Ce prevede Ordonanța „trenuleț“ care va fi aprobată în ședința de guvern de luni
Liderii coaliţiei de guvernare au convenit sâmbătă ca Ordonanţa „trenuleţ” să fie aprobată luni în guvern, bugetul pe 2025 urmând să fie adoptat în prima săptămână din ianuarie, informează News.ro.
Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, sâmbătă, consultările pe tema pregătirii măsurilor sociale şi economice şi a pachetului bugetar pentru anul 2025, care au avut loc în reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, de la Palatul Victoria, el anunţând, printr-un comunicat că măsurile fiscal-bugetare ce vor fi aprobate prin OUG vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din PIB.
Ce prevede Ordonanța
Partidele pro-europene au mai decis să amâne reorganizarea instituţiilor până pe 30 iunie 2025. Conform legii, ea trebuia să înceapă de la 1 ianuarie.
Se schimbă din nou și regulile pentru acordarea voucherelor de vacanță. Acestea se vor da în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariul să fie până în 8.000 de lei, iar serviciile turistice să coste cel puțin 1.600 de lei. Practic, bugetarii vor fi nevoiți să vină cu cel puțin jumătate din banii de vacanță dacă vor să beneficieze de voucher.
Studenţii vor beneficia de o reducere de 90% pentru abonamentele la metrou. În cazul trenurilor, aceştia vor avea o reducere de 90% doar între domiciliu şi facultate.
Coaliția a decis să nu mai reducă indemnizația pentru concediul medical, așa cum hotărâse inițial. Aceasta rămâne la nivelul din prezent de 75%.
Salariile bugetarilor vor rămâne plafonate la nivelul lunii noiembrie 2024. Printre cei afectaţi se regăsesc şi angajaţii Metrorex care primiseră o mărire a salariilor de 1.050 de lei. Aceasta va fi anulată.
Conform surselor Digi24, coaliția a decis ca depășirea țintei de deficit de 5% să provină din: majorări salariale în sectorul bugetar (medici și personal sanitar, profesori, poliție, armată) – 18,1 miliarde pensii și compensări la energie – 13,1 miliarde investiții – 19 miliarde cheltuieli cu bunuri și servicii în sănătate – 11,4 miliarde subvenții – 3,2 miliarde.
Se modifică din nou subvențiile pentru partide. Rămâne în continuare plafonul de 0,04% din PIB, dar subvenția totală pentru 2025 va fi cu 25% mai mică față de cea din 2024.