(închide)

Fântâna secretă unică în Europa. Este fântâna iubirii!

 

O fântână unică în Europa, secretă până în 1958, este cea care aduce turiștii la Cetatea Sucidava de la Corabia, județul Olt. A fost restaurată 10 ani mai târziu, iar astăzi aceasta poate fi vizitată. Legenda spune că apa din fântâna secretă aduce noroc. Se spune că Cetatea Sucidava are o zeiță protectoare: zeița Nemesis, zeița echilibrului în univers.  

La Cetatea de la Dunăre, atracția principală este fântâna secretă. Ca toate monumentele importante, nici aceasta nu a fost descoperită de arheologi, ci de hoții de căramizi. Apa este bună de băut și astăzi.

Cetatea sucilor, cucerită de romani, se întindea pe două hectare, dar acum au mai rămas doar zidurile. Chiar și așa, Cetatea veche de 2000 de ani este cel mai bine păstrat sit din Oltenia. Ajunși la fața locului, zidurile nu-ți vor spune prea multe, dar construcția arată ingeniozitatea romanilor. Este necesar să ai alături un ghid, iar custodele Dumitru Șapcă stă la dispoziția turiștilor. El știe legendele cetății geto-dacice și despre stilul de viață al locuitorilor cetății. Se spune că aici au locuit circa 3000 de oameni. Cercetările arheologice au scos la iveală existența unui hypocaust, un sistem de încălzire care a inspirat și tehnologiile zilei noastre.

Dar fântâna este principala atracție la Cetatea Sucidava din Corabia, judetul Dolj. Fântâna este vizitată mai ales de cuplurile îndrăgostite sau de cele cu probleme. Fântânii îi este atribuită virtutea de a înteți iubirea cuplurilor și de a-i uni pe cei despărțiți. Printre localnici există obiceiul ca mirii și miresele să coboare după nunta la “izvorul iubirii” și să bea din apa miraculoasă, iar iubirea lor va fi veșnică.

Custodele Dumitru Șapcă mai spune, cu umor, că dacă bei apă din fântână rămâi în Corabia. Fântâna a fost construită în secolul VI, în perioada lui Justinian. A fost descoperită mulți ani mai târziu, în 1958. Aceasta este specială și din pricina faptului că este forată în plan înclinat, nu pe verticală, așa cum știm că sunt fântânile. Tunelul coboară în plan înclinat 26 de metri – până la o adâncime de 18 metri, fiind situată la 14 metri în afara zidului de sud al Cetății Sucidava. Plafonul din dreptul izvorului avea formă de piramidă, ceea ce făcea ca apa să fie mai pură. Fântâna asigura apă în cazul asediilor.

DISTANTE 

Din Bucuresti pana in Corabia sunt aproximativ 172 de kilometri, iar traseul este Bucuresti – Alexandria – Turnu Magurele – Corabia.

Din Craiova până la Corabia sunt doar 97 de kilometri, traseul fiind Craiova – Caracal – Corabia.

Din Târgu Jiu până la Corabia sunt 201 km pe traseul Târgu Jiu- Filiași-Craiova-Caracal- Corabia.

Din Vâlcea până la Corabia sunt 152 de km, Drăgășani-Caracal-Corabia.

Din Slatina până la Corabia sunt 159 de km, traseul fiind Slatina-Caracal-Corabia. 

Din Severin până la Corabia sunt 205 km, Severin-Filiași-Craiova-Caracal-Cprabia.

Cetatea Sucidava poate fi vizitată zilnic intre orele 10:00 – 18:00. Luni este inchis.

ÎNCERCĂRI

De mai mulți ani, autoritățile încearcă să introducă situl arheologic în patrimoniul mondial UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură). 

Galerie foto


Vizualizări: 9,821

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste