Fermier la 18 ani! Cătălin Boțoteanu din Baia de Fier face cel mai bun cașcaval după o rețetă proprie
Județul Gorj are foarte mulți tineri fermieri, pasionați de ceea ce fac, foarte muncitori, oameni care aduc pe mesele noastre produse de calitate. Se confruntă și cu numeroase greutăți, dar niciunul dintre ei nu renunță la animale și muncesc zilnic așa cum au făcut-o dintotdeauna. Este și cazul tânărului fermier Cătălin Boțoteanu din Baia de Fier, care produce bunătăți din lapte proaspăt, produse al căror gust nu este de găsit oriunde! „Zilnic am de procesat laptele în diverse produse, de muls văcuțele, de hrănit toate animalele, plus diverse alte treburi casnice. Sfatul pe care îl ofer altor viitori fermieri este să nu își piardă încrederea, eu trăiesc cu speranța unei zile de mâine mai bune în acest domeniu. Trebuie să știe că tot ce presupune întreținerea animalelor reprezintă timp, aproape NON stop ești în slujba lor!”, a declarat fermierul din Baia de Fier.
Fermierul Cătălin Boțoteanu din Baia de Fier are doar 18 ani și este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic din localitatea Novaci. De când se știe spune că iubește animalele, așa că ideea de a înființa o fermă sau exploatație agricolă mixtă a venit natural! Avea 14 ani când alături de familia sa a achiziționat prima bovina din rasa Bălțată. Nu este ușor să fii fermier, ziua nu pare niciodată de ajuns pentru a termina toate treburile, dar Cătălin s-a învățat să își organizeze cât mai eficient timpul. De ani de zile face față cu brio școlii și treburilor din gospodărie. Din laptele văcuțelor sale bălțate, Cătălin face brânzeturi și un cașcaval pentru care este cunoscut în zonă! „Pe plan școlar urmează bacalaureatul și apoi admiterea la facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara. De când mă știu, mi-au plăcut animalele și în urmă cu 4-5 ani mi-am propus să urmez acest domeniu, atunci am achiziționat și un prim exemplar de bovină din rasa Bălțată. Activitatea noastră prioritară este creșterea văcuțele de lapte. Am încercat acum ceva timp să vând produsele în piață, fără prea mari rezultate, am renunțat și am ajuns să am câțiva clienți care mă caută când își termină produsele. Din păcate, nu am nicio siguranță că putem comercializa în continuare. Legat de produsul meu preferat, cașcavalul, este rezultatul a sute de litri de lapte stricați pentru găsirea unei rețete stabile, este cel mai valoros și mai greu de obținut produs, de aceea îmi place”, a spus tânărul fermier Cătălin Boțoteanu. După 12 ore de rumegat pe timpul nopții și 12 ore de pășunat, laptele văcuțelor este muls, apoi procesat, produsul final fiind un cașcaval gustos, onctuos, tradițional din gama „brânzeturi opărite”.
„Aproape NON stop ești în slujba lor!”
Cu toate că este încă un adolescent, Cătălin dă dovadă de maturitate și responsabilitate. De când a decis, cu ani în urmă, să se ocupe de animalele din ferma sa, băiatul muncește foarte mult, conștient fiind că o dată ce ai ales acest drum, trebuie să fii mereu la „dispoziția” animalelor, care au nevoie de îngrijire. O zi din viața acestui tânăr atipic este una foarte încărcată, căci trebuie să mulgă vacile, să proceseze laptele, să le dea furaje, să aibă grijă de restul animalelor domestice din gospodărie și să se ocupe și de temele pentru școală. Este perfectionist și vrea să facă totul ca la carte. Nu reușește de fiecare dată, dar nici nu renunță! „O zi din viața mea este una foarte încărcată, neajungându-mi pentru a face totul la perfecțiune, asta mă deranjează. Pe de altă parte, dacă am insistat până acum să cresc animale, o voi mai face până nu o să mai pot. Zilnic am de procesat laptele în diverse produse, de muls văcuțele, de hrănit toate animalele, plus diverse alte treburi casnice. Sfatul pe care îl ofer altor viitori fermieri este să nu își piardă încrederea, eu trăiesc cu speranța unei zile de mâine mai bune în acest domeniu. Trebuie să stie că tot ce presupune întreținerea animalelor reprezintă timp, aproape NON stop ești în slujba lor!”, a declarat fermierul din Baia de Fier.
Greutăți și satisfacții
În munca din fermă este ajutat și de mama sa, dar doamna Boțoteanu are o slujbă principal destul de solicitantă. Ca și alți fermieri din țara noastră, și Cătălin Boțoteanu s-a confruntat încă de la începutul activității cu destule probleme și cu lipsa unor măsuri reale de sprijin ale celor care activează în acest domeniu. Ar fi atât de multe lucruri de schimbat în ceea ce privește tot ce ar putea face statul roman pentru fermieri, încât Cătălin nu știe de unde să înceapă. „Legat de greutățile pe care le întâmpinăm, pot să spun că sunt foarte multe și mă depășesc, un singur om nefiind suficient pentru întreținerea animalelor noastre care sunt în număr mic, 6 bovine mature. Statul nu ne susține niciun sfert din cât ar trebui să o facă. Subvențiile sunt mici, forța de muncă este inexistentă și noi nu suntem apreciați. Ce trebuie să facă pentru fermieri statul este greu de definit, însă cert este că totul este dezamăgitor pentru noi și pot să spun că eu țin aceste animale din pasiune, neavând niciun profit de la ele. Le țin si în speranța dezvoltării cu un ajutor de la fondurile europene, altfel este imposibil să autorizez producția de cașcaval, investiția ajungând la minimum 100 de mii de euro”, a afirmat fermierul din Baia de Fier. Cătălin Boțoteanu face parte din Cooperativa NewMountainLact, care are sediul la Polovragi și reprezintă un pas în de fonduri europene. „Se știe că fondurile europene sunt absorbite mai ușor de către cooperative și asocierea noastră, a fermierilor, este soluția unor investiții, a muncii la comun. Unde s mulți, puterea crește! (…) Faptul că de 5 ani (aproximativ) mă lupt cu acest domeniu care din punctul meu de vedere este cel mai frumos. La creșterea animalelor mă refer și lupta reprezintă pierderea vieții persoanele, inexistența timpului liber și aceste eforturi colosale vin cu reproșuri și desconsiderare de la cei care ar trebui să ne aprecieze. Mentalitatea românilor este una foarte înapoiată”, a mai afirmat adolescentul-fermier.
În curând, platforma online Butic.TransaTravel.ro
Tânărul fermier din Baia de Fier a avut noroc și a întâlnit și oameni extraordinari în acești ani, oameni care l-au ajutat și l-au sfătuit. Unul dintre ei este Marinela Strîmbulescu (EGIS), consultant pe fonduri europene și unul dintre cei mai implicați și activi oameni din Gorj în ceea ce privește ajutorarea și promovarea fermierilor locali și nu numai. „Fermierii români produc hrană indiferent de vreme sau de vremuri! Cătălin Boțoteanu, tănăr fermier din Comuna Baia de Fier, județul Gorj, are 18 ani și e pasionat de medicină Veterinară! Îi urăm succes anul acesta la examenul pe care îl va susține la USAMV. Deține o exploatație mixtă, sectorul prioritar fiind cel al bovinelor de lapte. Face cel mai bun cașcaval după o rețetă proprie!”. Marinela Strîmbulescu luptă de ani de zile să ajute fermierii din Oltenia. Acum, aceasta lucrează pentru a transforma în realitate un vis: o platform online unde fermierii să își poată vinde produsele. „Împreună, Cooperativele agricole din județele Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Mehedinți, Vâlcea pregătesc comercializarea produselor direct de la producător, pe platforma online Butic.TransaTravel.ro!”, a transmis consultantul EGIS.