(închide)

Comuna Oboga, leagăn al olăritului din județul Olt. Gospodărie-atelier de olar, printre exponatele celui mai mare muzeu în aer liber

 

Judeţul Olt este recunoscut pentru faptul că păstrează vie tradiţia olăritului, o meserie cu rădăcini adânci în istoria ţării noastre. Printre localitățile în care meșteșugul olăritului este la mare cinste se numără comuna Oboga. Deoarece de secole acest meșteșug s-a numărat printre ocupațiile localnicilor, în 1970, reprezentanții Muzeului ASTRA Sibiu au trasneferat o gospodărie atelier de olar în cel mai mare muzeu în aer liber din țara noastră. Astfel, la Muzeul civilizației populare din Sibiu puteți vizita o gospodărie care a aparținut unui meșter olar din Oboga –județul Olt.

Casa de la Muzeul Astra Sibiu datează de la mijlocul secolului al XIX-lea și face parte dintr-o gospodărie care a fost transferată în totalitate. Astfel, la Sibiu avem locuința olarului, hambarul în care meșterul ținea iarna pământul pentru vasele de lut pe care le crea, grajdul, cuptoarele de ars lutul, fântâna cu troiță specifică zonei Oltului. Când veți ajunge la Sibiu, să vizitați Muzeul ASTRA! Este cea mai bună variantă de relaxare din zonă! În comuna Oboga nu mai sunt atât de mulți meșteri olari, dar cel ami cunoscut și apreciat dintre ei este Ştefan Truşcă. În casa sa pe care a transformat-o în atelier şi muzeu îi învaţă şi pe alţii tainele olăritului. Nu vrea ca această tradiție străveche să se piardă! Olarul, care are la activ nenumărate exoziții și participări la evenimente culturale foarte importante, folosește unelte tradiționale pentru realizarea vaselor din lut: plotogul (o bucată de piele) pentru netezirea marginii vaselor, fichiașul din lemn cu care finisează oalele pe exterior, titirezul (unealtă din lemn cu ajutorul căreia este încrețită marginea taierelor) și țâțarul (cu care se face „țâța“ la ulcioare). Vasele sunt decorate cu modele reprezentative: cocoșul, peștele, spirala, păunul, șarpele casei, strugurele, ghinda. Un motiv cu puternice semnificații simbolice este Pomul vieții. Lucrările meșterului popular Ștefan Trușcă se găsesc în colecții de la Muzeul Ceramicii de la Horezu, Muzeul Țăranului Român din București, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” București, Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, Muzeul Olteniei din Craiova, în colecții private  etc. „Sunt instructor la Școala Populară de Arte și Meserii din Slatina, Secția Olărit Oboga-Româna. La orele mele vin copii din Româna, Corbeni și Oboga, pe care îi învăț îndumnezeirea lutului, așa le spun mereu-Dumnezeu lucrează prin mâinile olarului, nu se poate altfel. Dintre ei, câțiva vor prelua meșteșugul și-l vor duce mai departe, în istorie, eu așa cred!”, spunea meșterul într-un interviu.

Și la Oboga și la Muzeul ASTRA din municipiul Sibiu veți putea vedea pe viu exemple ale geniului țăranului român, veți trăi o adevărată lecție de etnologie și istorie a identității noastre și a tot ce am moștenit de la străbuni! Treceți-le pe lista următoarelor Dumneavoastră călătorii!

Galerie foto




Vizualizări: 1,514

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste