(închide)

Cea de a XVIII-a ediție a Seminarului metodic ,,Strategii și politici culturale în Gorj”, online

 

Cea de a XVIII-a ediție a Seminarului metodic ,,Strategii și politici culturale în Gorj”va avea loc anul acesta online din cauza pandemiei de coronavirus. Participanții la acest seminar vor lucra la proiectul „Gorj – județ cultural”, care are ca obiectiv: îndeplinirea de cãtre fiecare asezãmânt din teritoriu, în circa 2-3 ani, a unor criterii de performantã ce pot redimensiona si îmbunãtãti imaginea culturalã a localitãtii și a Gorjului.
Potrivit reprezentanților CJCPCT Gorj, criteriile de performanță sunt: realizarea, în parteneriat cu institutiile culturale din zonã si cu institutii culturale judetene a unui cerc vocational (muzicã, dans, teatru, artã plasticã, literaturã)/ a unui cerc de artã popularã si a unui curs privind istoria si personalitãtile originare, adoptate sau trecãtoare vremelnic prin localitate; initierea unei sãrbãtori comunitare/ a unui festival sau concurs (folcloric, muzical – altul decât folcloric, literar, de teatru, de umor etc.), a unei tabere de creatie de interes local, judetean, regional, national; reînvierea unui obicei sau a unei traditii specifice locului; inființarea sau continuarea activității unui ansamblu de cântece si dansuri/ de obiceiuri/ formatie de dansuri populare/ dans modern sau de societate/ taraf sau orchestrã de muzicã popularã/ interpreti vocali si instrumentisti;
5. Realizarea unui târg de mestesuguri si produse traditionale specifice zonei si depunerea de demersuri pentru realizarea unui brand al localitãtii (mestesug, produs traditional, obicei etc.) care sã ducã la cresterea vizibilitãtii culturale a zonei; realizarea de activitãti care sã contribuie la pãstrarea identitãtii culturale a minoritãtii/ minoritãtilor nationale din zonã; realizarea unei monografii si a unui album de prezentare a localitãtii; editarea unei reviste ocazionale cu informatii despre istoria, religia, arta, cultura, personalitãtile trecute sau prezente din zonã; realizarea, sub autoritatea si cu sprijinul Primãriei, Parohiei si institutiilor scolare a unui muzeu sau a unei colectii muzeale mixte; implicarea în întretinerea monumentelor eroilor/ a altor monumente de pe raza localitãtii si realizarea de activitãti de protectie a mediului;
realizarea de activitãti de strângere si donare de bunuri pentru familiile din zonã aflate în dificultate; crearea unui site de prezentare a segmentului cultural local (asezãmânt cultural, muzeu, bibliotecã, biserici, monumente, evenimente specifice etc.) și prezentarea acestuia și a evenimentelor concepute și realizate lunar pe rețelele de socializare. 
“Pandemia ne-a învățat ceva foarte bine: cum să ne adaptăm. Sectorul cultural a fost unul lovit din plin de contextul epidemiologic în care ne aflăm, motiv pentru care a trebuit să regândim toată strategia de organizare și desfășurare a evenimentelor culturale. Astfel, cea mai la îndemână soluție a fost trecerea în on-line pentru a satisface nevoia publicului de cultură. Și nu mică a fot surpriza noastră să vedem că această nevoie de cultură există. Rezultatul – evenimente cu mii de vizualizări, comentarii, distribuiri. Trecerea în on-line nu a fost una însă fără tot felul de probleme și greutăți peste care am reușit să trecem cu bine. Cu puțin efort, inventivitate și muncă, această trecere în on-line va poate face mai vizibil pentru publicul dumneavoastră și poate aduce mai multă implicare din partea acestora. Dacă și dumneavoastră doriți să deveniți mai activi în on-line și întimpinați orice fel de probleme, puteți apela cu încredere la noi să vă împărtășim din experiența noastră”, a spus managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi.

Mai multe amănunte despre ce vă propunem puteți găsi pe site-ul: https://www.traditiigorj.ro/page-147.html

Vizualizări: 364

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste