De 3 x artă și spectacol la Târgu-Jiu
Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” a fost gazda unui dublu vernisaj: „OAȘ - Obiceiuri. Artiști. Șezătoare”, expoziție de grup a artiștilor maramureșeni și „Țâpurituri cromatice”, expoziție personală a artistei Cristina Gloria Oprișa. Al treilea eveniment artistic al serii a fost performence-ul YHWH (Yahwe), susținut de două tinere absolvente ale Facultății de Teatru și Televiziune Cluj Napoca. Evenimentul a avut loc la începutul săptămânii.
Încă de la intrare, tablourile expuse te captează prin puternicele accente cromatice și prezența elementelor definitorii ale folclorului maramureșean. De la curatorul expoziției, Dorina Cioplea, am aflat că expoziția colectivă „OAȘ” s-a născut în urma participării ei la Tabăra de creație „Orizonturi ” de la Vetiș, din vara anului 2018, și a vizitei în Țara Oașului. Atunci i-a cunoscut pe valoroșii artiști din nordul țării. Expoziția a fost itinerată în mai multe centre culturale, ajungând acum și la Târgu Jiu. Pe simeze au expus artiștii Cristina Busuioc, Adriana Popa Canija, Patricia S. Iusztin, Sever Moldovan, Maria Olteanu, Cristina Gloria Oprișa, Angela Szabo, Kalman Szthrarszki, Horia Trânc, Victoria Galbenu Țaroi, Ioan Aron Țaroi și Nyiri Zoltan. Din partea gazdelor, a adresat un cuvânt de bun venit artiștilor viceprimarul Municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor Drăghici.
Alte două săli ale muzeului găzduiesc expoziția Cristinei Oprișa, care trăiește și lucrează în Satu Mare, fiind un artist activ, dar și un important curator și organizator de evenimente culturale. Prezent la vernisaj, profesorul Ion Mocioi a apreciat lucrările ca fiind destinate, cu precădere, expunerii în interiorul locuinței, având darul de a o înveseli și însufleți. Vorbitorul a observat prezența motivului oglinzii în creațiile artistei: „Oglinda nu este neapărat o reflectare a chipului uman, ci mai degrabă a sufletului celui care privește oglinda. Avem de-a face, apoi, cu o explozie solară, o reacție la pătrunderea în materie, în ceea ce are ea mai frumos”. Referindu-se la toate lucrările expuse, profesorul Mocioi a apreciat că acestea răspund la dorința lui Brâncuși, exprimată în celebrele sale aforisme: „În artă ceea ce contează este bucuria” și „Eu vă dau bucurie curată”.
După vernisarea celor două expoziții, a urmat performence-ul YHWH (Yahwe). Conceptul și regia sunt semnate de Iana-Frezia Elena Oprișa Sulyok, iar actrița care a susținut spectacolul (one woman show) se numește Nadina Cîmpian. În scurta prezentare din caietul de sală, acestea își definesc spectacolul ca fiind o pledoarie a femeii puternice și independente a secolului XXI, dar și a femeii speriate și traumatizate. După vizionare, ca spectator cu o anumită experiență de viață, pot spune că am asistat, mai degrabă, la prezentarea unor teme de actualitate, mult expuse în spațiul social colectiv, cu o evidentă sursă în realitate, dar la care textul dramatic nu a dat răspunsurile complete, iar pe alocuri nu le-a nimerit deloc. De notat prestația artistică a Nadinei Cîmpian, energică și spontană, transmițând emoție.
Astfel s-a încheiat evenimentul 3 ART, găzduit de Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și organizat în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare și Asociația Teatrală „Genesis” din Satu Mare.