(închide)

Campanii de conștientizare Ecoprovocarea la CT Motru

 

 Colegiul Tehnic Motru ȋn  cadrul proiectului Ecoprovocarea, în luna decembrie s-au organizat  campanii de constientizare-Deşeurile. Activităţile au fost coordonate de profesorul Crǎciunescu Mihaela Cristina si elevele Rebega Vasilica, Nistor Ştefania, Căruntu Maria, Bololoi Ionela şi Ciochină Andreea. Scopul organizarii acestor campanii a fost informarea elevilor de la Colegiul Tehnic Motru despre importanţa colectării deşeurilor.

Campaniile de informare si constientizare s-au desfăşurat în Amfiteatrul Colegiului Tehnic Motru.Elevele organizatoare au prezentat un referat despre tipurile de deşeuri –realizat de Nistor Maria. Elevele Căruntu Maria şi Ciochină Andreea au prezentat planşele şi flayerele realizate de ele.

Eleva  Rebega Vasilica a prezentat un CD cu materiale informative despre deşeuri  şi videoclipurile :,,Pungile de plastic “, ,,Reciclarea” din Ecobiblioteca elevilor.

Au fost citite si câteva curiozităţi . La finalul campaniei au fost prezentate o căsuţă şi flori realizate din deşeuri.

La fiecare campanile s-au implicat cu materiale realizate de ele şi elevele : Săndulache Andreea, Roşu Mihaela şi Popescu Adelina.

Ştiaţi că?

Reciclarea unei singure sticle de plastic ar economisi atata energie cat sa tina un bec de 60W aprins timp de 6 ore?

84% din tot gunoiul menajer generat de o familie poate fi reciclat?

Pungile de plastic si alte deseuri din acest material, aruncate in ocean duc la moartea a 1 000 000 de fiinte marine anual. 

Cei 17 copaci salvati prin reciclarea unei tone de hartie pot absorbi aproximativ 115 kg de dioxid de carbon din aer pe an.

Producerea unei tone de ziare necesita taierea a 24 de copaci.

Se estimeaza ca 4,5 trilioane de mucuri de tigara ajung in natura in fiecare an. Fiecare dintre acestea dispar in 2 ani insa contin chimicale periculoase care afecteaza solul atunci cand se descompun.

Procesul de reciclare a hartiei genereaza cu 73% mai putina poluare decat producerea hartiei din materie prima.

Sticlele din plastic nu se biodegradeaza complet niciodata. Ele se descompun in granule care sunt mancate de diverse vietati ca pesti, pasari sau viermi si raman in stomacul loc pana cand acestea mor.

Daca o familie obisnuita ar recicla toate recipientele din sticla folosite timp de un an, energia economisita ar putea alimenta televizorul lor circa 100 de ore.

Un monitor PC lasat aprins toata noaptea foloseste energia electrica suficienta pentru a imprima cu laser 800 de pagini A4.

O singura doza de aluminiu reciclata, economiseste destula energie cat sa asigure functionarea unui televizor pentru 3 ore.

70% din suprafaţa Pământului este acoperită cu apă, însă numai 0,036% este potabilă.

Hârtia are nevoie de aproximativ 5 ani pentru a se biodegrada, iar un produs secundar al acestui proces este metanul, un puternic gaz cu efect de seră, ce reţine în atmosferă de 21 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon?

Daca am inlocui jumatate din totalul becurilor obisnuite cu becuri cu consum redus de energie, am diminua dioxidul de carbon provenit din iluminat cu 42,4 milioane de tone pe an, adica 36%?

Daca am deconecta computerele de acasa atunci cand nu le folosim, am reduce impactul lor in materie de CO2 cu 8,3 milioane de tone pe an - sau 50%?

Daca ne-am conduce masinile cu 32 km mai putin pe saptamana am putea reduce emisiile de CO2 ale acestora cu 107 milioane de tone pe an - o scadere de 9%?

Daca am imbunatati eficienta masinilor cu 2 km pe litru de benzina, le-am reduce emisiile de CO2 cu 239 milioane de tone pe an - o scadere de 20%?

Pentru a compensa pierderea de copaci din ultimul deceniu ar trebui sa fie plantate 130 de milioane de ha. Aceasta înseamnă că fiecare persoană de pe Pământ ar trebui să planteze 2 copaci pe an şi să-i înjrijească timp de 10 ani?

Stiati ca gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii este de 3 ori cat suprafata SUA?

In ţările Uniunii Europene transportul contribuie cu 25% la emisiile de CO2 , având prin aceasta o contribuţie însemnată la producerea gazelor cu efect de seră.

Gazele naturale eliberează cantitatea cea mai mică de carbon, petrolul cu 44% mai mult, iar cărbunele cu 75% în plus faţă de gazele naturale.

Transportul alimentelor de la distanţe foarte mari, cu avionul sau maşini de marfă, emite în atmosferă cantităţi impreionante de CO2. De exemplu, pentru transportul unei singure tone de căpşuni pe o distanţă de 3.000 km., se emit în atmosferă 4.606 tone CO2. Prin urmare industria alimentară este una dintre industriile cu cel mai mare impact asupra mediului.

81% din cetăţenii europeni trăiesc într-o gospodărie cu maşină şi 51% dintre aceştia spun că maşina e principalul lor mijloc de transport.

Până în 2050 se preconizează că vor exista cel puţin 200milioane de refugiaţi ce îşi vor fi părăsi teritoriul din cauza schimbărilor climatice?

Înainte de revoluţia industrială, atmosfera pământului conţinea dioxid de carbon în proporţie de aproximativ 280 de părti per milion - ppm. La finele anilor `50 ajunsese la 315 ppm iar în prezent a ajuns la 380 ppm, crescând anual cu 2 unităţi.

În România, din 7.025.256 de tone de deşeuri urbane produse în 2005, doar 2% au fost valorificate în vreun fel, restul fiind eliminate prin depozitare la gropile de gunoi.

"Pentru a ne arăta că ne pasă fiecare clasă va selecta zilnic bidoanele de plastic ş peturile de aluminiu, care vor fi colectate şi predate la un centru din localitate", a declarat profesorul Crăciunescu.

Galerie foto


Vizualizări: 586

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste