Centrul de Oncologie Sf. Nectarie din Craiova extinde programele dedicate pacienților
Anul acesta a venit cu noutăți în privința serviciilor medicale oferite de Centrul de Oncologie Sf. Nectarie din Craiova. Astfel, pe lângă activitatea de bază, pentru care trebuie să reamintim că pacientul nu achită niciun leu, echipa a luat în calcul și suportul moral de care o persoană cu afecțiuni oncologice are atâta nevoie. Clase de yoga, grupuri de terapie și suport, consultații de onconutriție, relaxare prin desen sau tabără anuală organizată pentru pacienți, acestea reprezintă o parte dintre programele oferite de acest centru.
Ramona Schenker, psihologul centrului, a menționat că activitățile derulate în cadrul grupurilor de terapie și suport adresate pacienților cu afecțiuni oncologice au demarat în data de 10 ianuarie. Grupul este format din 10 persoane. Acestea beneficiază de o metodă terapeutică ce presupune întâlniri în cadrul cărora se pun în discuție probleme specifice afecțiunii oncologice.
„În anul 2022, ne-am gândit să extindem programele dedicate pacienților cu afecțiuni oncologice, pentru a crește și mai mult calitatea viețiia acestor oameni. În anul 2021, am observat o creștere a adresabilității pacienților către programele complementare tratamentelor medicale, ceea ce ne-a bucurat și ne-a făcut să extindem și mai mult abordarea în ceea ce privește nevoile acestora.Începând cu 10 ianuarie, am dat startul primelor grupuri de terapie și suport adresate pacienților cu afecțiuni oncologice. S-au format deja primele două grupuri, fiecare cu câte 10 participanți. Am fost impresionați de deschiderea de care au dat dovada pacienții, din acest motiv, ne-am propus să mai formăm încă două grupuri. Grupul de suport este o metodă terapeutică în care se întâlnesc mai multe persoane pentru a discuta diverse probleme specifice afecțiunii oncologice. Întâlnirile, pentru fiecare grup în parte, se desfășoară din două în două săptămâni, pe o perioadă de 12 săptămâni”, spune Ramona Schenker.
Interacțiunea dintre persoanele ce fac parte dintr-un grup le ajută și schimbă în bine gândirea acestora.
„De multe ori, când ne confruntăm cu probleme, avem sentimentul că suntem singurii care trecem prin aşa ceva, ceea ce ne amplifică suferinţa. Când interacționăm și cu alte persoane care trec sau au trecut prin situaţii similare este în sine o uşurare. Prin procesul de interacţiune specific grupului, desfășurat într-un cadru securizat, participanțiiau ocazia să primeascărăspunsuri şi să ofere totodatăsuport altora. Pot spune că este o experiență unică, tulburătoare, cu o foarte mare încărcătură emoțională, dar eliberatoare”, completează psiho-oncologul din Craiova.
Pe lângă aceste grupuri de suport, un pas foarte important pentru pacienții din zona Olteniei îl reprezintă posibilitatea de a comunica cu un specialist în onconutriție.
„Pe lângă grupurile de suport, am reușit să aducem în cadrul centrului nostru un specialist în onconutriție. Era o cerință cu care ne confruntam frecvent din partea pacientilor noștri. Cu ajutorul domnului Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer ( FABC) din România, am avut ocazia să interacționez și sper să colaboram o lungă perioada de timp cu doamna doctor Raluca Bârzu. Aceasta și-a oferit disponibilitatea de a veni o dată pe lună la Craiova pentru a acorda gratuit pacienților noștri, consultații de onconutriție. Din nou, pacienții ne-au surprins. În primele două zile de la postarea anunțului, lista de programări s-a completat instant”, mai spune Ramona Schenker.
Programul de yoga va continua și el. Mai mult, de la clase ce aveau loc o dată pe săptămână, acum s-a ajuns la trei zile pe săptămână.
„Tot din categoria programelor adresate pacienților în anul 2022, continuăm cu clasele de practică yoga. Și aici, datorită efectelor pe care participanții le-au resimțit în anul 2019 și 2020, de la o singură clasă care se desfașura doar joia, am extins programul. Acum avem trei zile( marți, joi și sâmbătă ), când pacienții se pot bucura de exerciții de conștientizare a propriului corp, exerciții de respirație, exerciții pentru coloană și articulații, stretching, și nu în ultimul rând, exerciții de vizualizare ghidată”, completează reprezentanta Centrului de Oncologie Sf Nectarie.
Din categoria terapiei ocupaționale și de dezvoltare personală, va fi continuată terapia prin desen.
„Alături de mandale, ne propunem ca în perioada Paștelui să organizăm un atelier de pictură de icoane pe sticlă”, mai spune Ramona Schenker.
În vară va fi organizată cea de-a doua ediție a Taberei pacienților cu afecțiuni oncologice. Este proiectul de suflet al Ramonei și, spune ea, va face tot ce este posibil ca acesta să devină o tradiție anuală în cadrul Centrului de Oncologie Sf. Nectarie.
„Nu în ultimul rând, în această vară, în perioada 27 iunie- 1 iulie, vom organiza a doua ediție a Taberei pacienților cu afecțiuni oncologice. Este unul din proiectele mele de suflet care sper să rămână o tradiție anuală în cadrul Centrului de Oncologie Sf. Nectarie. Pentru că această experiență a fost una extraordinară pentru participanți, anul trecut, la ediția curentă am extins perioada de desfăsurare la cinci zile, iar numărul de participanți la 44. Din nou, am fost luați prin surprindere. În prima săptămână de la publicarea anunțului, avem deja 32 de persoane înscrise. Mă bucur că ai fost interesată sa diseminezi în presa aceste informații. Consider că fiecare pacient ar trebui să știe de existența acestor programe adresate lor, de beneficiile pe care le au asupra părții somatice în contextul bolii oncologice”, menționează onco-psihologul craiovean.
Această tabără a fost un real succes, cu beneficii pe perioadă îndelungată în rândul pacienților.
„Chiar în această săptămână, la unul dintre grupurile de suport, am aflat cum acest eveniment a schimbat traseul unei vieți, în bine. Un alt exemplu, l-am avut chiar azi, în cabinet. Un pacient, plăcut surprins și dornic de a repeta experiența de anul trecut, mi-a relatat că nu credea vreodata că poate să relaționeze cu atăția oameni, într-un mod atât de lejer și constructiv. Este minunat pentru fiecare dintre noi să legăm prietenii sincere, mai ales când ele apar în momente de cumpănă din viața noastră”, explică Schenker.
Toți pacienții care au participat la acțiuni deja organizate în acest centru au observat schimbări în bine. La rândul ei, echipa implicată în organizarea acestor activități se bucură de faptul că rezultatul este atins și astfel se simte motivată să continue și chiar să diversifice gama programelor suport.
„În 2019, am dat startul la primele clase de practică yoga adresate pacientilor oncologici. Îmi amintesc că am început programul într-o sală de 30 mp, cu șase persoane. În vara anului 2020, am fost nevoită să mut desfășurarea activităților într-o sală de 150mp. În prezent, avem constant câte 15 participanți la fiecare clasă. Nu pot decât să apreciez că, datorită participării constante și a numărului de participanți în creștere, se simt bine. În afară de această presupunere, mă bazez pe ceea ce văd și ceea ce afirmă chiar ei. Și-au crescut mobilitatea, se detensionează, socializează, au legat prietenii. Nu pot spune decât ca ne dezvoltăm împreună. Și când spun asta, o spun pentru ca simt transformarea și în mine datorită experienței de viață pe care mi-o oferă fiecare în parte. Le mulțumesc pentru deschiderea și încrederea de care dau dovadă față de mine, în fiecare zi”, completează reprezentanta Centrului Sf. Nectarie.
Programele adresate pacienților sunt disponibile pe pagina de Facebook a Centrului de Oncologie Sf. Nectarie.
De ele pot beneficia persoane care se tratatează în centre oncologice din Craiova, nu doar la Sf. Nectarie.
„Am încercat cât am putut să le fac vizibile pentru ca toți pacienții din Craiova să știe de existența lor. Cu ajutorul tău, poate mai multe persoane vor avea acces și mai mult la aceste informații. Deci, ca și răspuns la această întrebare: aceste programe se adresează tuturor pacienților cu afecțiuni oncologice care se tratează în Craiova, în orice centru. Avem nevoie doar de o certificare din partea medicului curant, că nu există vreo contraindicație cu privire la anumite mișcări și că starea de sănătate îi permite pacientului să facă mișcare De organizarea și desfășurarea acestor programe m-am ocupat și mă ocup eu. În ceea ce privește desfășurarea claselor de yoga, am adus o colegă care să mă suplinească uneori”, mai spune Ramona Schenker.
Toate activitățile din cadrul programelor adresate se desfășoară în incinta noului sediu al Centrului de Oncologie Sf. Nectarie, pe strada Caracal nr. 109.
În privința costurilor, prin efortul depus, Centrul a reușit ca până acum să le ofere programe gratuite pacienților. Se fac demersuri ca acest lucru să continue și fiecare dintre noi are un cuvânt de spus.
O campanie de donații a fost demarată în mediul online și, cu siguranță, cu sprijinul comunității și a mediului de afaceri, acești pacienți vor fi în continuare ajutați.
„Ne-am dat silința ca aceste activități să fie gratuite pentru pacienți. Până în prezent, ele au fost susținute de Asociația Med San, Centrul de Oncologie Sf. Nectarie și câteva firme care au avut bunăvoința să doneze către asociație. Anul acesta, având în vedere că programele s-au extins și costurile au crescut, am demarat deja mai multe cereri de sponsorizare către oameni care știm că înțeleg necesitatea acestor acțiuni în contextul unei afecțiuni oncologice. Am inițiat o campanie de donații pe facebook sub titlul: „Niciodată să nu crezi în niciodată! Orice ajutor este binevenit!”, spune Ramona Schenker.
Cu privire la activitatea medicală derulată în cadrul Centrului de Oncologie Sf. Necatrie, deși ultimii doi ani nu au fost foarte ușor de traversat, echipa a reușit să facă posibilă continuitatea tratamentului.
„Într-adevăr, ultimii doi ani nu au fost foarte ușori. Aceasta pandemie ne-a afectat și încă ne afecteaza pe toți. Din punct de vedere al continuitățiitratamentelor oncologice, în cadrul centrului nostru, nu au existat probleme. Este adevărat că regulile impuse de pandemie, precum și incertitudinea în sine cu privire la acest virus, au creat o anumită anxietate la nivel social. Am resimțit cu totii acest lucru sub forma unei presiuni, atât la nivelul cadrelor medicale, cât și a pacienților. În momentul în care lucrurile s-au mai normalizat, odată cu apariția vaccinului, pot spune că atmosfera s-a mai relaxat. Majoritatea pacienților au ținut cont de sfatul medicilor curanți și s-au vaccinat într-o proporție destul de mare. De personalul medical, nici nu se pune problema. Pot spune ca azi, ianuarie 2022, am reintrat într-o normalitate psihică specifică acestor timpuri”, explică reprezentanta Centrului.
Anul acesta, pacienții care se confruntă cu probleme oncologice vor avea la dispoziție un spațiu nou, generos, din punct de vedere al structurii, cu un manager nou, totul fiind conceput și gândit din dorința ca bolnavului să îi fie mai ușor să treacă pragul unei unități medicale.
„Pentru Centrul de Oncologie Sf. Nectarie, anul 2022 vine cu noi provocări în ceea ce privește orice OM din spatele unui diagnostic oncologic. Vom pune la dispoziția pacienților oncologici un sediu nou, generos, dotat și decorat după ultimele tendințe. Ne vom extinde aria de acoperire a acestui diagnostic, atât din punct de vedere medical, programe pentru o calitate a vieții cât mai bună, specialități noi și, nu în ultimul rând, un management nou”, conchide Ramona Schenker.