(închide)

Începe Festivalul Internațional al Artelor Vizuale GORJFEST! Participă 30 de artiști din România, Canada, Spania, Franța, Serbia, Bulgaria, Italia, Israel, Republica Moldova

 

Sub directa coordonare a CONSILIULUI JUDEȚEAN GORJ, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Gorj  si Ansamblul Artistic Profesionist “DOINA GORJULUI”  în colaborare cu Primăria TICLENI,  Casa de Cultura TICLENI, Primaria NOVACI, Casa de Cultura NOVACI, Obstea Pestisani, Sindicatul liber Cariera Rosiuta, Manastirea Lainici, Manastirea Sfanta Ana de la Orsova, Hotel Gorj, UNIVERSITATEA DE VEST TIMISOARA, UNIVERSITATEA CONSTANTIN BRANCUSI Târgu Jiu, Palatul Culturii „Theodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin, UVT  ART CENTER TIMISOARA, Asociatia Culturala FIII GORJULUI ÎN BANAT Timișoara, Liga culturală FIII GORJULUI BUCURESTI organizeaza GORJFEST în perioada 24 septembrie 2023 - 10 octombrie 2023, la BUCURESTI, TARGU JIU, TIMISOARA  si  DROBETA TURNU SEVERIN.

    Festivalul Internațional al Artelor Vizuale GORJFEST, inițiat de Teodor Dădălău și Ion Cepoi în primăvara anului 1990, ca Salon Național de Imagini Document (fotografie și film documentar), GORJFEST împlinește în aceste zile 35 de  ani.

    De-a lungul edițiilor, festivalul s-a bucurat de colaborarea a zeci de artiști (pictori, sculptori, fotografi, creatori de film documentar etc.) din peste 40 de țări ale lumii, în fiecare an constituindu-se în evenimentul care a promovat cel mai mult la nivel internațional imaginea culturală a județului. De-a lungul anilor, însăşi Academia Română de Artă a fost co-organizator al evenimentului. 

    Iată cât de frumos vorbește poetul Dan Șalapa, despre unul dintre cele mai importante evenimente culturale desfășurate în ultimele decenii în Gorj, GORJFEST alias TERRAFEST:

“A participa la GORJFEST este ca o participare la o Olimpiadă a creației, a frumosului, a prieteniei și a permanenței ideii de a fi contemporan cu arta omului modern, dar care nu și-a uitat originile. O Olimpiadă la care toți participanții sunt câștigători. GORJFEST a devenit un fenomen cultural planetar, deci îi putem spune fără ezitate MONDOFEST. Sau WORLDFEST. Sau WELTFEST. Sau MUNDOFEST. Sau SVETFEST. Ori, mai general, TERRAFEST.

Iar ca efect imediat și implicit al acestei cuprinderi, este proiecția României pe meridianele lumii de către acest Festival, de către acest județ fabulos, de către organizatorii lui dedicați, mereu gata să ne surprindă cu alte noi și minunate inițiative!”, Dan Șalapa, cronicar Gorjfest 2023.

    30 de artiști din Canada, Spania, Franța, Serbia, Bulgaria, Italia, Israel, Republica Moldova, România sunt așteptați anul acesta la GORJFEST. Teodor Dădălău, artistul graţie căruia Gorjul a avut acest festival, reprezentantul CJCPCT Gorj spune că și-a propus să promoveze evenimentul în toată lumea, pentru că gorjenii chiar au cu ce se lăuda: Constantin Brâncuși. 

Vizualizări: 316

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste