(închide)

FABC: Ghiozdane echipate pentru aproape 300 de copii bolnavi de cancer

 

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) oferă 297 de ghiozdane echipate, până la începerea noului an şcolar, unui număr de 285 de copii cu cancer şi leucemie şi 12 copii refugiaţi din Ucraina.

Acţiunea se derulează prin proiectul "Începe şcoala şi pentru copiii pacienţi de oncologie/hematologie", ajuns la a XI a ediţie, la care participă Asociaţia Bolnavilor de Cancer (ABC) Braşov, Asociaţia PAVEL Bucureşti şi Asociaţia IPCC Târgu Mureş, membre FABC.

Ghiozdanele echipate vor fi distribuite în Braşov din 19 august şi până încep cursurile şcolare - la sediul asociaţiei, în Bucureşti din 1 septembrie - la Centrul PAVEL din incinta IOB, iar în Târgu Mureş din 16 august şi până încep cursurile şcolare - la sediul asociaţiei şi Spitalul de pediatrie.

Cei 297 de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, vor frecventa cursurile de zi la diverse forme de învăţământ, în anul şcolar 2022-2023.

Potrivit unui comunicat al FABC transmis, vineri, AGERPRES, din cauză că în spitalele şi secţiile de oncologie/hematologie din judeţele ţării nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, este nevoie de deplasarea periodică la unul dintre centrele din ţară unde pot fi trataţi (Târgu Mureş, Bucureşti, Cluj, Iaşi etc.).

"Majoritatea părinţilor acestor copii au fost nevoiţi să renunţe la locul de muncă pentru a-i însoţi şi a-i supraveghea în unităţile spitaliceşti, unde pot beneficia de tratament, cât şi în perioada post-tratament, devenind îngrijitori permanenţi. Greu încercaţi în perioada pandemiei, aceşti copii au găsit resursele necesare promovării anilor şcolari, aferenţi pandemiei, fiind un exemplu pentru ceilalţi copii dar şi pentru adulţii care se confruntă cu aceleaşi probleme de sănătate", se arată în comunicatul citat.

FABC atrage atenţia că "în legislaţia românească nu există nici un fel de prevederi care să susţină aceste familii şi nici pentru a compensa în vreun fel faptul că unul din părinţi a fost nevoit să renunţe la locul de muncă, diminuându-se considerabil venitul familiei", iar la început de an şcolar, toate aceste familii trebuie să facă un efort financiar considerabil pentru a le procura copiilor cele necesare.

"Unii dintre copii au fost nevoiţi să întrerupă frecventarea cursurilor până la încheierea tratamentului periodic, care a dus la înregistrarea unui număr mare de absenţe şi amânarea anului şcolar (acolo unde nu exista 'Şcoala de spital', de exemplu IOB Bucureşti şi Institutul Fundeni prin Asociaţia PAVEL), din motive de sănătate. După trecerea acestei perioade, când copiii sunt apţi pentru reluarea/frecventarea cursurilor, există şi cazuri în care părinţii, din motive financiare (...) determină abandonul şcolar pentru o perioadă foarte lungă sau definitiv", menţionează sursa citată.

FABC şi-a propus, prin asociaţiile membre amintite, să sprijine copiii pacienţi de oncologie/hematologie şi familiile acestora, oferindu-le rechizitele (preşcolari, elevi clasele I -XII) necesare pentru un nou an şcolar, dar şi părinţii acestora prin consiliere psihologică, consiliere nutriţională, informaţii medicale şi navigarea acestora prin sistemul medical din România.

"Acest proiect devenit tradiţie trage un semnal de alarmă cu privire la tragediile acestor copii şi ale familiilor acestora, precum şi a stării dezastruoase în care se află sistemul de sănătate din România, datorat subfinanţării şi subnormării", se mai arată în comunicat. Sursa: AGERPRES

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste