(închide)

Cinci volume inedite despre Gorjul turistic, lansate la Târgu-Jiu

 

La sediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică „Constantin Brâncuși” din municipiul Târgu Jiu au avut loc marți, 22 mai, două evenimente importante, cuprinse în programul manifestărilor ocazionate de Zilele Municipiului. Astfel, a fost vernisată o expoziție de arte vizuale și au fost lansate cinci volume despre Gorj, turism și cultură. 

În prezența viceprimarului Adrian Tudor, astăzi, 22 mai, a avut loc vernisajul expoziției de arte vizuale 3 R’evolution, în care expun artiștii Bogdan Epure, Ștefan Strîmtu și Andreea Medar. Nu a fost prima expoziție a tinerilor artiști, aceștia având la active zeci de astfel de evenimente în mai multe orașe din România și nu numai. „Este o expoziție reușită, în care lucrările mele se completează cu lucrările grafice ale lui Bogdan Epure. Sperăm să vină cât mai multă lume să ne vadă lucrările. (…) Sunt din Târgu-Jiu, am studii în domeniul artei, ca fiecare dintre noi, cei care expunem astăzi, sunt și profesor de grafică la Liceul de Arte din Târgu-Jiu”, a spus Ștefan Strîmtu. Tânărul Bogdan Epure este un talentat artist grafician din Polovragi, iar creațiile emană o caldă lumină și cuceresc ochiul, dar și sufletul. „Un artist devine de la o lucrare la alta. Planul nostru de viitor ar fi să expunem în orașe mari din România, cred că aceasta este ultima expoziție din Gorj. De asemenea, vrem să expunem în China și Franța, în Franța este un proiect la care intenționăm să participă. (…) Lucrez în atelierul meu din Polovragi, predau și copiilor de la SPA secția din comuna mea”, a afirmat Bogdan Epure.

Volume extreme de interesante, lansate la CNIPT

În cadrul aceluiași eveniment a avut loc și lansarea a cinci cărți deosebit de interesante, ce au ca principală temă promovarea și dezvoltarea turismului și patrimoniului cultural al Gorjului: Posibilități de dezvoltare a turismului cultural în județul Gorj - Elena-Adriana Crăc; Dezvoltarea și promovarea zonei Runcu-Tismana - Carmen-Mariana Dănăricu; Dezvoltarea patrimoniului cultural național Tismana. Protejarea și conservarea monumentului istoric „Așezarea din epoca bronzului de la Topești-Cetate” -  Crina-Adriana Gurică; SĂCELU, stațiunea balneară a Gorjului  - Carmen-Rodica Vulpe. „Sunt impresiile mele în această carte, căci am vizitat și simțit fiecare loc descris, fiecare mănăstire și biserică. Dacă turismul balnear și cel de la Marea Neagră se fac în anumite anotimpuri, turismul religios se poate face în orice clipă, indiferent de vreme, timp”, a spus Angelica Necșulea, profesor de istorie la Școala Dragotești și autor al mai multor cărți. „Toată zona de sub munte a județului Gorj este binecuvântată, căci are cele mai frumoase peisaje din Oltenia, dar și oameni minunați. Această zonă trebuie promovată. (…) Zona turistică Runcu-Tismana este una dintre cele mai importante atracții ale județului Gorj. Țara Gorjului de Sus oferă turiștilor posibilități multiple de agreement. Aici, turismul cultural, montan, agroturismul se îmbină perfect”, a spus profesor Carmen Dănăricu de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu. „Sunt cărți foarte interesante, abia aștept să le citesc! De exemplu, la Săcelu, localnicii fac cei ami buni murături cu apa sărată din acel crov de care vorbește și doamna Vulpe în cartea sa. Prin astfel de volume vom putea pune la dispozoția autorităților locale documente care să îi ajute la dezvoltarea turismului. (…) Oltenia de sub munte, din care face parte și Gorjul, este de interes national. Toate vestigiile din Gorj sunt de două ori mai multe decât cele din Mehedinți și Vâlcea la un loc! Iată ce provocare avem din partea locurilor în care trăim!”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

Vizualizări: 1,165

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste