Elevi și profesori ai CT Motru se vor pregăti în Polonia și Portugalia grație unui proiect ERASMUS
Colegiul Tehnic Motru va derula în anul şcolar 2018/2019 Proiectul ERASMUS 2018-1-RO01-KA102- 047680-finanțat de UE și intitulat ”Mobilitate şi oportunitate pentru tineri români în UE”. Acesta se desfășoară în perioada 01.09.2018 - 31.08.2019.
Proiectul "ERASMUS+ Mobilitate şi oportunitate, pentru tineri români în Europa" urmăreşte să aprofundeze rezultatele învăţării prevăzute în standardele profesionale şi experienţa practică a elevilor prin optimizarea stagiilor de pregătire practică în companii, în vederea îmbunătăţirii perspectivelor acestora de găsire a unui loc de muncă pe piaţa internațională la finalizarea studiilor. Astfel, activităţile de mobilitate, respectiv - stagiile de pregătire practică, vor fi derulate în companii din străinătate .
Aceste stagii fac parte din programul de formare al elevilor, acoperă cele 90 de ore de pregătire practică comasată prevăzute în planurile de învăţământ, modulul de CDL pentru fiecare domeniu de calificare, tematica abordată este specifică domeniului de pregătire profesională şi exprimă realitatea din profesiile pentru care pregăteşte calificarea. Practica se va efectua sub îndrumare specializată, câte 6 ore pe zi. Elevii vor fi implicaţi în activităţi specifice locului de muncă, activităţi care vor contribui la lărgirea semnificativă a experienţei în aplicarea conştientă a rezultatelor învăţării dobândite la şcoală. Rezolvarea sarcinilor de lucru se va face fie prin aplicaţii individuale, fie prin activităţi în grup, favorizând lucrul în echipă şi responsabilitatea pentru sarcina primită.
Învăţarea la locul de muncă este deosebit de eficace în ceea ce priveşte furnizarea de competenţe relevante pentru piaţa forţei de muncă, contribuie la facilitarea tranziției către viața activă, previne șomajul în rândul tinerilor și sprijină inovarea, competitivitatea și echitatea socială.
Proiectul "ERASMUS+ Mobilitate și oportunitate pentru tineri români in Europa” oferă unui număr de 56 de elevi din clasa a X-a - liceu zi ai Colegiului Tehnic Motru oportunitatea de a trăi o experienţă educaţională şi culturală peste granițe, prin care să achiziţioneze abilităţi care să le faciliteze inserţia pe piaţa muncii şi creşterea şanselor de angajare.
Partenerii implicaţi sunt:
Ptr. FLUXUL1 - Pingo Doce și Amanhecer, două unităţi comerciale de tip supermarket active în domeniul comerţ.
Ptr. FLUXUL2 - Centrum Ksztalcenia Praktycznego - un centru de instruire practică, o instituţie de învăţămant de stat din Polonia.
Ptr. FLUXUL3 - JAPAN TECH Serwis Marcin Ladowski, un agent specializat pe domeniul service-ului auto din Polonia.
Ptr. FLUXUL4 - Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge -INSA Lisabona, Institutul Naţional de Sănătate publică aparţinând Ministerului Sănătăţii din Portugalia cu un puternic departament de protecţia mediului.
ȚĂRI PARTENERE : PORTUGALIA şi POLONIA
FLUXUL1: 28.01.2019 - 15.02.2019 -Tehnician în activităţi economice/ comerţ
FLUXUL 2: 11.03.2019 - 29.03.2019 - Tehnician operator tehnică de calcul
FLUXUL 3: 01.04.2019 - 19.04.2019 - Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii / electromecanic
FLUXUL 4: 20.05.2019 - 07.06.2019 - Tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului
Echipa de gestiune si de implementare a proiectului
1) RESPONSABIL PROIECT
Prof. TUTUNARU MARIANA - Director adjunct Colegiul Tehnic Motru
2) RESPONSABIL FINANCIAR ,
Ec.LUCA POPESCU LUMINIȚA -Contabil-șef Colegiul Tehnic Motru
3) RESPONSABILI FORMARE PROFESIONALA
Prof.GIURCĂ MARIANA – Profesor în domeniul Mecanică
Prof. ARDEIU DANIELA -Profesor în domeniul Resurse și protecția mediului.
Prof. DREGHICI ELENA-Profesor în domeniul Servicii.
Prof. TUTUNARU MARIANA Profesor in domeniul Electronică automatizări
4) RESPOSABIL MONITORIZARE
Prof. RUŞEŢ ADELA LELIA-Director Colegiul Tehnic Motru
5) RESPONSABIL DISEMINARE
Prof.SICHITIU MARGARETA-Profesor Limba şi literatura româna, Colegiul Tehnic Motru
Unul dintre rezultatele așteptate este acela de a încheia 6 parteneriate cu operatori economici si instituții, centre de formare din UE care ne vor ajuta să anticipăm nevoia de competențe de pe piața muncii și "să ținem pasul" cu realitatea dezvoltării industriale adaptând programele de formare evoluțiilor rapide ale acesteia, să dezvoltăm mobilități în scop de învățare în altă țară pentru elevi și pentru cadre didactice. „Proiectul va contribui la îmbunătăţirea ratei de tranziţie de la şcoală la viaţa activă, reducerea somajului în rândul tinerilor din Motru, deoarece dă şanse participanţilor pentru a-şi dezvolta competenţele profesionale într-un mediu de lucru de cea mai înaltă calitate, sub îndrumarea de specialişti în domeniu, venind în contact cu cele mai performante tehnologii. Această experienţă îi va ajuta să treacă mai uşor de la şcoală la viaţa activă, să se integreze mai uşor în firmele active de profil, printr-o bună capacitate de adaptare la schimbările tehnologice din domeniu, la cerinţele angajatorilor şi să acopere nevoia de personal calificat la nivel regional”, a spus DIR.. ADJ. PROF.TUTUNARU MARIANA.