(închide)

Inedit: un avion al Școlii Superioare de Aviaţie Civilă poartă numele unui erou gorjean!

 

Anul acesta, pe 24 august, se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Vasile Craiu, aviator-erou gorjean din Primul Război Mondial. Și la Târgu-Jiu și la București vor avea loc numeroase manifestări în cinstea acestui erou. Primul eveniment dedicat lui Vasile Craiu a avut loc la Școala Superioară de Aviație Civilă din România. Reprezentanții acestei prestigioase instituții au „botezat” un avion cu numele eroului gorjean. De asemenea, pe fuselajul aparatului de zbor se află numele şi chipul pilotului miliar din Primul Război Mondial, considerat un veritabil AS al aviaţiei române.

În anul Centenarului, un avion al Școlii Superioare de Aviaţie Civilă va purta numele eroului gorjean Vasile Craiu, pilot de excepție. Acesta este unul dintre proiectele comisiei Centenar de la Târgu Jiu şi al publicistului Dan Antoniu din București. Comisia este coordonată de către Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu. Vasile Craiu a fost unul dintre așii aviației române în timpul Primului Război Mondial, iar pentru acțiunile sale pline de curaj a fost avansat, în mod excepțional, la gradul de căpitan. Avea doar 23 de ani. Din păcate, a murit în urma prăbușirii avionului pe care îl pilota, pe 24 august 1918. Vasile Craiu a fost cel mai bun pilot de vânătoare al aviaţiei române din Primul Război Mondial. 

Evenimente în memoria eroului-pilot

La Târgu Jiu, pe 24 august va avea loc şi o expoziţie cu avionul şi file din viaţa lui Vasile Craiu. În Cimitirul Eroilor, zona în care a fost mormântul lui Vasile Craiu va fi marcată cu o piatră funerară. Tot în august va fi organizată o expoziţie de filatelie şi va fi emisă o medalie comemorativă. Potrivit viceprimarului Adrian Tudor, pe 24 august va apărea la Târgu Jiu o carte scrisă de Dan Antoniu despre viaţa şi faptele lui Vasile Craiu. „Dacă francezii l-au avut pe Roland Garros, noi l-am avut pe Vasile Craiu. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la moartea acestui erou și am gândit o serie de evenimente pe care i le vom dedica. Joi, unul dintre avioanele Școlii de Aviație Civilă a fost botezat cu numele eroului Vasile Craiu, iar pe fuselajul aparatului de zbor se află numele şi chipul pilotului miliar din Primul Război Mondial. Vor fi organizate manifestări și de ONG-uri din București și alți oameni interesați de istoria aviației românești”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

Era originar din Novaci


Vasile Craiu s-a născut în Novaci, în ultima zi din anul 1894. Peste ani, a urmat Şcoala Pregătitoare de Ofiţeri de Infanterie, și, având rezultatele excelente, a ajuns plutonier chiar din primul an. În anul 1913, a reuşit să absolve ca şef de promoţie. A luat parte la campania din Bulgaria şi a primit medalia „Avântul Tăriei”, și, după ce a primit gradul de sublocotenent s-a înscris în aviaţie. În 1915 a devenit ce de-al 59-lea aviator român. „Dovedind curaj şi îndemânare în timpul Primului Război, primeşte comanda Escadrilei Nieuport 10, care în ianuarie 1917 este aruncată în luptă. Vasile Craiu devine, în scurt timp, cel mai bun acrobat al corpului român de aviaţie şi la 18 martie 1917 reuşeşte să doboare primul avion Fokker, iar aceasta a fost şi prima victorie a unui pilot de vânătoare român. La 19 aprilie, deasupra aerodromului Galaţi, este implicat într-o luptă cu trei avioane germane pe care reuşeşte să le pună pe fugă. Nu după mult timp are o altă confruntare cu două avioane inamice în care este rănit în umărul drept, dar reuşeşte să conducă avionul şi să aterizeze cu o singură mâna. Într-o altă misiune, Vasile Craiu zboară la joasă înălţime şi lansează o bombă în pădurea Scovarga, în mijlocul taberei inamice, şi reuşeşte să se întoarcă la bază cu avionul ciuruit de gloanţe. (...) A executat peste 500 de misiuni. La 1 septembrie 1917 este avansat, la Excepţional, la gradul de căpitan. Avea numai 23 de ani! (...) numele său era un simbol al curajului şi iscusinţei piloţilor militari. A fost apreciat de generalul Ieremia Grigorescu ca fiind cel mai bun pilot de vânătoare al aviaţiei române din Primul Război Mondial”, scria Ion Ţîrlea pe pagina de Facebook „Târgu Jiu Odinioară”.

Galerie foto




Vizualizări: 1,093

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste