Buna Vestire: Tradiții și semnificații ale sărbătorii din 25 Martie

Astăzi, creștinii ortodocși celebrează Buna Vestire, o sărbătoare deosebit de importantă din cadrul Postului Mare, marcată pe 25 martie, la o dată fixă. Această zi este cunoscută și sub denumirile de Blagoveștenia sau Ziua Cucului și amintește de momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a adus vestea Fecioarei Maria, anunțându-i că va fi mama Mântuitorului, Iisus Hristos.
Biserica Ortodoxă oferă dezlegare la pește în această zi, indiferent de ziua săptămânii. În multe locuri, credincioșii țin post până la ora 17:00, moment în care se oficiază Sfânta Liturghie. Cei care s-au spovedit au posibilitatea să se împărtășească, iar apoi să mănânce pește.
O tradiție populară spune că persoanele care vor consuma pește de Buna Vestire se vor simți pe parcursul întregului an „ca peștele în apă". De asemenea, pescarii sunt atenționați să nu arunce mămăligă în apă în această zi, pentru a nu periclita viața peștilor.
În această zi, se consideră că rândunelele sosesc și se aude primul cântat al cucului din anul respectiv. Conform obiceiului, acest cânt trebuie ascultat în haine curate, cu stomacul plin și cu bani în buzunare pentru a se bucura de aceleași binecuvântări pe parcursul anului.
În Maramureș, există tradiția „Nopții focurilor”, când gospodarii adună obiectele de prisos și le ard în focuri care strălucesc până după miezul nopții, marcând astfel începutul primăverii și curățenia generală.
Conform superstițiilor populare, de Buna Vestire este bine să nu se certi, deoarece acest lucru ar putea aduce necazuri pe tot parcursul anului. De asemenea, este recomandat să se pună pâine și sare pe pragul casei, pentru a hrăni îngerii.
Locul în care se consideră că Fecioara Maria a primit vestea că va naște pe Iisus se află astăzi în Nazaret, unde a fost ridicată biserica Buna Vestire, un lăcaș de cult catolic modern. În interiorul acestei biserici se află o grotă, care poate fi vizitată de pelerini și care este decorată cu mozaicuri ale Fecioarei Maria, donate de diverse comunități creștine din întreaga lume, inclusiv din România.
Vizualizări: 152
Trimite pe WhatsApp