurate pe fondurile cinegetice.

Investigarea criminalităţii economico – financiare

O cauză penală importantă, instrumentată de lucrătorii din cadrul SICE, în perioada de referinţă,a fost în domeniul comercializării de mărfuri în mediul on line, valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat prin neînregistrarea veniturilor obţinute fiind de 12.430.000 lei (aproximativ 2.590.000 euro).
De asemenea,în perioada analizată ,au fost instrumentate 854 dosare penale, fiind înaintate unităților de parchet cu soluții procedurale 327 de cauze penale, au fost constatate 50 infracţiuni de evaziune fiscală, fiind dispusă continuarea urmăririi penale faţă de 41 suspecţi şi 7 infracţiuni de contrabandă/cod fiscal, fiind dispusă continuarea urmăririi penale faţă de 6 suspecţi,finalitatea activităţii de urmărire penală concretizându-se prin întocmirea a 7 rechizitorii şi 1 rechizitoriu în domeniul contrabandei cu produse accizabile.

În perioada de referinţă s-au recuperat în numerar sau efectiv în cont bancar, prejudicii în cuantum total de 7.853.312 lei şi a fost dispusă măsura sechestrului penal asupra unor bunuri imobile şi mobile, în valoare totală de 8.955.540 lei.

Activităţile desfăşurate din sfera corupţiei au constat în direcţionarea eforturilor pentru combaterea faptelor ilegale, fiind materializate în depistarea a 66 persoane, cercetate în 16 dosare penale, soluţionate prin propunerea de declinare a competenţei în favoarea parchetelor.


Infracţionalitatea în domeniul silvic

Urmare activităților de prevenire și combatere a tăierilor ilegale de arbori, a faptelor ilegale în domeniul silvic au fost aplicate 450 de sancţiuni contravenţionale și 1771,088 mc material lemnos confiscat.

Activități de urmărire și supraveghere judiciară

În anul 2020, au fost puse în executare 84 mandate de executare a pedepsei închisorii (27 persoane figurau urmărite la nivel național și 8 la nivel internațional), 16 mandate de arestare preventivă, 14 mandate europene de arestare emise de alte state membre ale U.E., fiind identificate 107 persoane semnalate ca dispărute pentru care s-a solicitat urmărirea la nivel naţional.
Au fost organizate şi desfăşurate activităţi privind supravegherea persoanelor faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar (290 persoane) și arest la domiciliu (38 persoane).
De asemenea, poliţiştii din cadrul Biroului Supravegheri Judiciare au formulat un număr de 33 sesizări, ca urmare a încălcării de către inculpaţi a obligaţiilor dispuse de către instanţele judecătoreşti, din care 19 au avut ca urmare preschimbarea măsurii preventive.

Volumul lucrărilor şi dosarelor penale

În anul 2020, s-a urmărit în mod deosebit creşterea nivelului calitativ al cercetării penale, prin dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu unităţile de Parchet.

Astfel, conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală şi atribuţiilor ce le revin prin lege, polițiștii judiciariști, au efectuat acte premergătoare şi/sau, după caz, activităţi de urmărire penală, fiind înaintate unităţilor de parchet un număr de 772 de dosare penale cu propunere de trimitere în judecată.

Activităţi pe linie de criminalistică

În perioada evaluată au fost efectuate 3.232 deplasări la faţa locului, ocazie cu care au rămas în evidenţă pentru valorificare un număr de 32.134 urme (+8.904), în baza cărora au fost identificate 354 persoane, în 276 cauze şi au fost efectuate 341 expertize şi constatări criminalistice.


Pe linie de Acţiuni Speciale

Lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale au realizat 865 de misiuni, dintre care evidenţiem: 40 de percheziţii domiciliare, 21 de misiuni de escortă, 46 misiuni specifice menținere a ordinii publice, 158 participări la filtre, razii/acțiuni în sistem integrat și 529 alte activităţi (căutări persoane dispărute, conflicte aplanate, mandate executate, sprijin structuri, rezerve de intervenție etc).

Cazier judiciar

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj a continuat activitatea eliberării pe loc a certificatelor de cazier judiciar. În anul 2020, prin intermediul celor 7 centre, au fost eliberate 43.356 astfel de documente.

Accesarea fondurilor externe nerambursabile

În cadrul apelului de proiecte POR /2018/3/3.1/B/2/SV – Axa prioritară 3 a POR, Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a continuat, în cursul anului 2020, demersurile pentru implementarea fondurilor nerambursabile pentru obiectivul ”Îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii sediului Poliției Municipiului Tg. Jiu din cadrul I.P.J. Gorj” și a fost semnat contractul de finanțare cu ADR-Sud Vest Oletnia, fiind în prezent în faza de implementare


Priorităţi pentru anul 2021

În cadrul managementului prevenirii şi combaterii criminalităţii şi având în vedere realităţile impuse de evoluţia continuă a societăţii,marcată de apariția pandemiei Covid19, respectiv a situaţiei operative înregistrate pe raza de competenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj va urmări atingerea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române în domeniul ordinii publice adaptate la nivel local, primordiale fiind siguranţa cetăţeanului, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, identificarea şi destructurarea grupărilor infracţionale, verificarea respectării prevederilor legislative elaborate pe perioada stării de alertă, în contextul prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV2.

De asemenea, vor fi continuate activităţile pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile.

Galerie foto


Vizualizări: 1,086

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste