Elevii motreni au donat fructe și legume bătrânilor din Crainici și de la Căminul Șișești
Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru au dovedit de-a lungul timpului că voluntariatul reprezintă o parte importantă a vieţii de elev, o activitate care aduce multe beneficii, din care învăţă lucruri interesante și utile. Au înțeles că nu putem aştepta ca lumea să devină mai bună de la sine, au înțeles că trebuie să ne implicăm, să descoperim punctele vulnerabile ale lumii în care trăim şi să le fortificăm. De asemenea, elevii și părinții voluntari au înțeles de ce o problemă care nu-i afectează personal, afectează societatea ca întreg și este nevoie de toate eforturile noastre să găsim o soluție.
Activitatea de voluntariat din perioada 25 -29 noiembrie 2019 a presupus colectarea de fructe şi legume, în vederea distribuirii acestora, copiilor care provin din familii cu un nivel de trai scăzut, persoanelor vârstnice din satul Crainici și Căminul Șișești, precum și persoanelor cu handicap somatic şi senzorial din Ilovăţ, dorindu-se sensibilizarea elevilor şi profesorilor din cadrul instituţiei de învăţământ cu privire la situaţia dificilă în care se află copiii şi persoanele vârstnice afectaţi de lipsa alimentelor, dar mai ales de dragostea semenilor. Elevii clasei Preg. A au învățat joi, 28 noiembrie 2019, că voluntariatul este un mod de a îți face prieteni noi, de a ajuta la corectarea unor probleme sociale și de a te dezvolta ca individ. Aceștia au participat la prima acțiune de voluntariat din viața lor, în satul Crainici, însoțiți de consilierul educativ, prof. Bejenaru Felicia și părinții voluntari.
Noi am avut onoarea să-l cunoaștem pe părintele Rață Daniel, un om deosebit ce manifestă o grijă deosebită și mult tact pastoral pentru enoriașii săi aflați în nevoi și suferințe, din satul Crainici. Echipa de voluntari a trecut cu brațele încărcate de fructele și legumele donate de elevii voluntari din clasele pregătitoare A, B, C, D, pe la bătrânii singuri, abandonaţi, uitaţi de toţi. S-au bucurat să ne primescă și ne-au mulțumit cu lacrimi în ochi.
Însoțiți de părintele paroh Daniel Rață, am vizitat Muzeul sătesc din Crainici, un loc plin cu icoane create cu migală și credință de meșterii mehedințeni și obiecte vechi care ascund povești și crâmpeie de viață. Am intrat apoi cu smerenie în biserica veche de peste 200 de ani, unde am văzut o pictură splendidă, desprinsă parcă direct din cer și am ascultat cu deosebit interes lecția oferită de părintele Rață.
Tot joi, 28.11.2019, domnișoara profesoară Brândușescu Mariana, însoțită de elevii clasei a III-a A și părinții elevilor au oferit speranță, ajutor și alinare vârstnicilor din căminele de la Ilovăț și Șișești. Gesturile simple de a oferi legumele și fructele donate de elevii voluntari din clasele I-VIII, ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru, fiecărui vârstnic a adus mare bucurie în sufletele bătrânilor care-și ștergeau cu mâini tremurânde lacrimile.
Nu am uitat nici de elevul Roșu Dumitru, școlarizat la domiciliu și de elevii școlii noastre aflați în dificultate. Părinții lor au primit cu bucurie roadele toamnei oferite din suflet de micii voluntari. Profesorii voluntari Bejenaru Felicia, Pîrvulescu Eduard, Brândușescu Mariana, Voicu Alina, Ardeiu Aurora, Crăciun Dorina, Gionea Daniela, Tîrlea Ana, Bărbulescu Aurora, Guran Alexandra, Maimuț Simona, Semenescu Alina, Tîrlea Ramona, Mladen Mihaela, Moșteoru Viorica, Grecu Ramona, Al -Saleh Mariana, Bușoi Camelia, Andrei Jeanina, Tița Paula, Zăvoianu Maria, Albici Luminița, Zăvoianu Ilie și părinții voluntari nu și-au propus, prin această campanie socială măriri de salarii, faimă și renume, ci trezirea în sufletul elevilor voluntari a sentimentelor de omenie, respect și prețuire pentru cei aflați în suferință.
Mulțumesc elevilor, părinților și colegilor care au sprijinit activitatea de voluntariat în cadrul ,,Săptămânii legumelor și fructelor donate”.
Sunt de părere că voluntariatul rămâne o activitate demnă de a fi practicată și sprijinită în școală deoarece empatia și umanitatea sunt valori neprețuite în orice societate! Nu contează valoarea donației, ci gestul în sine! Împreună formăm atitudini, ierarhizăm valori, creștem tineri minunați!
Autor articol: Coordonator S.N.A.C., Prof. Bejenaru Felicia