(închide)

Expoziția fotografică ''Dansul Măștilor'' a maestrului Teodor Dădălău, în Israel!

 

La finalul evenimentelor organizate cu ocazia Anului Centenar, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj prezintă, în perioada 19-22 decembrie 2018, o expoziție de fotografie etnografică la Tel Aviv în Israel. Tot atunci va avea loc și lansarea albumului cu același nume, în ediție bilingvă. Minunatele fotografii sunt realizate de artistul Teodor Dădălău este un gorjean talentat, multiplu-premiat, un om extraordinar care face cinste Gorjului și cu care, firesc, ne mândrim!

Maestrul fotograf Teodor Dădălău va expune la Tel Aviv, capitala statului Israel, o serie de lucrări din colecția „Dansul Măștilor”. Frumosul si importantul eveniment cultural va avea loc la Ambasada României din Tel Aviv și Galeria de artă Yavne din Israel. Această colecție prezintă tradiții și obiceiuri gorjene din preajma sărbătorilor de iarnă, iar artistul fotograf gorjean Teodor Dădălău a fost invitat de Ambasada României și Institutul Cultural Român din Tel Aviv, pentru a expune în Israel. ''Curatorii expoziţiei oganizate de Centrul Județean pentru  Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj sunt Hanna Barak Engel şi Roni Reuben'', a spus Daniela Gapșea- purtător de cuvânt  CJCPCT Gorj. 

In noiembrie 2017, a avut loc, tot la Tel Aviv, expoziţia de fotografie “People and places from Brâncuşi’ s country”. În cadrul acestui eveniment au fost lansate Albumul ''Dansul Măştilor ( Piţărăii din Cloşani)'', Albumul în engleză ''Gorj – locuri minunate'' şi catalogul expoziţiei, apărute la Editura Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Nenumărate sunt expoziţiile de artă fotografică ce aparţin artistului imaginii Teodor Dădălău. Operele sale au fost expuse pe întreg cuprinsul României, dar şi in importante orase din străinătate. Amintim câteva expoziții: „Acasă la Brâncuși”, vernisată la sala Constantin Brâncuși de la Palatul Parlamentului, în septembrie 2009, apoi în Chișinău, datorită volumului mare de fotografii, „Oameni și locuri din Țara lui Brâncuși” și „Chipuri de români”, vernisate în 2005 în capitala Țării Soarelui Răsare și la New York etc. A lansat un ciclu de Albume de artă despre Gorj, a uimit lumea criticilor de artă si a etnografilor etc. De asemenea, Albumele Tudor Arghezi, intitulate „11 Poezii”, în ediţii bilingve se datorează trudei domniei sale. De numele lui si de implicarea sa se leaga si Festivalul Internaţional al Artelor Vizuale GorjFest si taberele internaţionale GorjFest.

Gorjul, prezentat israelienilor

Satul Cloșani din comuna Padeș este vestit pentru obiceiul unic practicat de oamenii de aici în perioada sărbătorilor de iarnă, mai exact în Ajunul Crăciunului, atunci când tinerii, în general, merg la colindat cu măști pe față. Cele tradiționale se confecționează din piele de oaie și sunt împodobite și colorate în mod vesel. Sunt două feluri de măști, de moși și de babe. Confecționarea măștilor necesită timp și multă îndemânare, dar profesorul Carmen Sarcină din Closani este cea care i-a învățat pe tineri cum să ducă mai departe obiceiul atât de vechi. „Avem două feluri de măști, de moși și de babe, se perpetuează astfel oarecum ideea de cuplu care la țară întotdeauna a fost mai bine definită. Moșul se îmbracă în costum popular bărbătesc, poartă un cojoc din piele de oaie și acea mască din piele de oaie împodobită cu ciucuri, ațe colorate și este vopsită. Costumul de babă pe care îl poartă tot băieții este format din costumul popular de femeie, acea maramă din borangic, iar masca e din pânză. Masca și-o face fiecare acasă”, spune Carmen Sarcină, mester popular.

   

                     

                         

Galerie foto






Vizualizări: 369

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste