(închide)

„Comunitatea tinerilor lideri europeni”, un proiect important pentru cei implicați activ în societate

 

Centrul de Expertiză Europeană - Europuls implementează în perioada 07 martie 2023 – 06 noiembrie 2024 proiectul ,,Comunitatea tinerilor lideri europeni”, finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Programului ERASMUS+. Puteți aplica completând formularul de aplicare: https://forms.gle/JfxfybzEDPNn2n157
Proiectul își propune să răspundă unei nevoi permanente și actuale în contextul creșterii
extremismului politic, radicalizării, euroscepticismului: apropierea tinerilor de valorile europene și sprijinirea lor pentru a face o schimbare în societate, prin creșterea gradului de informare al tinerilor și al comunităților din care fac parte despre Uniunea Europeană și alegerile europarlamentare.
Programul este construit pe 4 piloni esențiali: Formarea tinerilor lideri; Împuternicirea
tinerilor pentru a-și dezvolta comunitățile; Realizarea materialelor și setului de recomandări de la tineri pentru tineri; Participarea activă la schimbarea comunității făcând advocacy prin promovarea nevoilor tinerilor în cadrul programului de mentorat și în cadrul sesiunilor de dialog cu europarlamentarii.
Proiectul își propune să ajungă în mod direct la 250 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, implicați activ în societate sau începători în lumea voluntariatului, din comunități cu oportunități limitate de dezvoltare, care doresc să se dezvolte pe sine și pe comunitatea lor. Pe lângă cei 250 de tineri implicați în mod direct în activități, peste 300 de tineri vor participa în activități de diseminare a informației.
Tipurile de activități întreprinse prin proiect vor presupune:
1. Recrutarea celor 50 de tineri care vor face parte din Comunitatea Tinerilor Lideri Europeni;
2. O sesiune de formare ,,EU și UE!” care se va desfășura timp de 4 zile la Târgu-Jiu, Capitala Tineretului din România 2023, unde cei 50 de tineri recrutați vor beneficia de sesiuni de training cu experții Europuls - Centrul de Expertiză Europeană;
3. Forumul Valorilor Europene, eveniment care se va derula pe parcursul a 4 zile și va consta într-un schimb de bune practici, în centralizarea nevoilor tinerilor din comunități și a celor identificate de cei din rețea, dar și într-un dialog cu decidenții la nivel European;
4. O sesiune de formare ,,Să vorbim despre UE!”, care se va desfășura timp de 4 zile la Ploiești, Capitala Tineretului din România 2024, în cadrul căreia vor participa 100 de tineri din rețea și din comunități, dar și tineri interesați de acest proces, unde vor fi discutate teme precum importanța alegerilor Europarlamentare și va fi prezentat Ghidul de buzunar cu informații despre UE.
5. Programul de mentorat online care va viza 10 întâlniri lunare cu cei 50 de participanți, unde vor fi invitați decidenți de la nivel național și european, experți, reprezentanți ai societății civile și mediului privat, mediul academic, cu care tinerii să discute despre subiecte actuale importante.
Proiectul are rolul de a demonstra faptul că tinerii au puterea de a contribui la întărirea
democrației și interiorizarea valorilor europene în România și încurajează informarea, acțiunea la nivel local și promovează dialogul între tineri și decidenți, experți, reprezentanți ai societății civile.
Mai mult, clasează tinerii ca fiind principalul pilon al întăririi valorilor europene și participării al comunității la procesul de luare al deciziilor.
Astfel, Comunitatea Tinerilor Lideri Europeni contribuie la dialogul cu tinerii, amplificând
trei dintre Obiectivele Europene de Tineret prevăzute în Strategia de Tineret a UE 2019-2027: 1.
“Connecting Eu with Youth”, 9. “Space and Participation for all” și 10. “Sustainable Green Europe”.
Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon +40 787 632 643.

Vizualizări: 535

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste