(închide)

Electrician la Cariera Roșiuța și apicultor de peste un deceniu: „Facem stupărit pastoral cam de patru ori pe an”

 

Apicultura poate fi pasiune sau o afacere de succes. Mulți gorjeni se ocupă de apicultură și unii dintre ei reușesc să și facă bani din marea lor pasiune. Pentru electricianul Gheorghe Răduică din municipiul Motru apicultura este o modalitate de relaxare, o pasiune de care s-a apucat în urmă cu 12 ani și nu s-a mai putut lăsa! Locuieșe cu familia sa în municipiul Motru, fiind electrician la Cariera Roșiuța, iar soția sa - educatoare. Este tată fericit și mândru a doi băieți: unul student la București, iar celălalt elev la Motru.

În urmă cu 12 ani, Gheorghe Răduică, care are acum 48 de ani, a descoperit apicultura și a înțeles treptat ce rol important au albinele în viața noastră. Și-a cumpărat stupii și a decis, alături de soția sa, să pună bazele stupinei pe un teren din satul Busești al comunei mehedințene Isverna. Stupii și albine necesită întreţinere, o bună administrare, timp, iar educația în acest domeniu și informațiile necesare le-a obținut în urma unor cursuri. Dacă pui pasiune şi eşti dispus să munceşti, apicultura poate deveni o afacere destul de profitabilă, dar pentru Gheorghe Răduică a rămas la stadiul de pasiune și mai puțin afacere, căci nu dispune de timpul necesar. Fiul său cel mare îl ajută cu promovarea online a mierii și cu vânzarea ei. Mierea este foarte bună şi a început să fie utilizată din ce în ce mai mult, fiind o alternativă a zahărului. Așa cum spuneam, cea mai mare problemă a apicultorului din Motru este lipsa timpului, căci fiind angajat, prioritatea sa este slujba de la Complexul Energetic Oltenia. „Tatăl meu se ocupă cu apicultura de aproximativ 12 ani, îl ajuta și mama și fratele meu, eu sunt mai rar acasa, deoarece sunt la facultate la București și programul nu îmi prea permite să vin acasă să îl ajut. Stupina o avem la țară, în comuna Isverna, satul Busești, din județul Mehedinți. Mergem cu stupii la diverse culturi de flori-în pastoral- cam de 4-5 ori pe an”, a spus Ionuț Răduică, fiul cel mare al apicultorului motrean.

Persoanele care au cumpărat miere de la apicultorul Răduică sunt foarte mulțumite și mereu îl caută. De obicei, clienții stupinei Răduică sunt fidelizați de-a lungul anilor, grație calității mierii. „În general vindem doar miere, de diferite tipuri, nu aveam o piață de desfacere foarte largă, așa că folosim promovarea online. Livrăm și la domiciliu în municipiul Motru, dar dacă există o cerere mai mare, livrăm și în alte orașe. Cel mai mare impediment cred că este timpul, deoarece tatăl meu și lucrează, iar serviciul îi ocupă mare parte din timp. (…) Vindem miere naturală de următoarele sortimente: rapiță-20 lei, floarea soarelui-20 lei, polifloră-23 lei, mană de pădure-30 lei, salcâm-30 lei și tei-25de lei. Prețurile specificate sunt pentru un borcan de 800g! Mai multe detalii la nr de tel: 0722505748”, a mai spus Ionuț Răduică din Motru.

Galerie foto


Vizualizări: 4,938

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste