Cristina Catană Bucă (FasTracKids): Copiii trebuie să vadă că nu suntem umbre pe Pământ
Cristina Catană Bucă este implicată, dintotdeauna, în activități de voluntariat și educaționale, desfășurate în țară și în străinătate. S-a așezat în Craiova, spre norocul oltenilor. Este cea care a adus în Craiova programul FasTracKids, o „invenție” a americanilor, care dezvoltă frumos copiii noștri. Am vorbit cu Cristina despre mai multe subiecte, pe care le veți vedea pe paginaolteniei.ro, dar astăzi este despre FasTracKids, un program „încercat” și pe Teodora, fiica Cristinei.
În 2014, Cristina a cumpărat, în nume propriu, franciza FasTracKids. Și a început aventura! “Astfel, ceea ce acum 3 ani părea un nou program extracurricular, FasTracKids s-a dovedit a fi pentru Craiova un extraordinar mediu de educație parentală și dezvoltare personală a copiilor în maratonul lor de până la 8 ani. Studiile demonstrează, de altfel, că 80% din ceea ce suntem ca adulți se formează în singura fereastră de oportunitate pe care o avem, de când ne naștem până la vârsta de 8 ani. Așadar, am prins drag de copii și de părinții lor, iar apoi totul a curs”, a spus Cristina. În programul FasTracKids, americanii au investit peste 1, 5 milioane de dolari și funcționează astăzi în 52 de țări, dar craioveanca a investit mai mult. A investit timp, a făcut sacrificii, a cunoscut și a pierdut oameni, a strâns în jurul ei alți oameni și și-a împlinit visul: a format o familie mare, cu aceeași viziune. ”A fost ușor ca oamenii să se simtă parte dintr-o familie mare. În schimb, a fost greu să le explic faptul că nu este un program în care vii o lună, apoi te duci la dansuri și engleză. Era important să înțeleagă programul în complexitatea sa, ca modalitate de a crea, în timp, un reflex natural de învățare prin descoperire. După 3 ani pot spune că a evoluat natural, prin experiențele frumoase pe care părinții și copiii le-au avut în cadrul centrului”.
„Suntem modelele copiilor noștri”
Și bebelușii pot fi beneficiarii programului FasTracKids prin Programul Signing. Teodora, fiica Cristinei, este unul dintre “clienți”. În fapt, Teodora sau Pișcoțel, Cristina vrea să le arate un lucru foarte important: “Mihăiță și Pișcoțel (așa cum o alintăm noi pe Teodora) sunt de fapt motorul vieții mele, dovada iubirii frumoase pe care eu și soțul meu ne-o împărtășim de mai mult de jumătate din viața noastră, mai exact de 18 ani. Din momentul în care l-am năcut pe Mihaiță mi-am propus să-mi aloc mult timp pentru a face activități împreună sau pentru a dezvolta programe educaționale în care ei să poată să înflorească și care să le dezvolte dragostea de învățătură. Nu concept să nu finalizăm ziua împreună, să nu ne împărtășim experiențele de pe parcursul zilei, să nu ne jucăm împreună sau să nu avem momentele noastre separate fie cu Mihaiță, fie cu Pișcoțel. Cred cu adevărat că timpul pe care îl petrecem cu micuții noștri trebuie să fie unul de calitate, chiar dacă la nivel cantitativ ne-am dori tot timpul să fie mai mult. Da. Îi implic. Îi implic în orice fac sau în orice fac alții pentru că noi suntem modelele și exemplele lor. E important să vadă că nu suntem doar niște umbre pe Pământ, ci mai ales că ne pasă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Că ne definim prin reacțiile pe care le avem față de ceea ce se întâmplă în jur”, a spus Cristina.
Un program pentru bebeluși
Revenind la Programul Signing, acesta este unul din cele patru programe de bază în FasTracKids fiind adresat părinților cu bebelușii între 8 luni și 1 an și 8 luni. “Este cea mai importantă etapă de dezvoltare a copiilor și încercăm să-i învățăm pe părinți cum pot să interacționeze stimulativ cu copiii lor. Diferența dintre un copil cu FasTrack Signing și un copil fără această stimulare este de aproape 200%. Astfel, un copil ai cărui mămică înțelege utilitatea programului și învață strategiile de comunicare pe carei le oferim, dar își însușeste și modalitatea de comunicare verbală însoțită de semneadaptate bebelușilor, poate aveam la 1 ani și 4 luni peste 75 de cuvinte și semne în vocabular, față de doar 15 fără stimulare. Astfel, încercăm să le creștem copiilor apetitul pentru comunicare și pentru cunoașterea lumii din jurul lor. Iubesc programul acesta și văd în fiecare zi asupra lui Pișcoțel impactul pe care a putut să-l aibă! Aș putea spune că este programul meu de suflet”, a spus Cristina.
Dacă vreți să vedeți ce face Cristina Catană Bucă și echipa ei intrați pe https://www.facebook.com/fastrackidscraiova/.