Hobița, în Ruta Satelor Tradiționale Turistice din România!
Satul Hobița, satul în care s-a născut Constantin Brâncuși, a fost inclus, astăzi, în Ruta Satelor Tradiționale Turistice din România, rută ce face parte din rutele cultural turistice promovate la nivel național de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
Această includere a satului Hobița în ruta satelor tradiționale turistice din România va avea un impact pozitiv asupra zonei, asupra proiectelor turistice care se vor putea dezvolta în aceată comună. Acest lucru a fost posibil datorită implicării doamnei Steliana Cojocariu, consilier în cadrul ministerului, aceasta fiind și cea care a sprijinit declararea comunei Peștișani ca Stațiune de Interes Local în urmă cu 2 ani. „Domnia sa, în urma vizitei în comuna Peștișani, pe 27 septembrie de Ziua Mondială a Turismului a propus includerea celor 4 biserici de lemn din satele Frâncești, Peștișani, Gureni și Hobița în Ruta Națională a Bisericilor de Lemn din România cât și în Ruta Transnațională a Bisericilor de Lemn din România și Republica Moldova. Iată că, într-un interval foarte scurt comuna Peștișani a reușit să fie inclusă în două rute cultural turistice naționale promovate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Prin promovarea rutelor culturale se asigură punerea în valoare a obiectivelor culturale; dezvoltarea turismului şi stimularea dezvoltării locale; dezvoltarea durabilă a localităților străbătute de rute; creșterea circulației turistice în România; promovarea patrimoniului material și imaterial din România pe piețele turistice din Uniunea Europeană și din afara ei; promovarea destinațiilor prin organizarea de evenimente cu participare naţională şi internațională; dezvoltarea relațiilor de colaborare între agenții economici din cadrul unei Rute Cultural Turistice”, transmit reprezentanții autorităților locale.
Datorită unor oameni cu inițiativă și care se implică 100% în ceea ce fac, Hobița a pornit cel mai mare festival dedicat cămășii tradiționale românești-RomânIA Autentică. În acest an s-a desfășurat simultan la HOBIȚA-IAȘI-PARIS și tot în acest an pentru prima dată a poposit Acasă la Brâncuși celebra vioară Stradivarius și maestrul Alexandru Tomescu.