GorjFest al copiilor Țicleni sau tabăra bucuriilor semnificative! „Ediția a treia a adus la un loc și mai mulți tineri talentați!”
În Parcul Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Parohia Țicleni a avut loc pe 17 și 18 iulie 2023 cea de-a treia ediție a taberei de creație GorjFest al copiilor Țicleni. Anul acesta numărul participanților a fost mai mare ca la primele două ediții, bucuria și emoția descoperirii unor noi pasiuni fiind sentimentele care i-au încercat pe copii și nu numai. Primăria Oraşului Ţicleni, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Arte „Constantin Brâncuşi" Târgu Jiu, Casa de Cultură a Oraşului Ţicleni şi Parohia Ţicleni, Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe au fost, și anul acesta, organizatorii acestei tabere de creație artistică.
La ediția de anul acesta au participat meșterii populari Daciana Ungureanu, Dumitru Coneru (olar), Liliana Arapu de la Școala Populară de Artă Târgu-Jiu, profesorul Cristina Ciolacu de la Palatul Copiilor Târgu-Jiu, Laura Manea, creatoarea brandului „Le Charme”, Pompiliu Ciolacu, meșter iconar și director al CJCPCT Gorj, Corina Perianu de la Muzeul de Artă București, artistul fotograf Teodor Dădălău, prozatorul Dorin Brozbă, dar și Maria Mincea, Viorica Vîlceanu, Aurica Țicleanu, Elena Mărgineanu și Reolina Purea din Țicleni, adevărate maestre ale artei cusutului tradițional și Elena Porojnicu, creatoare de bijuterii, tot din Țcleni. Pe 17 iulie, în prima zi a taberei, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei ai Biroului Siguranța Școlară și Serviciului Rutier, le-au fost alături copiilor participanți la GorjFest Țicleni. Polițiștii le-au vorbit copiilor despre regulile de circulație, le-au prezentat laboratorul mobil de Educație Rutieră. Totodată, au fost purtate discuții informativ-preventive pe teme precum bullying-ul și cyberbullying-ul, dar și prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor. De asemenea, din partea Mitropoliei Olteniei, a participat preotul Doru Marcu, dar și preotul Marius Resceanu, care a realizat un reportaj pentru Radio Trinitas.
Peste 60 de copii au participat cu mult entuziasm la toate atelierele de creație, manifestând interes pentru a afla cât mai multe lucruri noi. Au învățat să picteze pe sticlă, să coasă, să țeasă, să modeleze lutul, să lucreze cu roata olarului, să creeze obiecte decorative. „Mi-a plăcut foarte mult pictura pe sticlă. Am făcut un tablou cu păsări colorate și flori. De asemenea, am participat și la atelierul doamnei Laura. Am făcut din cuie și ață o inimiaoră roz! Am trecut și pe la meșterul olar, dar nu am apucat să folosesc roata. Foarte frumos! Mi-a plăcut!”, a spus Daria, una dintre participante. „A fost foarte frumos! Parcă mai frumos ca anul trecut. Am învățat să țes un brâu, apoi am fost și la atelierul de cusut. Am făcut și o inimă din cuie și ață și am realizat cu doamna Daciana un pandantiv tare frumos”, a spus Denisa. „A fost o experiență foarte frumoasă. Am participat cu multă bucurie la aceste ateliere de creație și am fost plăcut surprinsă de dorința copiilor de a învăța lucruri noi, de a descoperi o latură creativă pe care nu știau că o au! Copiii au fost încântați și am lucrat foarte bine împreună”, a preciat Laura Manea, de la atelierele Le Charme. „Ediția a treia a taberei de creație GorjFest a adunat la un loc și mai multi copii și tineri talentați, dar și meșteri cărora le mulțumim și pe care îi vom aștepta an de an. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături”, a transmis preotul Dragomir Țicleanu.
Primăria Oraşului Ţicleni, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Arte „Constantin Brâncuşi" Târgu Jiu, Casa de Cultură a Oraşului Ţicleni şi Parohia Ţicleni, Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe au fost, și anul acesta, organizatorii acestei tabere de creație artistică. Festivitatea de premiere a copiilor participanți a avut loc marți, 18 iulie 2023. La manifestare au participat Mihai Istrate, subprefectul de Gorj, edilul Radu Constantin, Pompiliu Ciolacu, directorul CJCPCT Gorj, profesorul Cristina Negreanu, de la Casa de Cultură Țicleni, Firuța Marcu și Liviu Basarabă de la MADR - sucursala Gorj, preotul paroh Dragomir Țicleanu și alți invitați. „Am avut plăcerea să iau parte la câteva ateliere (…). Văzând pasiunea, curiozitatea și entuziasmul copiilor, sunt mai încrezător ca oricând în viitorul nostru cultural. A fost o experiență uimitoare să văd cum această inițiativă a reușit să aducă laolaltă tineri talentați și meșteri experimentați, și să îmbogățească viața comunității într-un mod atât de semnificativ. Aș dori să îndemn toate comunitățile din Gorj să încerce să implementeze și să susțină inițiative similare. Aceste evenimente nu doar că dezvoltă abilitățile creative ale copiilor noștri, dar și întăresc legăturile dintre generații, păstrând în același timp tradițiile și obiceiurile noastre vii. Abia aștept ediția următoare și sunt nerăbdător să văd ce vor aduce acești tineri talentați în anii ce vor urma!”, a spus Mihai Istrate, subprefectul de Gorj.