(închide)

“Biserica, sufletul satului”, proiect cultural-artistic despre redescoperirea valorilor satului românesc

 

În contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), Ovidiu Popescu, preotul paroh al Parohiei Strâmtu, împreună cu profesori si elevi, dar si cu membri ai comunității au organizat un nou eveniment cultural-artisitic, care face referire la viața satului de odinioară și totodată la obiceiurile străvechi ale moșilor și strămoșilor noștri. De data aceasta, evenimentul a avut loc la Biserica de lemn Sfantul Nicolae din satul Larga al comunei Samarinesti, minunat loc unde s-au adunat aproximativ 100 de elevi, profesori, membri ai Parohiei Strâmtu.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2019 să fie declarat an omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, astfel la nivel de patriarhie a fost demarat Concursul Național Catehetic “Hristos: sufletul satului meu”, prin acest concurs dorindu-se redescoperirea valorilor păstrate şi promovate de satul românesc, de-a lungul timpului. Mai multe parohii din judetul Gorj s-au inscris la acest concurs si in aceasta perioada realizeaza diverse evenimente menite sa readuca in atentie lumea traditionala a satului. Astfel, in Parohia Strâmtu, din Protoieria Târgu-Jiu Sud, preotul paroh Popescu Ovidiu Dumitru, cel ce coordonează proiectul “Biserica, sufletul satului”, a organizat un alt eveniment cultural-artistic, de data aceasta în fața Bisericii de Lemn „Sfântul Nicolae” din satul Larga. Aici a fost realizată o expoziție de fotografie veche, cu imagini reprezentative pentru vechiul sat, localnici prezentati in diverse împrejurări și la evenimente importante din viata comunitatii din trecut. De asemenea, cei peste 70 de elevi implicati in proiect au cantat si au jucat, au spus poezii si s-au bucurat de o zi petrecuta frumos, in spiritul vietii la sat. Invitați la acest eveniment au fost: Clubul Copiilor din Motru, coordonator profesor Cosmina  Vînturiș, dar si reprezentanti ai primăriilor și școlilor comunelor Samarinești și Văgiulești. S-au implicat cu bucurie si profesorii Pistol Petre – coregrafie, Albu Constantin-muzică-orchestra si coordonator al Ansamblului Brauletul, profesorii Alina Giurcau, Emilia Ciopac, directorii Florin Rat si Cornelia Corlan etc. Au mai fost prezenti Balaban Eugenia și  Zoican Dumitru, care au prezentat un moment artistic de joc și cântec popular. Un alt invitat a fost Georgeta Corlan-Enache, profesor al Palatului Copiilor Drobeta Turnu Severin, filiala Baia de Aramă; care a venit însoțită de un grup de copii care au prezentat un moment de cântec popular tradițional românesc.

Elevii participanti la acest proiect au invatat, vineri, 15 martie, sa gateasca bucate de post alaturi de cateva gospodine si de sotia preotului paroh Popescu din Parohia Strâmtu: au copt placinte cu mere, au framantat paine si au copt-o in cuptoarele de caramida incintate, au aflat informatii pretioase despre pregatirea bucatelor de post. Mancarea si dulciurile pregatite de elevi si femeile din sat a fost adusa in curtea bisericii, fiind impartita celor prezenti la evenimentul de sambata, 16 martie. “A fost o zi superba: copiii prezenti au cantat si au dansat, au prezentat dansuri populare si au spus poezii, s-au implicat cu mare drag in aceste activitati initiate de preotul Ovidiu Popescu. Ne-am strans in curtea Bisericii de lemn din Larga si ne-am amintit cum socializau pe vremuri oamenii de la sate, ne-am reamintit cat de frumoasa este simplitatea vietii de la tara, profunzimea trairilor in Dumnezeu, a credintei, a comuniunii! Copiii ne-au incantate cu vocea si dansul, au adus un omagiu vietii chiar acum cand natura prinde din nou culoare”, a spus profesorul  Cosmina  Vînturiș.

Prin acest proiect se dorește să se evidențieze importanța Bisericii în viața oamenilor și legătura prin Biserică a generațiilor din toate timpurile. Biserica este centrul unei comunități, este locul de întâlnire și păstrare a valorilor tradiționale care ne definesc ca neam, și, totodată, legătura omului cu Dumnezeu.

Au organizat si o sezatoare

În Parohia Strâmtu pe  9 martie, a avut loc o șezătoare unde tinerele fete au învățat cum să coase o ie tradițională românească. Șezătoarea a avut loc la Școala Primară din satul Larga, comuna Samarinești, ca parte a proiectului “Biserica, sufletul satului”. Șezătoarea este văzută ca fiind un loc de comuniune și împreună lucrare a celor care se adunau. Filele de istorie consemnează faptul că aceste șezători se organizau îndeosebi în perioada iernii ajungându-se până înainte de începerea Postului Sfintelor Paști.  Această șezătoare a avut ca scop, în primul rând de a redescoperi valorile perene ale satului românesc de odinioară, iar în al doilea rând de a înțelege tinerii din zilele noastre că obiceiurile au ca rol, solidaritatea și iubirea față de aproape.

Galerie foto









Vizualizări: 2,780

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste