(închide)

Cornel Moşoi, tânărul meşter îndrăgostit de meșteșugul creării costumelor populare autentice

 

Tradițiile si meșteșugurile se transmit cel mai bine din generație în generație! Asa este cazul si in familia mesterului Gheorghe Ciuncanu, care si-a invatat nepotul, pe Cornel Mosoi, mestesugul brodatului si al cusaturilor manuale si nu numai. Tânărul mester Cornel Moşoi (23 ani n.red.) este la fel de pasionat ca bunicul sau si speră ca in timp să ajungă la fel de priceput si apreciat! Gorjenii care păstreaza traditiile si duc mai departe lucrurile frumoase ale acestui judet trebuie apreciati si promovati, căci in lumea meşteşugurilor de altădată găsim povestea noastră ... a gorjenilor, a românilor ... a României!

â

Povestea de astăzi începe la ţară, în ţinutul Gornoviței de langă Tismana. Va fi o poveste despre tradiţii, tesături şi costume populare, o istorisire despre un tanar atipic din Gorj, care, la 23 de ani, munceste in atelierul de brodat, manuieste cu talent acul si ata, masina de cusut si iubeste portul traditional. Tanărul Cornel Mosoi şi bunicul lui, mesterul popular Gheorghe Ciuncanu, care poartă „arta populară românească” in suflet, sunt oameni model. Meşteşugurile ţesutului şi cusutului în ţara noastră au o origine îndepărtată, iar Cornel Mosoi a învăţat de copil meşteşugul costumelor populare şi a făcut din asta artă. Este cunoscut în toată lumea pentru cusăturile lui autentice şi din mâinile sale ies lucruri pentru care străinii platesc bani multi. Meşterul ne arată ce înseamnă arta populară românească prin ceea ce creează. Este unul dintre cei mai talentati tineri mesteri din zona Olteniei si lucrează cu o maşină de brodat din 1876, fabricată în Franţa. Funcţionează foarte bine şi acum, pentru că bunicul lui a avut mare grijă de ea. Cornel este un adevărat artist în cusutul costumelor populare, meşteşug transmis din tată în fiu.

Mesterul Mosoi a copilărit pe meleagurile Gornovitei, tot aici s-a îndrăgostit de meșteșugul creării costumelor populare autentice. Acest fapt se datorează familiei în care s-a născut, în special bunicului lui, Ciuncanu Gheorghe, care este printre putinii meșteri populari care nu lasă să piară tradiția născută în arta casnică Tismana. 
De mic copil a început totul ca pe o joacă, la pedala mașinii de cusut Ileana, unde se juca. Mai târziu, cu trecerea anilor și a timpului, curios fiind, distracția de pe vremuri s-a transformat în lucru serios. Treaba serioasă a început-o încă din clasa a X-a când era în liceu. Atunci îsi propusese să realizeze o vestă pe care o cususe bunicul sau. După terminarea liceului neavând alte ocupații, i-a cerut să il sprijine în procesul de realizare a minunatelor costume tradiționale românești. „După realizarea primului model creat de mine, parcă ceva mă motiva din ce în ce mai tare să învăț și alte lucruri noi despre acest meșteșug. Ca în orice meserie, există și urcușuri și coborâșuri, au fost perioade în care pur și simplu nu înțelegeam de ce nu îmi Iese un anumit lucru așa cum mi-l doream eu, dar după zile întregi de muncă petrecute în atelier, ușor ușor lucrurile intrau pe făgașul lor normal numai cu ajutorul bunicului și al celor din familie ce lucrăm în atelier” , a declarat Cornel Mosoi pentru Pagina Olteniei. Oraşul Tismana este recunoscut pentru tradiţiile meşteşugăreşti, în special în ceea ce priveşte costumul popular oltenesc şi covorul oltenesc. Multe dintre creațiile sale ajung la artiștii din țară. Chiar și Smiley îi poartă creațiile. Prețurile pentru aceste frumoase costume populare pornesc de la 500 de lei.

Galerie foto






Vizualizări: 2,388

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste